Det går undan på SSD-fronten och inte enbart när det gäller att åstadkomma allt högre överföringshastigheter. De kanske mest betydelsefulla genombrotten handlar om att höja lagringstätheten och i förlängningen sänka kostnaderna, vilket också är vad som krävs för att helt och fullt kunna ersätta de traditionella hårddiskarna med snabb SSD-lagring.

Redan i februari presenterade japanska Fixstars den första SSD-enheten i 2,5"-format (2,5″ x 9,5 mm) med 3,0 TB kapacitet, vilket senare följdes upp av ytterligare en medlem i samma serie med hela 5,0 TB lagringsutrymme. Nu är det dags igen och denna gång höjs ribban till rekordhöga 6,0 TB.

Since our SSD’s capacity is now able to compete with high-end hard drives, we feel our product can draw the attention of data centers as well.

Den nya lagringsenheten heter Fixstars SSD-6000M och ansluts till SATA 6,0 Gbps. Specifikationerna anger att modellen ska klara av sekventiella läs- och skrivhastigheter på upp till 540 respektive 520 MB/s. Därutöver utlovas hög och pålitlig I/O-prestanda även i krävande miljöer som videoinspelning, medicinsk bildbehandling, dataanalys, infrastruktur och industriella applikationer.

Leveranserna ska inledas i juli, men några prisuppgifter tillkännages inte.