SweClockers guide till bildskärmar

Bildskärmen är den produkt du troligtvis stirrar på mest, ändå kan det vara den komponent du vet minst om. SweClockers guide till bildskärmar går igenom grunderna och hur tekniken fungerar.

Överklockning av skärmar

Det går också att överklocka skärmar även om detta med överklockning bör kallas "överklockning" med citationstecken eftersom det inte har så mycket med vad pålästa datoranvändare normalt tänker på när ordet kommer på tal. Så låt kylpastan och värmepistolen ligga kvar. Vad det handlar om med skärmar är att ta tillvara på outnyttjade marginaler i signalöverföringen.

asus_pg279q_overclock_1.jpg

Överklockningsmöjlighet kommer inbyggd i en del skärmar, här 165 Hz hos Asus PG279Q. Denna möjlighet kräver ofta en omstart av skärmen.

Artikeln om pixelklockan förklarar den tekniska grunden. Kortfattat finns outnyttjat utrymme i tekniken att köra högre frekvenser. 1 920 × 1 080 pixlar i 60 Hz ställer förhållandevis små krav på signalöverföringen, sällan mer än en bandbredd om cirka 150 MHz.

60 Hz är bara en vedertagen standardnivå. Tekniken och kretsarna i såväl skärm som grafikkort kan vara kapabla till större kapacitet, kanske 200 MHz pixelklocka. Detta kan översättas till att fortsätta köra 1 920 × 1 080 pixlar men i högre frekvens än 60 Hz. Marginalen i kretsarna räcker då för att gå till en bildfrekvens på kanske 75 Hz. Detta är inte tekniskt ”skadligt” eftersom det inte finns något som modifieras i skärmarna. Däremot är det inte alltid överklockning av skärm fungerar som tänkt, vilket vi tar upp längre fram:

Att gå från 60 till 75 Hz kan verka som en marginell ändring om 25 procent. Men det är fortfarande en märkbar skillnad i hur spelen flyter. Även känslan i Windows kan påverkas av att gå från 60 till 75 Hz. Har du grafikkortet som orkar med spelen och kan nu en högre frekvens är det inget förlorat att testa.

Överklockning kräver att du på något sätt kan ställa om signalen på grafikkort till något annat än vad skärmen meddelar att den är kapabel till. Exakt hur varierar med grafikkort, men både Nvidia och AMD har funktionen inbyggd.

Både krets och panel måste orka med

Värt att tänka på är att även om skärmens kretsar kan ta emot en signal med en högre frekvens, säg 75 Hz istället för 60 Hz, är det inte säkert att själva LCD-panelen klarar av en högre frekvens. Gränsen kan gå någon annanstans. I det läget kommer signalen fram men panelen hoppar istället över bildrutor, så kallad frame skipping.

Shimian_QH2700_overdrive.jpg

Överklockning utanför specifikation kan ha oväntade bieffekter eftersom frekvensen påverkar panelens beteende.

Här kan man lätt lura sig. Bara för att skärmen synkar mot en viss frekvens betyder inte att den är kapabel att återge hela bildsignalen. En skärm kanske kan överklockas så att den tar emot en signal som arbetar i 86 Hz eller liknande. Men i själva verket kan panelen endast uppdateras i maximalt 67 Hz. Då kommer 19 bildrutor att bara försvinna och aldrig återges. Bilden blir satans ryckig.

ASUS-MG278Q_frameskip_144.jpg

Att en skärm synkar mot signal vid överklockning är ingen garanti för att det faktiskt fungerar. Panelen kan hoppa över bildrutor.

Effekten av frame skipping är väldigt lätt att se. Det rycker ganska ordentligt när skärmen hoppas över bildrutor. Men kan också spåra det mer exakt med testbilder och lämplig kamera, till exempel att filma med mobiltelefonen.

Specifikation missuppfattas (ofta)

Här förekommer en vanlig missuppfattning som tyvärr sprider sig som missinformation på exempelvis Prisjakt och liknande.

De flesta skärmar specificerar horisontella frekvenser över 60 Hz, likt 75, 76 och ibland så högt som 85 Hz. Det syftar på den signalmässiga kapaciteten, att skärmen vid något tillfälle kan ta emot en signal med den bildfrekvensen. Fast det är aldrig eller sällan tydligt i specifikationer, handböcker eller broschyrer under vilka omständigheter detta är möjligt.

Bildskarmsguide_frekvenstabell.png

Handboken kan mycket väl lista högre än 60 Hz och skärmen tar också emot signalen. Fast det är inte alls självklart att skärmen faktiskt återger detta. Från handboken till en skärm som helt enkelt hoppar över alla bildrutor över 60 Hz.

Specifikationen kan handla om något så obskyrt som att kretsuppsättningen på skärmen kan ta emot gamla analoga format likt 1 024 × 768 pixlar i 75 Hz över VGA-kontakten eller liknande. Vad man kan köra med skärmens pixelmatris och över de digital anslutningarna har inte nödvändigtvis med detta att göra.

Så varje skärm måste testas för sig med överklockning. Det händer att man inte når en enda ruta över 60 Hz. Vad som står i en specifikation säger inget om detta. Vill man nå över 60 Hz är den säkra vägen att gå på skärmar som från början är specificerade för högre klockfrekvenser.

Skicka en rättelse
1

Test: Samsung Galaxy Book S – först ut med Intel Lakefield

Med ett flertal års frånvaro har det blivit dags för Samsung att göra comeback på den bärbara marknaden i Norden. Idag sätter vi tänderna i Galaxy Book S. Läs mer

6

Asrock sjösätter minidatorerna Deskmini H470 och X300

Företagets nya minidatorer erbjuds med både Intel- och AMD-smak, där den sistnämnda stödjer APU:er i Ryzen 4000-serien. Läs mer

30

Sony lanserar WH-1000XM4 – fjärde generationens brusreducerande hörlurar

Förbättrad brusreducering, finpolerad komfort och koppling till flera enheter samtidigt står på menyn hos Sonys nya trådlösa flaggskeppslurar. Läs mer

11

Nintendo ökar Switchförsäljning med 166 procent på årsbasis

Nintendo rapporterar ett osedvanligt starkt kvartal och mycket pekar på att Animal Crossing har bidragit till framgången. Läs mer

28

Throwback Thursday: Tio år sedan AMD avtäckte "Bulldozer"

I augusti 2010 visade AMD upp sin kommande FX-serie av CPU:er – vi tar en titt tillbaka till hur förväntningarna såg ut. Läs mer

4

TSMC och Foxconn visar intresse i ARM

De båda taiwanesiska företagen sägs ha delgivits finansiell information för att utvärdera möjligheter till investering. Läs mer

2

Samsung tappar Qualcomm-ordrar på 5 nanometer till TSMC

Samsung ser ut att förlora en del av sina Qualcomm-ordrar för kretsar på 5 nanometer till konkurrenten TSMC. Läs mer

54

AMD Ryzen 4000 "Vermeer" når turbofrekvenser om 4,8 GHz

Zen 3-kisel i höstens kommande processorer når höga frekvenser och får möjligheter till spänningsjusteringar per kärna. Läs mer

12

Intel bekräftar "Tiger Lake"-lansering den 2 september

Investerarkalender bekräftar lanseringsevent för andra generationens 10 nanometersprocessorer, men även Xe-nyheter. Läs mer

129

Amazon fortsätter med Postnord under sverigeexpansion

Det svensk-danska logistikföretaget anser sig vara kapabla att leverera Amazon-paket i större skala än tidigare. Läs mer

115

Veckans fråga: När köpte du din första dator?

Är du ny i gamet, eller automatiserade du dina kulramar runt Dackefejden? Veckans fråga blickar bakåt mot det första datorinköpet. Läs mer

51

Samsung lanserar flaggskeppstelefonen Galaxy Note 20 Ultra

Den 21 augusti lanserar Samsung Galaxy Note 20 Ultra – vi har varit på förhandsvisning. Läs mer