SweClockers guide till bildskärmar

Bildskärmen är den produkt du troligtvis stirrar på mest, ändå kan det vara den komponent du vet minst om. SweClockers guide till bildskärmar går igenom grunderna och hur tekniken fungerar.

Adaptiv synkronisering – G-Sync och Freesync

Adaptiv synkronisering används i första hand för spel. Grafikkort och skärmpanel kan dynamiskt anpassa sig så att skärmen uppdateras i samma takt som grafikkortet orkar spotta ur sig bildrutor. Detta leder till ett tydligt flyt i spelen samtidigt som man slipper tearing-effekten med bruten grafik i rörelser. Detta löser ett gammalt gissel för alla som spelar spel, särskilt ifall antalet bildrutor per sekund pendlar kring 60 FPS.

AMD_FreeSync_Technology FINAL_Page_02.jpg

Tearing och ryck försvinner i ett nyck. Adaptiv sync löser ett klassiskt dilemma.

Traditionellt arbetar en skärm med fast frekvens, till exempel 60 Hz, 60 uppdateringar i sekunden. Fast grafikkort och spel ger kanske mellan 40 till 80 bilder i sekunden, frames per second (FPS). En statisk funktion i en dynamisk situation brukar sällan lyckas. Därför har man traditionellt hanterat detta på två olika sätt. Med och utan vertikal synkronisering, V-sync.

V-Sync OFF, avstängt innebär att skärmen och grafikkort inte arbetar i synk. Skärmen uppdateras i fast frekvens, till exempel 60 Hz medan spelet kanske ger mellan 40–80 FPS beroende på spel och grafikkvalitet. Detta leder till ett ojämnare bildflöde med bruten grafik, så kallad tearing där delar av bilden ligger förskjutna i förhållande till varandra. Fördelarna med V-Sync OFF-metoden är lägre fördröjning, latens, vilket ofta är viktigt för den som spelar reaktions- och koordinationskrävande spel.

V-sync ON, aktiverat gör att grafikkort väntar in bildskärmens uppdatering. Grafikkortet väntar helt enkelt på skärmen. Grafiken blir inte bruten. Nackdelen är dels mer fördröjning men också att det inte är säkert att grafikkortet orkar följa skärmens statiska intervall. Skärmen uppdateras 60 gånger i sekunden. Grafikkortet orkar kanske endast 40 gånger i sekunden. Då löser man det med att vänta in nästa uppdatering hos skärmen, vilket i praktiken halverar bildfrekvensen till 30 bilder i sekunden. Detta hopp i uppdateringar skapar tydliga ryck och hack.

Dell_S2716DG_Nvidias_G-sync_indikator.jpg

Ingen metod är perfekt och de löser olika typer av problem. Därför började tillverkarna med adaptiv synkronisering för ett par år sedan. Grafikkort och skärm står hela tiden i kontakt med varandra och ser till att uppdateringar sker adaptivt, efter varandras förmåga. Skärmen har ett intervall med vilket detta fungerar, till exempel 30 till 60 FPS. Ligger du utanför detta intervall beter sig skärmen som traditionellt.

Ofta blir det förvirring när detta ämne diskuteras. Man bör skilja på skärmens uppdateringsfrekvens i Hertz (Hz) och spelets bildhastighet (FPS) som baseras på hur mycket grafikkort och spel mäktar med. Med V-Sync aktiverat försöker man hålla antalet FPS i spelet på samma nivå som skärmens fasta frekvens, till exempel att alltid ligga på 60 FPS på en 60 Hz-skärm. Detta förutsätter att spel och grafikkort alltid orkar 60 FPS eller mer.

Aoc_G2460PF_freesync_ON.png

Adaptiv Sync, oavsett om det är Nvidias eller AMD:s teknik, kräver att funktionen aktiveras både i skärm och i drivrutinen. Detta har i en del tester inte fungerat klockrent.

Adaptiv synkronisering åtgärdar detta och låter skärmens frekvens följa spelets antal bildrutor. Skärmens uppdateringsfrekvens (Hz) och spelets frekvens (FPS) följer varandra inom ett visst intervall. Detta kräver specifik teknik i skärmen och ett grafikkort av nyare snitt.

Främst för dig som spelar för upplevelsens skull

Fördelen med adaptiv synkronisering är att spelen flyter tydligare och jämnare trots att den faktiska bildfrekvensen är flytande. En praktisk effekt är man kan spela med högre grafikinställningar utan att det förminskar spelupplevelsen. Det blir inte längre samma drastiska tapp i bildfrekvens med V-Sync aktivt och du slipper den brutna grafiken när V-Sync är avstängt.

En typisk beskrivning är att adaptiv synkronisering inte är uppenbart vid första anblicken. Istället är något man saknar när man väl förlorar det. Framför allt lyfter det spelupplevelsen i det svåra området runt 60 FPS, just 40 till 80 FPS är något av ett riktmärke för när det märks och tar effekt. Låg bildfrekvens är fortfarande låg bildfrekvens och vid hög bildfrekvens har man redan en hög nivå av bildflyt.

acer_xb280hk_extra_1.jpg

Kombinationen av 4K-upplösning och adaptiv synkronisering är därför något som kan fungera extra väl. Få grafikkort och spelkombinationer når höga bildfrekvenser med den pixelmatrisen, utan de flesta kämpar med att få runt 40 till 60 FPS att fungera.

Adaptiv synkronisering är därför också av mindre betydelse ifall du spelar spel där du redan driver skärm och spel i höga frekvenser, över 100 FPS eller mer. Spel som kräver snabba reaktioner och precis koordination öga och hand har också begränsat användning av adaptiv synkronisering. Är det främst den typen av snabba, tävlingsinriktade spel som tar upp din tid kan därför adaptiv synkronisering vara något överflödigt eller rent av mindre önskvärt.

Kör du redan idag din skärm i dess maximala frekvens? Till exempel en 144 Hz-skärm med konstant bildflöde över i 144 FPS och högre i spelen? Då är adaptiv synkronisering helt överflödigt för dina behov. Du vare sig kan eller behöver adaptiv synkronisering.

G-Sync och Freesync

Tyvärr är förstås inte alla tillverkare med samma spår och tekniken är delad i två läger. Nvidia kallar tekniken G-Sync och den fungerar endast med moderna Geforce-grafikkort. AMD har gått sin väg och fått in det som en officiell VESA-standard – Displayport Adaptive Sync. AMD:s varumärke är i sin tur Freesync. Tekniken fungerar i dagsläget med moderna Radeon-kort. AMD har även flyttat tekniken till HDMI, fast där återstår det att se hur stor spridning detta får i praktiken.

Gsync_laptop_variable_overdrive.jpg

Responstider och nivån av eftersläp varierar med uppdateringsfrekvensen. Adaptiv sync innebär varierande uppdateringsfrekvens och därmed en varierande responstid. Detta är något Nvidia säger sig lösa med G-Sync.

Skärmar med G-Sync är i skrivande stund reserverade till att ha en ensam Displayport för G-Sync samt i några fall ytterligare en HDMI-anslutning med begränsad kapacitet. De tester vi genomfört på skärmar G-Sync visar att produkterna är konsekventa i hur de fungerar. Detta kan förstås komma att ändra framöver. Intervallen för adaptiv synkronisering är från 30 Hz upp till skärmens maximala frekvens, hela vägen upp till och med 200 Hz i en del fall.

Aoc_G2460PF_vinjett.jpg

Freesync-skärmar har inte samma begränsningar kring anslutningar. Däremot har de modeller SweClockers testat haft snävare frekvensintervall för när de synkroniserar adaptivt. Det kan vara två olika begränsade intervall, till exempel 35 till 90 Hz eller 58 till 144 Hz. Produkterna vi testat har också haft mer problem med exempelvis varierande nivå av eftersläpningar. Detta kan givetvis ändras och vi fortsätter testa skärmarna i den takt de kommer.

Du kan använda grafikkort från AMD ihop med G-Sync-skärmar och Nvidia-kort ihop med Freesync-skärmar. Precis som du kan använda äldre grafikkort även med dessa skärmar. Det blir ”som vanligt” så att säga. Du kommer inte att kunna använda den adaptiva synkronisering utan skärmarna fungerar traditionellt med statisk uppdateringsfrekvens.

Kommentarer till artikeln

87 debattinlägg

Skicka en rättelse
12

Thermaltake Level 20 GT är chassi med stora expansionsmöjligheter

På chassimarknaden är härdat glas en ihållande trend och Thermaltake släpper nu en datorlåda med fyra glaspaneler och utrymme för radiatorer, lagring och fläktar. Läs mer

182

PNY listar Geforce RTX 2080 och RTX 2080 Ti med specifikationer, bilder och pris

Ny information om de kommande Turing-grafikkorten haglar tätt och nu har tillverkaren PNY publicerat omfattande specifikationer och pris för Geforce RTX 2080 och RTX 2080 Ti. Läs mer

35

AMD Ryzen Threadripper 2990WX och 2950X: Rendering och spel i överklockat läge

Andra generationens Ryzen Threadripper är inte riktigt klar i testlabbet ännu utan laddas upp återigen för ytterligare tester, denna gång med fokus på rendering och spel i överklockat läge. Läs mer

125

Nvidia Geforce GTX 2060 prestandatestas i 3DMark – presterar i klass med GTX 1080

Vad som uppges vara Geforce GTX 2060 har nu dykt upp i prestandatestet 3DMark, där det presterar i klass med Geforce GTX 1080. Läs mer

58

Nvidia Geforce RTX 2080 Ti och RTX 2080 får grafikkretsarna TU102 respektive TU104

Det duggar tätt mellan uppgifterna kring Nvidias nästa generation grafikkort. Nu kan SweClockers avslöja kodnamnen för grafikkretsarna, samt ge ett första smakprov på specifikationerna. Läs mer

52

Nvidia Geforce RTX 2080 och RTX 2080 Ti från MSI hittar ut på webben

De första bilderna på Nvidias kommande grafikkort hittar nu ut på webben, med modeller från partnertillverkaren MSI. Förutom Geforce RTX 2080 skymtas även en tidigare okänd Ti-modell. Läs mer

26

Minnespriserna väntas sjunka under fjärde kvartalet 2018

Nya rapporter talar för att minnespriserna sjunker framöver, då efterfrågan inte ökat i samma takt som tillgången. Läs mer

155

SweClockers inställning till politiskt innehåll och diskussioner i forumet

Det politiska samtalet är mer polariserat än någonsin och det märks även på SweClockers, där många upplever att villkoren för ordväxling är otydliga. Här är vår syn på politiska diskussioner. Läs mer

86

Intel Core i9-9900K "Coffee Lake Refresh" får fastlödd värmespridare

Intel hör bön, eller åratal av högljudda klagomål, och ger processorfamiljen Coffee Lake Refresh med Core i9-9900K i spetsen fastlödd värmespridare. Läs mer

108

Nvidia Geforce RTX 2080 kan förbokas hos svenska återförsäljare från 20 augusti

Den 20 augusti håller Nvidia ett evenemang för att avtäcka nästa generations Geforce. Nya uppgifter talar för att modellen Geforce RTX 2080 kommer gå att förboka i samband med detta. Läs mer

54

ARM tar upp kampen mot Intel med processorer för bärbara datorer

Tillverkaren ARM presenterar sina produktplaner för de två kommande åren, och utlovar nya kretsar som ska kunna konkurrera med Intel på marknaden för bärbara datorer. Läs mer

10

Fynda under skolstarten med SweClockers medlemmar och partner

Sommaren lider mot sitt slut och för många väntar studier. Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar både erbjudanden och de bästa tipsen från medlemmarna. Läs mer