Flera datortillverkare experimenterar med fullfjädrade grafikkort i externa kabinett. Poängen är att även tunna bärbara datorer ska kunna användas för seriös gaming och andra grafiktunga uppgifter. Än så länge finns dock inga universallösningar, mycket på grund av att Intel hittills stoppat alla försök att använda höghastighetsanslutningen Thunderbolt i detta syfte.

På Intel Developer Forum i San Francisco avslöjas nu att Intel inte bara ger grönt ljus till att använda Thunderbolt 3 för att ansluta grafikkort utan också uppmuntrar tillverkarna att ta fram nya produkter. På mässgolvet demonstreras en lösning från Inventec med förmågan att ansluta valfri modell.

Prototypen är ett enkelt kabinett med PCI Express 3.0 och ett grafikkort ur Radeon 200-serien. Så länge strömförsörjningen räcker till finns dock tillsynes inga begränsningar för vilka grafikkort som är möjliga att använda, vilket betyder att det är fritt fram att uppgradera till en kraftfullare modell.

Intel Thunderbolt 3 introduceras tillsammans med processorfamiljen Skylake och höjer bandbredden till hela 40 Gbit/s. Anslutningen fungerar med en rad olika protokoll, inklusive PCI Express, Displayport och USB. För själva porten används det nya vändbara kontaktdonet USB Type-C.

Bildkälla: Gizmodo.