SweClockers guide till bildskärmar

Bildskärmen är den produkt du troligtvis stirrar på mest, ändå kan det vara den komponent du vet minst om. SweClockers guide till bildskärmar går igenom grunderna och hur tekniken fungerar.

Panelteknik: IPS, PLS och AHVA

Styrkan hos In-Plane Switching-tekniken (IPS) är dess betraktningsvinklar. IPS-skärmar håller färgegenskaperna intakta även i lite större vinklar. Lägg till att många skärmar med paneltypen från början byggs för att vara hyfsat färgkorrekta. Så gott som alla LCD-skärmar avsedda för precision i fråga om färgåtergivning använder därför tekniken.

Dell_Ultrasharp_2515H_side_by_side.jpg

IPS-teknik passar bra när flera skärmar ska användas, då tekniken inte alls är lika känslig för betraktningsvinklar.

Många företag har genom åren varit inblandade i IPS-teknikens utveckling. Idag är det ofta LG som står för nyheterna på teknikfronten. Fast det finns – och har funnits – många varianter av såväl IPS-teknik från andra tillverkare som snarlika tekniker baserade på andra patent.

Därför kan man i mycket hög grad dela in produkterna som "IPS-liknande" då de beter sig likadant. Det är till och med vanligt att skärmen kallas "IPS" på kartong och i reklam, men under huven sitter det en panel med annan teknik.

Till de IPS-liknande panelteknikerna hör följande:

  • Plane to Line Switching (PLS): Samsungs variant av tekniken.

  • Advanced Hyper-Viewing Angle (AHVA): Från AU Optronics. Det är framför allt AHVA-paneler som används i gamingskärmar som når höga frekvenser. AHVA ska inte blandas samman med VA-paneler (se separat avsnitt).

  • Samt förstås alla varianter av IPS som bärs av olika patent från olika tillverkare genom åren. Det är dock sällan möjligt att enkelt skilja exakt vilket IPS-patent som används i en produkt.

Det finns produkter med IPS-, PLS- och AHVA-baserade paneler i alla prisklasser, nivåer och olika kategorier. När vi skriver "IPS" här i texten är det underförstått att det också rör de andra teknikerna.

IPS i allt från handhållet till röntgenbilder

Det finns IPS-paneler som används för extremt krävande, rent av livsviktiga områden likt skärmar för medicinskt bruk vilka följer stenhårda krav på färgåtergivning och driftstabilitet. Det betyder inte att alla IPS-skärmar är fantastiska hjälpmedel i kampen mot cancer, utan tekniken finns också i bottenskrapet av budgetklass. Produkter med IPS-teknik finns från tusenlappen upp till miljonklassen och då varierar kvaliteten därefter.

AOC_G2460PG_struktur_2.jpg

Inzoomning på IPS-panel avslöjar en ganska mild pixelstruktur som inte lägger sig framför bilden. Egenskaper som gör att IPS är tekniken som används när höga krav ställs på bildkvaliteten.

AOC_G2460PG_struktur_1.jpg

Samma motiv på gaming-anpassad TN-panel visar en tydligare struktur. Men också avsevärt mindre eftersläp jämfört med en IPS-panel som kör 60 Hz.

Fast det du kan räkna med är att IPS-baserade skärmar har den bästa betraktningsvinkel LCD-tekniken kan erbjuda. I 30 graders vinkel har de flesta IPS-skärmar behållit alla färgegenskaper. Färgerna är intakta. Vitbalansen är så gott som oförändrad. Tonkurvan är nästan identiskt.

Bättre förutsättningar för färger

Vi kan mäta skillnader, men de skillnaderna ligger ofta inom marginalen för det mänskliga seendet. En enklare och i detta hänseende sämre IPS-panel kan visa upp större förändringar i vinkel men kommer ändå att vara bättre än alternativ teknik i form av TN- och VA-paneler. Därför fungerar IPS-skärmar påtagligt bättre för färgåtergivning och arbete med foto, video och liknande.

Philips_272C4_reflex_klein.jpg

IPS-baserade skärmar fungerar i mycket högre grad för att med mätverktyg sätta rätt färger och ljusnivåer. Med andra tekniker riskerar mätare påverkas av de snäva betraktningsvinklarna.

Nu kan och kommer många uppskatta dessa egenskaper även i andra situationer. Att bilden ser likadan ut över ytan och färgerna inte skiftar när du rör på huvudet är egenskaper alla användare kan komma att uppskatta, inklusive den som spelar spel hela dagarna. Framför allt kan en IPS-baserad skärm få båda delar. Både färgkvalitet och spelkvalitet.

Vad som faktiskt försämras i vinkel på en IPS-panel är svartnivån. Det blir mer ljus i svart vilket ger sämre kontrastförhållande. Kontrastförhållandet i panelen är vanligtvis kring 1 000:1 där en del av de bästa AHVA-paneler vi testat går lite högre. Typiskt tappar de flesta IPS-paneler 30 procent av kontrastförhållande på grund av ljusare svärta, men resten av bilden är fortfarande intakt.

"IPS Glow"-effekten

Just detta med att svärtan blir ljusare och inget annat än svärtan ändras i vinkel har fått ett smeknamn – "IPS Glow". Effekten är extra tydlig för våra hjärnor, just för att inget annat ändras i bilden.

Vid 30-gradersvinkel kommer IPS-skärmen ha delats upp i svärtan, men det är fortfarande samma färger. Vid 30-gradersvinkel på TN- eller VA-paneler har mycket mer förändrats. Det blir inte alls lika tydligt att de också försämras i svärtan när hela bilden skenar iväg.

Eizo_foris_fs2735_bleed_tele.jpg

"IPS Glow" från hörn och kanter. Syns det inget? Kolla nästa bild.

Eizo_foris_fs2735_bleed_wide.jpg

Samma skärm, samma ljusstyrka, samma kamera. Men objektivet på vidvinkel. Kamerans brännvidd och exponeringen förstärker ofta de här fenomenen. Förra bilden är mer rättvis för hur skärmen upplevs.

Det finns två varianter av denna "Glow"-effekt. Dels den uppljusade svärtan som alltså alla typer av LCD-paneler kan drabbas av, men som blir extra tydlig med IPS-paneler då resten av bilden är så gott som oförändrad. Lite orättvist på många sätt, då samma vinkel mot en VA- eller TN-panel leder till att hela bilden är helt annorlunda och inte enbart intrycket av svärta.

Dels finns en mer besvärande effekt som brukar tillföras hur polarisationsfiltren fungerar. Denna variant lägger istället en ljus, ofta brun eller gulaktig hinna över bilden som gradvis blir tydligare i vinkel.

Acer_XR341CK_glow.jpg

Exempel på den en mer störande "IPS Glow". Som synes måste man gå långt åt sidan för att den ska inträffa. I det här fallet är kameran faktiskt snällare än verkligheten.

Observera att sådana här effekter också kan orsakas av reflexfiltret, till exempel att den gulbruna belysningen i rummet eller att bordsskivan speglas i skärmen. Men det gula från IPS Glow inträffar även när skärmen står i ett helt mörkt rum.

Som mycket annat handlar det om vilka nackdelar man kan leva med. Att svärtan blir lite ljusare i vinkel kan vara oerhört störande för vissa, men för den som arbetar med färg och är van med färger kan förändringarna hos en TN- eller VA-paneler istället vara en omöjlighet.

Kommentarer till artikeln

87 debattinlägg

Skicka en rättelse
I samarbete med Arlo
23

Kom igång med övervakning av hemmet – smarta övervakningskameror

Stölder, inbrott och busiga barn. Medlemmen Yoshman går igenom grunderna inom smarta övervakningssystem och vad som är möjligt för den som vill hålla ett extra öga på hemmet. Läs mer

21

Origin Big O är vattenkylt system med kraftfull dator och spelkonsoler under skalet

Under huven för Origin Big O syns spelkonsolerna Playstation 4 Pro, Switch och Xbox One X. I samma chassi finns också en speldator utrustad med Intel Core i9-9900K och Nvidia Titan RTX. Läs mer

39

Priset för DRAM-kretsar har stigit med över 20 procent i juli 2019

Strömavbrott och geopolitiska konflikter uppges ligga bakom kraftigt ökande prisnivåer för DRAM-kretsar, som bland annat används i smarta telefoner och DDR4-minnen. Läs mer

196

Undersökning: Hjälp oss bygga SweClockers 20-årsjubileum!

Vi är igång! SweClockers 20-årsjubileum står för dörren och med fyra månader kvar behöver vi din hjälp. Vad vill du se att vi fyller eventet med? Hjälp oss bygga årets fest! Läs mer

43

Asus presenterar ROG Phone II – spelinriktad telefon med 120 Hz-skärm

Under huven för Asus kommande mobiltelefon sitter Qualcomms spelanpassade och överklockade systemkrets Snapdragon 855 Plus, som får sällskap av 12 GB primärminne och påkostad skärm. Läs mer

69

Vad tycker du ska automatiseras i ett smart hem?

Intresset för hemautomation har ökat världen över och inte minst bland SweClockers medlemmar. Vilka saker tycker du är vettiga att automatisera? Dela med dig i forumet! Läs mer

33

Nvidia Geforce RTX 2080 Super hittar ut i prestandatest för Final Fantasy XV

Den 23 juli ska Nvidias Geforce RTX Super-serie kompletteras med RTX 2080 Super. Nu skymtas modellen i ett prestandatest, där en prestandaökning på drygt 8 procent visas. Läs mer

47

Qualcomm döms att betala 2,5 miljarder kronor för konkurrensbrott i EU

Rättsapparaten i EU går varm, där miljardböter på miljardböter delas ut till företag. Senast ut är Qualcomm, som döms för att ha sålt 3G-kretsar till förlust för att slå ut konkurrenter. Läs mer

36

Google: "Stadia Pro är inte spelvärldens Netflix – mer likt Playstation Plus"

Google förtydligar vad som ingår och inte ingår i prenumerationstjänsten Stadia Pro. Det blir inget stort spelbibliotek i stil med Netflix, utan istället ges omkring ett spel ut varje månad. Läs mer

73

Använder du kylning till din M.2-enhet, eller går det bra utan?

Många nya SSD-enheter utrustas med högpresterande minneskontroller, och sätts sedan i mer eller mindre okylda M.2-platser. Hur har du löst eventuella värmeproblem som kan uppstå, eller är det inget att oroa sig över? Läs mer

93

AMD: "Ursprungspriserna på Radeon 5700-serien var en fälla för Nvidia"

I en intervju avslöjar Radeon-chefen Scott Herkelman att AMD satte påhittade priser på Radeon RX 5700-serien innan lanseringen för att lura Nvidia att sätta för höga priser. Läs mer

14

TSMC tidigarelägger produktionsstarten för 5 nanometer

Med både Intel och Samsung hack i häl accelererar nu TSMC sina planer för utrullningen av tillverkning på 5 nanometer. Massproduktion inleds redan första halvan 2020. Läs mer