Test: Temperaturer och strömförbrukning

En av utmaningarna med att bygga en maskin i ett mindre format är kylningen av komponenterna. Core i7 är inte direkt känd för att vara en sval processor och ställer därför höga krav på kyllösningen.

Vi testar här hur pass bra Shuttles heatpipe-kylning fungerar under belastning. Programvaran OCCT används för att pressa processorn till sitt yttersta vid dels sin normala klockfrekvens men även efter en lätt överklockning till 3,2 GHz. Som referens använder vi Intels boxade Core i7-kylare. Observera att den boxade kylaren testades i en öppen miljö utan chassi.

I oklockat utförande ligger Shuttle-systemet på ungefär samma temperatur som den boxade kylaren. Ljudnivån vid belastning var väldigt likartad mellan de två kylarna. När processorn sedan klockades upp fick Shuttles kyllösning ett avsevärt bättre resultat än Intels dito. Temperaturen gick endast upp tre grader i jämförelse med resultaten med den oklockade processorn.

Strömförbrukning

Strömförbrukning är något som kan skilja ganska stort mellan olika system/moderkort även om liknande komponenter används. Vi mäter här strömförbrukningen hos de bägge i både vila och hög belastning. 3DMark Vantage används för att sätta press på maskinerna i belastningstesterna. Samtliga strömsparfunktioner var aktiverade inför dessa mätningar.

SX58H7 lyckas här landa på den lägsta förbrukningen vi någonsin uppmätt på ett Core i7-system utan belastning. Detta kan till en viss del bero på att en effektivare nätdel används i Shuttles-system. När vi belastade systemet var det dock ombytta roller, där Rampage II Gene förbrukade nästan 20 W mindre än Shuttle.