SweClockers guide till bildskärmar

Bildskärmen är den produkt du troligtvis stirrar på mest, ändå kan det vara den komponent du vet minst om. SweClockers guide till bildskärmar går igenom grunderna och hur tekniken fungerar.

Panelteknik: IPS, PLS och AHVA

Styrkan hos In-Plane Switching-tekniken (IPS) är dess betraktningsvinklar. IPS-skärmar håller färgegenskaperna intakta även i lite större vinklar. Lägg till att många skärmar med paneltypen från början byggs för att vara hyfsat färgkorrekta. Så gott som alla LCD-skärmar avsedda för precision i fråga om färgåtergivning använder därför tekniken.

Dell_Ultrasharp_2515H_side_by_side.jpg

IPS-teknik passar bra när flera skärmar ska användas, då tekniken inte alls är lika känslig för betraktningsvinklar.

Många företag har genom åren varit inblandade i IPS-teknikens utveckling. Idag är det ofta LG som står för nyheterna på teknikfronten. Fast det finns – och har funnits – många varianter av såväl IPS-teknik från andra tillverkare som snarlika tekniker baserade på andra patent.

Därför kan man i mycket hög grad dela in produkterna som "IPS-liknande" då de beter sig likadant. Det är till och med vanligt att skärmen kallas "IPS" på kartong och i reklam, men under huven sitter det en panel med annan teknik.

Till de IPS-liknande panelteknikerna hör följande:

  • Plane to Line Switching (PLS): Samsungs variant av tekniken.

  • Advanced Hyper-Viewing Angle (AHVA): Från AU Optronics. Det är framför allt AHVA-paneler som används i gamingskärmar som når höga frekvenser. AHVA ska inte blandas samman med VA-paneler (se separat avsnitt).

  • Samt förstås alla varianter av IPS som bärs av olika patent från olika tillverkare genom åren. Det är dock sällan möjligt att enkelt skilja exakt vilket IPS-patent som används i en produkt.

Det finns produkter med IPS-, PLS- och AHVA-baserade paneler i alla prisklasser, nivåer och olika kategorier. När vi skriver "IPS" här i texten är det underförstått att det också rör de andra teknikerna.

IPS i allt från handhållet till röntgenbilder

Det finns IPS-paneler som används för extremt krävande, rent av livsviktiga områden likt skärmar för medicinskt bruk vilka följer stenhårda krav på färgåtergivning och driftstabilitet. Det betyder inte att alla IPS-skärmar är fantastiska hjälpmedel i kampen mot cancer, utan tekniken finns också i bottenskrapet av budgetklass. Produkter med IPS-teknik finns från tusenlappen upp till miljonklassen och då varierar kvaliteten därefter.

AOC_G2460PG_struktur_2.jpg

Inzoomning på IPS-panel avslöjar en ganska mild pixelstruktur som inte lägger sig framför bilden. Egenskaper som gör att IPS är tekniken som används när höga krav ställs på bildkvaliteten.

AOC_G2460PG_struktur_1.jpg

Samma motiv på gaming-anpassad TN-panel visar en tydligare struktur. Men också avsevärt mindre eftersläp jämfört med en IPS-panel som kör 60 Hz.

Fast det du kan räkna med är att IPS-baserade skärmar har den bästa betraktningsvinkel LCD-tekniken kan erbjuda. I 30 graders vinkel har de flesta IPS-skärmar behållit alla färgegenskaper. Färgerna är intakta. Vitbalansen är så gott som oförändrad. Tonkurvan är nästan identiskt.

Bättre förutsättningar för färger

Vi kan mäta skillnader, men de skillnaderna ligger ofta inom marginalen för det mänskliga seendet. En enklare och i detta hänseende sämre IPS-panel kan visa upp större förändringar i vinkel men kommer ändå att vara bättre än alternativ teknik i form av TN- och VA-paneler. Därför fungerar IPS-skärmar påtagligt bättre för färgåtergivning och arbete med foto, video och liknande.

Philips_272C4_reflex_klein.jpg

IPS-baserade skärmar fungerar i mycket högre grad för att med mätverktyg sätta rätt färger och ljusnivåer. Med andra tekniker riskerar mätare påverkas av de snäva betraktningsvinklarna.

Nu kan och kommer många uppskatta dessa egenskaper även i andra situationer. Att bilden ser likadan ut över ytan och färgerna inte skiftar när du rör på huvudet är egenskaper alla användare kan komma att uppskatta, inklusive den som spelar spel hela dagarna. Framför allt kan en IPS-baserad skärm få båda delar. Både färgkvalitet och spelkvalitet.

Vad som faktiskt försämras i vinkel på en IPS-panel är svartnivån. Det blir mer ljus i svart vilket ger sämre kontrastförhållande. Kontrastförhållandet i panelen är vanligtvis kring 1 000:1 där en del av de bästa AHVA-paneler vi testat går lite högre. Typiskt tappar de flesta IPS-paneler 30 procent av kontrastförhållande på grund av ljusare svärta, men resten av bilden är fortfarande intakt.

"IPS Glow"-effekten

Just detta med att svärtan blir ljusare och inget annat än svärtan ändras i vinkel har fått ett smeknamn – "IPS Glow". Effekten är extra tydlig för våra hjärnor, just för att inget annat ändras i bilden.

Vid 30-gradersvinkel kommer IPS-skärmen ha delats upp i svärtan, men det är fortfarande samma färger. Vid 30-gradersvinkel på TN- eller VA-paneler har mycket mer förändrats. Det blir inte alls lika tydligt att de också försämras i svärtan när hela bilden skenar iväg.

Eizo_foris_fs2735_bleed_tele.jpg

"IPS Glow" från hörn och kanter. Syns det inget? Kolla nästa bild.

Eizo_foris_fs2735_bleed_wide.jpg

Samma skärm, samma ljusstyrka, samma kamera. Men objektivet på vidvinkel. Kamerans brännvidd och exponeringen förstärker ofta de här fenomenen. Förra bilden är mer rättvis för hur skärmen upplevs.

Det finns två varianter av denna "Glow"-effekt. Dels den uppljusade svärtan som alltså alla typer av LCD-paneler kan drabbas av, men som blir extra tydlig med IPS-paneler då resten av bilden är så gott som oförändrad. Lite orättvist på många sätt, då samma vinkel mot en VA- eller TN-panel leder till att hela bilden är helt annorlunda och inte enbart intrycket av svärta.

Dels finns en mer besvärande effekt som brukar tillföras hur polarisationsfiltren fungerar. Denna variant lägger istället en ljus, ofta brun eller gulaktig hinna över bilden som gradvis blir tydligare i vinkel.

Acer_XR341CK_glow.jpg

Exempel på den en mer störande "IPS Glow". Som synes måste man gå långt åt sidan för att den ska inträffa. I det här fallet är kameran faktiskt snällare än verkligheten.

Observera att sådana här effekter också kan orsakas av reflexfiltret, till exempel att den gulbruna belysningen i rummet eller att bordsskivan speglas i skärmen. Men det gula från IPS Glow inträffar även när skärmen står i ett helt mörkt rum.

Som mycket annat handlar det om vilka nackdelar man kan leva med. Att svärtan blir lite ljusare i vinkel kan vara oerhört störande för vissa, men för den som arbetar med färg och är van med färger kan förändringarna hos en TN- eller VA-paneler istället vara en omöjlighet.

Skicka en rättelse
99

Sony lanserar WH-1000XM4 – fjärde generationens brusreducerande hörlurar

Förbättrad brusreducering, finpolerad komfort och koppling till flera enheter samtidigt står på menyn hos Sonys senaste lurar. Läs mer

9

En studie i felaktiga beslut vid datorbygge och videoproduktion

Äventyret med Ben Eaters datorbyggsats har nått sitt bittra slut. Häng med på den rafflande uppföljningen. Läs mer

69

Förhandsvisning av Samsung Galaxy Note 20 Ultra

Den 21 augusti lanserar Samsung uppdaterade produkter i fyra serier – vi har varit på förhandsvisning.  Läs mer

49

Utvecklingsexemplar av AMD Ryzen "Vermeer" med 16-kärnor når 4,9 GHz

En tidig modell av den kommande topprocessorn vrider återigen upp turbofrekvensen, vilket antyder att AMD siktar på 5 GHz-gränsen. Läs mer

132

Krönika: Amazons påverkan på den svenska marknaden

I ett par år har rykten om Amazons intåg i Sverige cirkulerat. Vår chefredaktör Anton spekulerar i konsekvenserna. Läs mer

26

Fredagspanelen 198: Hårdvaruhösten, Amazon till Sverige och ARM-affären

Semestern är över och Fredagspanelen återvänder till rutan med snack om sommarens hårdvarunyheter och inte minst höstens stora lanseringar. Läs mer

54

Intel: "Mobila Comet Lake-H mycket snabbare än AMD Renoir i verkliga tester"

Core i7-10750H är upp till 37 procent snabbare än AMD Ryzen 7 4800H menar Intel, när de visar ett smakprov på "verkliga tester". Läs mer

19

Ett tjugotal Intel "Alder Lake"-konfigurationer skymtas

Den 12:e generationens Intel Core-processorer bjuder in segmenteringsfest när små och stora kärnor kombineras. Läs mer

31

Project Xcloud över Apple App Store skjuts på framtiden

Lanseringen av IOS-versionen av Project Xcloud bromsas då spelströmningstjänsten sägs strida mot Apple Stores villkor. Läs mer

24

Senaste Windows Insider Preview stödjer Android-appar

Förutom emulering av mobilapplikationer förenklas även Windows 10:s hantering av DNS-servrar. Läs mer

96

Microsoft Edge kommer inte gå att avinstallera

Den nya Chromium-baserade versionen av Edge klamrar sig fast i Windows 10 – vare sig du vill eller inte. Läs mer

48

Amazons svenska logistik utgår från Eskilstuna

E-handelsjättens europeiska logistikpartner Kuehne Nagel bekräftar att Eskilstuna logistikpark blir knutpunkten. Läs mer