Slutsats

Prestandaresulaten visade att Epox och Asus ibland ligger före de övriga, men oftast var skillnaden väldigt liten. Man lär sannolikt inte märka någon skillnad mellan korten. Det var egentligen främst i WinRAR som Abit märkbart var efter de övriga. Man kunde även se att Abit hamnade lite efter med två grafikkort i SLI-läge i spelet Fear. Eftersom Asus-kortet funnits längre på marknaden kanske vi får se en ny BIOS-version som förbättrar optimeringarna för Abit AN8 32X. Vad som känns viktigare är att vi inte såg några större prestandaskillnader mellan Nforce 4 SLI X16 och vanliga Nforce 4 SLI (med två grafikkort i SLI-läge). Rent logiskt tycker man att två 16-kanalers PCIe-platser borde vara bättre än två 8-kanaler.

När det gäller layout så klarar sig nästan båda korten från några större missar, Asus har dock en riktigt dålig lösning när det gäller placeringen av CMOS-bygeln.

Överklockningsresultaten var inte riktigt övertygande för något av korten när det gäller busshastighet, men här kanske styrkretsarna är ett hinder. För maximal klockfrekvens hamnade båda på likvärdiga resultat.

Abit AN8 32X

Abit har satsat på ett rätt välutrustat moderkort, men det har tyvärr endast en nätverksanslutning. Alla sex sata-anslutningar är interna och expansionsanslutningarna består av två 1 x PCIe-platser respektive två PCI-platser. Layouten är överlag bra och priset verkar i regel ligga lite lägre än för Asus-kortet.

Fördelar

  • Passiv kylning av styrkretsarna.

  • Bra med utrymme kring processorsockeln, vilket kan vara en klar fördel ifall man skall använda stora kylare.

Nackdelar

  • Verkar finnas lite optimeringar kvar att göra för minnesprestandan.

Pris till slutkund ca: 2000 kronor.

Asus A8N32-SLI Deluxe

Även om Asus A8N32-SLI Deluxe är ett välrustat moderkort skiljer komponenterna väldigt lite från Abit. Det handlar i princip enbart om en extra nätverkskrets på Asus-kortet. Kortet har en externa sata-anslutning medan de övriga fem är interna. Expansionsmöjligheterna skiljer sig från Abit och kortet har en 4 x PCIe-plats och tre PCI-platser. Layouten är bra förutom en stor miss när det gäller placeringen av CMOS-bygeln.

Fördelar

  • Passiv kylning av styrkretsarna.

  • Relativt långt avstånd mellan de två PCIe 16-kanalers platserna.

  • Två nätverksanslutningar (Gigabit-LAN).

Nackdelar

  • Dålig placering av CMOS-bygeln.

Pris till slutkund ca: 2100 kronor.

Vilket moderkort man nu väljer av dessa två känns mycket som en smaksak. De har lite olika lösningar som man säkert har skiljda åsikter om. Men har man redan ett sockel 939 Nforce 4 SLI-moderkort idag finns det inte någon anledning att uppgradera till Nforce 4 SLI X16.