Tidigare under CES-mässan rapporterade SweClockers om LG:s uppdateringar av företagets utbud av TV-apparater med OLED för 2017. Sony presenterar också 2017 års utbud av TV-apparater och till största delen använder även dessa just OLED-paneler.

LG äger patent på en tillverkningsteknik för OLED som gör det möjligt för företaget att tillverka OLED-paneler i stora kvantiteter med relativt hög yield, det vill säga fullt fungerande paneler efter produktion. Detta patent har lett till att andra tillverkare som vill använda stora OLED-paneler får köpa dessa från LG, och så är nu även fallet med Sony.

Samtliga av Sonys OLED-bestyckade modeller för 2017 utrustas med 4K-paneler och stöd för utökad färgrymd via HDR. HDR-standarder som stöds är HDR 10 och Dolby Vision, men fler kan tillkomma via mjukvaruuppdateringar. Gemensamt för OLED-uppställningen är att de är utrustade med Sonys systemkrets 4K HDR Processor X1 Extreme, en krets som tidigare endast har använts i den LCD-baserade produktfamiljen Sony Bravia XBR Z9D.

Det enda som skiljer OLED-modellerna åt är storleken som går från 55 tum till 77 tum. Sony lyfter också fram att de byggt mjukvaran till TV-apparaterna själva och att de inte ska lida av de problem med input lag som LG:s tidigare generationer av OLED-modeller varit kända för.

Ett annat problem med LG:s tidigare OLED-modeller var att HDR-lägen och spelfokuserade Game Mode-lägen inte kunde kombineras med varandra, något som samtliga Sony-modeller med X1 Extreme-kretsen ska kunna göra. Det innebär att den äldre Z9D-familjen också uppdateras med stöd för detta.

Precis som LG lyfter Sony också fram hur tunna de nya OLED-modellerna är, men till skillnad från LG har Sony åstadkommit detta genom att flytta ut en del av de interna komponenterna till det bakre stödet som är betydligt större än tidigare.

En funktion som onekligen särskiljer Sony från konkurrenterna är den nya lösningen för högtalare. Tack vare att OLED-panelerna inte behöver använda bakgrundsbelysning för pixlarna har Sony kunnat utnyttja utrymmet till en högtalarlösning som kallas Acoustic Surface. Detta lager befinner sig bakom skärmen där bakgrundsbelysningen annars sitter, och genom att skapa resonans genereras ljud genom bildpanelen.

Sony använder fortfarande Android TV som mjukvaruplattform och denna ska du kunna styra både via tillhörande fjärrkontroll, men även Googles AI-assistent Google Home som för närvarande endast är lanserad på den amerikanska marknaden. Utöver OLED-familjen presenteras även två tillskott till företagets LCD/LED-familj. Sony Bravia X940E and X930E ska erbjuda bättre prestanda än fjolårets 4K-modeller och stöd för HDR.

Sony har inte presenterat några lanseringsdatum eller prisuppgifter för de nya OLED-modellerna men produkter som visas upp under CES brukar typiskt lanseras någon gång under våren.

► Läs alla artiklar från #ces-2017