Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Skärmar

Kraftfulla datorer i all ära, det är skärmen vi vilar ögonen på och det gäller att bilden lever upp till kraven. Här hittar du tester, testpiloter och guider om skärmar och TV-apparater från tillverkare som AOC, Samsung, ASUS, Gigabyte, MSI, LG, TCL, Acer, Benq och Lenovo, där vi undersöker om de håller måttet för spel, arbete och underhållning.

Klicka för mer information

Uppdateringsfrekvens, upplösning, storlek, färgkorrekthet och pris är alla viktiga parametrar som helt beror på användningsområdet. Bland de som spelar är välflytande 120 Hz, 144 Hz eller kanske 240 Hz perfekt, men även för den som använder bildskärmen för arbete uppskattar i regel bildfrekvens norr om 60 Hz. De snabbaste skärmarna idag uppdaterar i 360 Hz men även 480 Hz lär finnas på horisonten.

För spelande är det också viktigt att titta på eftersläp, som med paneltyper som IPS och VA är inneboende problem. Det finns tekniker för att minska detta, men hur bra de fungerar i praktiken varierar från produkt till produkt. Något annat som varierar är funktionen hos variabel bildfrekvens, även kallad VRR eller adaptiv bildsynkronisering. AMD Freesync och Nvidia G-Sync. Teknikerna matchar skärmens uppdateringsfrekvens med grafikkortet, för att undvika tearing och göra spelupplevelsen bättre.

Med arbete hemifrån är ergonomiska aspekter också av yttersta vikt, där bakgrundsbelysning och stativets inställningsmöjligheter är komponenter. Arbete framför skärmen kan också underlättas av inbyggda USB-hubbar eller KVM-switch, som tillåter samma kringutrustning att användas för olika datorer, som speldatorn och den bärbara som hör till jobbet.

Otaliga timmar framför skärmen kräver också att bilden ser bra ut, men för den som ägnar sig åt foto eller video måste färgerna också stämma överens med verkligheten. Detta testat och utvärderas i tester och testpiloter. Den subjektiva upplevelsen av en skärm säger mycket mer än vad specifikationsbladet gör, varför testerna görs över en tid och med skärmen som en del av arbetsplatsen och spelsystemet.

Slutligen, vilken upplösning och storlek är den bästa? Ultrabreda skärmar kan ersätta flerskärmslösningar, TV kan användas för den som vill ha maximal bildyta och inbyggt ljud, medan mindre skärmar kan vara perfekt för den som måste se hela skärmen samtidigt i snabba e-sportspel. 4K UHD / 2160p, 1440p och 1080p är det vanligaste upplösningarna och bildförhållandet 16:9 är förknippat med dessa. De bredare skärmarna har format som 21:9 och 32:9, som kan vara perfekt för att använda flera fönster sida vid sida.

Visa mer
Sponsras av AOC
24

Testpilot: AOC Agon Pro AG254FG – en superb men inte perfekt e-sportskärm

Med bildfrekvensen uppvriden till 360 Hz undersöker André "Yatagarasu" Uppman vad AG254FG har att erbjuda när det kommer till e-sport och vidare i allmänt spelande.

Sponsras av Benq
11

Testpilot: Benq Mobiuz EX2710Q – snabb 27-tummare med överraskande bra ljud

Testpiloten Daniel "Dinoman" Ördén tittar närmare på Benq Mobiuz EX2710Q, en snabb spelskärm med ljud som överraskar.

Sponsras av Huawei
48

Testpilot: Huawei Mateview – imponerande skärm med ovanligt bildformat

Testpiloten Björn Endre testar Huawei Mateview, en skärm med det ovanliga 3:2-formatet och stöd för trådlös anslutning med telefon och dator.

Sponsras av LG
37

Testpilot: LG Ultragear 34GP950G – en skönhet med dolda rynkor

Testpiloten André "Yatagarasu" Uppman ljusbadar framför LG:s senaste ultrawide-spelskärm, en redlig pjäs med nästan alla funktioner som kan önskas.

Sponsras av LG
39

Testpilot: LG Ultragear 27GP850-B – en skärm med guldkant

Testpiloten Björn Endre tar sig an LG Ultragear 27GP850-B, en 27-tumsskärm med en upplösning på 2 560 × 1 440 pixlar och uppdateringsfrekvens på 180 Hz.

Sponsras av AOC
13

Testpilot: AOC Agon PD27 Porsche Design

Testpiloten Daniel "Dinoman" Ördén tar sig an AOC Agon PD27, som är ett samarbete mellan AOC och ingen mindre än Porsche Design

Sponsras av Lenovo
20

Testpilot: Lenovo Legion Y25-25 – 240 Hz utan kompromisser?

Testpiloten David "DavidtheDoom" Kvist testar Lenovo Legion Y25-25 som utlovar 240 Hz utan att tumma på bildkvaliteten.

Sponsras av LG
132

Testpilot: LG 38GN950 – en kompromisslös bildskärm för en smal användarbas

Testpiloten Daniel "Dinoman" Ördén tar sig an LG 38GN950, en ultrabred bildskärm på 38 tum med 160 Hz uppdateringsfrekvens.

39

Gaming i 1080p med hög uppdateringsfrekvens i Acers XV3-serie

Tre IPS-baserade spelskärmar testas men trots galet lågt specificerad responstid är det inget som sticker ut ur mängden.

Sponsras av AOC
22

Testpilot: AOC C32G2ZE – snabb men inte alltid med värdighet

Testpiloten Daniel "Dinoman" Ördén tar sig an AOC:s ovanliga kombination av spelskärm på 32 tum och 240 Hz i 1080p.

I samarbete med LG
53

Testpilot: LG 27GN950-B – lyxig 4K Nano-IPS i 144 Hz

LG:s 27-tummare utmanar högpresterande allt-i-alloskärmar, Testpilot Björn "Deriveh" Höjing Burle sätter den på prov.

16

Aorus FI27Q-P – elegant magplask i HDR

Aorus FI27Q-P är IPS-skärmen med Displaysports HBR3-bandbredd för att kunna köra HDR i 2 560 × 1 440, 165 Hz och 10 bitar. Rätt tänkt, men fel utfört då HDR inte ser bra ut.

84

Testpilot: LG 34GN850-B – Ultrabred Nano-IPS i snabba 160 Hz

Testpiloten Deriveh sätter tänderna i LG:s välvda 34-tummare. På pappret ser allt lovande ut men hur bra är den i praktiken?

I samarbete med AOC
88

Videoserien om AOC-skärmar avslutas med CU34G2X, CQ32G1 och AG273QCX

Vi avslutar videoserien om AOC-skärmar med att titta på tre modeller som bjuder på bredd, glada färger och en puck.

I samarbete med AOC
88

AOC del 4: CQ27G2U och Q27G2U – VA-paneler med allroundegenskaper

Del 4 går igenom de två 27-tummarna CQ27G2U och Q27G2U, krökt respektive plan, vilka har mer allroundkaraktär jämfört med de övriga VA-panelerna i genomgången