Överklockning

Vi testade minnenas stabilitet i både Orthos och 3DMark06 under en längre tid (de kördes samtidigt). I slutändan går det förstås inte att veta vad minnena man köper klarar av för frekvenser, så vi rekommenderar att man läser många tester, ser på vad andra användare får för resultat i forumet med mera. Som vanligt i dessa tester kan resultatet även variera en del beroende beroende på vilka övriga komponenter som används. Speciellt brukar moderkortet och dess BIOS-programmering spela en stor roll. En viktig fråga är om moderkortet levererar den spänning det ska till minnena. Ibland finns det även kompatibilitetsproblem som spökar i bakgrunden.

Vi kände att det var dags att uppgradera moderkortet för överklockningarna och även om EVGA 780I SLI skall vara mycket snarlik Inno3D 680I SLI (inte så mycket som ändrades vid kretsuppdateringen för Nvidias-referenskort) så kan inte de övriga resultaten ses som direkt jämförbara. A-Data Extreme och Gskill överklockades med EVGA 780I SLI.

Först använde vi oss av en spänning på 1,90 V för att se vad minnena klarade inom sin specifikation. Med 5-5-5-15 fick vi som bäst en stabil frekvens på 1225 MHz vilket får ses som mycket bra.

När vi höjde spänningen till 2,15 V fick vi lite bättre resultat och nådde 1235 MHz. Med bättre inställningar (4-4-4-12) är resultaten visserligen godkända, men det lönar sig sannolikt att satsa på högre frekvenser med 5-5-5-15.

Med en spänning på 2,40 V fick vi som bäst 1242 MHz. Högre spänning gav visserligen bättre resultat men det handlar inte om några dramatiska förändringar. Man bör också vara medveten om att riskerna ökar med högre spänning och garantin slutar gälla för minnena.