Virtuell verklighet har stor potential utanför rena spelupplevelser, något vi utforskade i det senaste avsnittet av Fulkultur. Ett område där VR kan erbjuda stora framsteg är interaktiv utbildning, en potential som Kickstarter-projektet The Apollo 11 Virtual Reality Experience vill ta till vara på.

Projektet sjösattes i februari 2015 av företaget Immersive Education. Målet på 30 000 dollar nåddes inom loppet av en månad och företaget har sedan dess jobbat på att skapa en VR-upplevelse där användaren ska kunna återuppleva Apollo 11-uppdraget, där människan för första gången satte foten på månens yta.

Som användare upplever du en VR-värld byggd i spelmotorn Unity och arkivmaterial som video och bilder visas inuti denna värld. Upplevelsen täcker allt från att att Apollo 11-uppdraget bekräftas av president John F. Kennedy till färden i raketen och så klart själva månlandningen med tillhörande promenad på månens yta.

Immersive Education har nu gått ut med att The Apollo 11 VR Experience ska finnas tillgänglig vid lanseringen av samtliga stora VR-headseten på marknaden. Det inkluderar Oculus Rift, Sony Playstation VR och HTC Vive Pre. En version för Samsung Gear VR har inte utannonserats, men företaget utesluter inte en sådan version efter att The Apollo 11 Virtual Reality Experience har lanserats.

Utöver de kommersiella VR-headseten kommer Immersion Education även göra en kostnadsfri version av Apollo 11 VR tillgänglig för studenter. Ägare av Oculus Rift DK2 överges inte och upplevelsen ska göras tillgänglig även för denna version. En "vanlig" version för de som inte äger VR-headset ska också göras tillgänglig för PC/Windows och Mac OS X.