Teknikstund: Köp inte en ny TV idag – vänta till nästa rea

Hösten är den kanske sämsta tiden att köpa en TV av årets modell. Med Black Friday kommer ofta en rejäl prissänkning och det går att spara många tusenlappar med lite is i magen.

TV-marknaden är väldigt märklig. Dels använder den sig av en marknadsföring som baseras på påhittade siffror och trams, till exempel ”400 Hz – bra för sport”. Dels är prisutvecklingen väldigt annorlunda jämfört med annan teknik och inledningsvis är TV-apparater väldigt dyra. Det är därför möjligt att spara många tusenlappar bara genom att planera och tajma ett TV-köp.

Nya modeller lanseras tidigt i början på året och håller då en genomsnittligt hög prisnivå. Priserna på årets modeller sjunker något under sommaren för att sedan sjunk drastiskt ut med start runt Black Friday-rean i november. Dessa prisnivåer ligga ofta kvar över årsskiftet och mellandagsreor. En bit in på nya året kommer så nästa års modeller och cykeln upprepas.

Black Friday 2018 är den 23:e november. Under den veckan och särskilt då själva fredagen har TV-priser tidigare år sänkts rejält genom realisation och erbjudanden. Håller du ut höstveckorna fram till Black Friday kan du alltså spara tusentals kronor för en och samma TV.

Artikeln uppdaterades 2018-09-24

Framför allt under vår och sommar kommer de sprillans nya modellerna att hålla högsta möjliga lanseringspriser. Genom att hålla i plånboken fram till höstens och julens utförsäljning och rea går det att spara tusenlappar och köpa exakt samma TV för så lite som halva priset jämfört med vid introduktionen.

2017-modellerna på lägsta prisnivå

En annan möjlighet är att köpa förra årets 2017-modeller under vinter, vår och sommar för just ungefär halva priset, jämfört med prislappen vid lansering i fjol. Dessa 2017-modeller kan ta slut under sommaren vilket kan göra höstveckorna en svår köptid för nya TV-apparater. 2018-modellerna är fortfarande högt i pris och 2017-modellerna börjar ta slut.

02_cykeln.jpg

Livscykeln för en genomsnittlig TV är att den existerar på marknaden i 12-18 månader. Produkten lanseras tidigt efter nyår, ofta under CES-mässan i januari, och leveranser börjar under februari till april. En del modeller ligger senare i lanseringen, maj till augusti, men de följer i grunden samma mönster.

Halvering av priset under rea-perioden och efteråt

När TV:n är ny har den ett högt pris och detta sjunker något under de första 6–7 månaderna efter lansering. Sedan kommer den stora förändringen under hösten och framför allt då novembers (fjärde fredagen i november) Black Friday-rea samt mellandagsrean. Då har priset sänkts rejält jämfört med vid lanseringen. Hälften eller mindre än hälften av det ursprungliga priset är inte ovanligt.

Efter mellandagsrean och under vinter/vår-perioden stabiliseras ofta prisnivån. Det kan på daglig basis och från vecka till vecka variera ett par tusenlappar upp eller ned. Är det en populär och erkänd modell kan prisnivåerna faktiskt öka något under sommaren.

Förklaringen till att priserna ibland stiger igen är att ersättarna som börjar dyka upp på marknaden är så pass mycket dyrare att många väljer att titta på just föregående års modeller. Butikerna är också väldigt måna om att rensa ut fjolårets TV-apparater.

Från Black Friday och framåt bästa tiden för köp

De nya modellerna blir under våren också testade och recenserade, där slutsatsen ofta är att det är ungefär samma produkt som förra året. Förutom någon fördel eller nackdel hit eller dit är det väldigt sällan någon drastisk skillnad mellan de nya och fjolårets modeller. Efterfrågan ökar och tillgången minskar på fjolårets beprövade, erkända och betydligt mindre dyra modeller.

teknikstund_sony_55xe9005.png

Sonys 55XE9005 sjönk i pris gradvis under 2017 och landade på sitt lägsta pris i slutet av november, alltså Black Friday-rean. Den som inte kunde hålla sig utan köpte i perioden juli till oktober fick betala flera tusenlappar mer.

teknikstund_LG_65_B7.png

LG:s 65-tums OLED var tokdyr i början. Men även för den som väntade till september och betalade 33 000 kan det svida när samma modell på mellandagsrean gick för 22 000 kronor.

teknikstund_Philips_43PUS6162.png

Även en enklare och inte alls lika dyr modell som denna från Philips följer samma mönster. Den är som dyrast när den är ny, priset sjunker gradvis och först vid reorna stabiliseras det låga priset. All statistik kommer från Prisjakt.

I januari och februari lanseras de nya efterföljarna, till vad som är mycket höga priser. Då upprepas samma mönster och fram till Black Friday-rean är priserna väldigt höga. Är det en ny modell köparen är ute efter kan det handla om många tusenlappar, kanske månadslöner i skillnad. Endast genom att vänta ett par månader går det att spara in detta.

Efter Black Friday-rean i november, och särskilt då mellandagsrean och under vinter och våren, är det därför bra tillfälle att köpa de aktuella modellerna som har sisådär 6-12 månader på nacken. Allt som är nyare, vilket innefattar allt som är yngre än 6 månader, kommer att vara dyrare.

Tjänster som Prisjakt är väldigt användbara vid köp. En bra regel är att alltid kontrollera hur länge det tänkta köpobjektet har sålts och hur priset har ändrats. Är TV:n yngre än ett halvår är prisnivån sannolikt fortfarande ganska hög.

Sommar och tidig höst är sämsta tiden för TV-köp

Under sommaren och tidig höst, särskilt september och oktober, är därför den absolut sämsta tiden att köpa en ny TV. Förra årets bästa och mest intressanta modeller har ofta sålt slut och de nya modellerna från vintern ligger fortfarande högt i pris.

Där vet vi sedan tidigare att novembers Black Friday och mellandagarna kan nypa många tusenlappar från priset. TV:n som kostar 25 000 kronor i september kan i november säljas för 15 000 kronor.

Nu är detta förstås ganska generellt men den här cykeln har upprepats under många år och verkar inte brytas. Varför TV-branschen fungerar så här är också en öppen fråga. Men kanske kan fler och fler bli medvetna om hur det fungerar och någonstans på vägen blir situationen lite mer sansad och lite mindre hästhandlare.

Skicka en rättelse
178

Veckans fråga: Har du klippt sladden till musen?

Att lira med trådlösa möss är på modet. Men, hur många medlemmar har tagit steget? Läs mer

3

Radeon RX 5500 XT på bild – partnermodeller med minimal överklockning

Nvidia ser ut att få ytterligare en konkurrerande produkt i låg- och mellansegmentet framöver, när AMD:s Radeon RX 5500 XT skymtas på produktbilder. Läs mer

43

Vinn rappa DDR4-minnen från Kingston HyperX

Lucka sju innebär sänkt pris och tävling om 16 GB snabba DDR4-minnen från Kingston HyperX – komplett med RGB-belysning för julkänsla även i datorchassit! Läs mer

5

Fredagspanelen 184: Kärnornas krig avgjort, Geforce GTX 1650 Super och Google Stadia

Fredagen och helgen är äntligen här och det ska firas med tillhörande hårdvarusnack med Jacob och Jonas. På menyn står processorer med väldigt många kärnor och grafikkort i mellanklassen. Läs mer

I samarbete med Corsair
10

Fläktlager – en guide till navet i datorfläkten

Kullager, glidlager, vätskelager och magnetlager är alla vanliga i datorfläktar. Vad har de för egenskaper och vad är funktionen? Läs mer

23

Samsung Galaxy Fold 2 blir billigare

Rapporter gör gällande att Samsungs nästa vikbara telefon får prislapp på nivå med vanliga flaggskeppstelefoner. Läs mer

4

3DMark får förbättrat stöd för Variable Rate Shading med Nvidia Geforce

Den som äger ett grafikkort med Nvidias Turing-arkitektur kan nu testa dess prestanda för renderingstekniken Variable Rate Shading. Läs mer

29

Microsoft planerar lösenordshanterare till Office 365

Microsoft uppges lansera en konsumentversion av det prenumerationsbaserade kontorspaketet Office 365 till våren 2020. Läs mer

7

Snapdragon 8c och 7c tar ARM till billigare bärbara datorer

Qualcomm intar lägre prisklasser inom kategorin tunna och lätta bärbara datorer med två nya ARM-processorer för Windows 10. Läs mer

76

AMD Zen 4 tillverkas på 5 nanometer – lanseras år 2021

TSMC:s utveckling av 5 nanometer går bättre än väntat. Nu framgår att AMD:s arkitektur Zen 4 för Ryzen 5000 tillverkas på tekniken. Läs mer

31

Rösta fram SweClockers jullogga 2019!

Bidragen kom in och det har nu blivit dags att fälla ett avgörande. Vilken logotyp ska pryda SweClockers i juletider? Läs mer

28

Test: Geforce GTX 1650 Super från Gigabyte

Än är det inte slut på nya Super-kort. På menyn står Geforce GTX 1650 Super från Gigabyte, som ska ge marknaden ett prisvärt alternativ för spelande i 1080p. Läs mer