Teknikstund: Köp inte en ny TV idag – vänta till nästa rea

Hösten är den kanske sämsta tiden att köpa en TV av årets modell. Med Black Friday kommer ofta en rejäl prissänkning och det går att spara många tusenlappar med lite is i magen.

TV-marknaden är väldigt märklig. Dels använder den sig av en marknadsföring som baseras på påhittade siffror och trams, till exempel ”400 Hz – bra för sport”. Dels är prisutvecklingen väldigt annorlunda jämfört med annan teknik och inledningsvis är TV-apparater väldigt dyra. Det är därför möjligt att spara många tusenlappar bara genom att planera och tajma ett TV-köp.

Nya modeller lanseras tidigt i början på året och håller då en genomsnittligt hög prisnivå. Priserna på årets modeller sjunker något under sommaren för att sedan sjunk drastiskt ut med start runt Black Friday-rean i november. Dessa prisnivåer ligga ofta kvar över årsskiftet och mellandagsreor. En bit in på nya året kommer så nästa års modeller och cykeln upprepas.

Black Friday 2018 är den 23:e november. Under den veckan och särskilt då själva fredagen har TV-priser tidigare år sänkts rejält genom realisation och erbjudanden. Håller du ut höstveckorna fram till Black Friday kan du alltså spara tusentals kronor för en och samma TV.

Artikeln uppdaterades 2018-09-24

Framför allt under vår och sommar kommer de sprillans nya modellerna att hålla högsta möjliga lanseringspriser. Genom att hålla i plånboken fram till höstens och julens utförsäljning och rea går det att spara tusenlappar och köpa exakt samma TV för så lite som halva priset jämfört med vid introduktionen.

2017-modellerna på lägsta prisnivå

En annan möjlighet är att köpa förra årets 2017-modeller under vinter, vår och sommar för just ungefär halva priset, jämfört med prislappen vid lansering i fjol. Dessa 2017-modeller kan ta slut under sommaren vilket kan göra höstveckorna en svår köptid för nya TV-apparater. 2018-modellerna är fortfarande högt i pris och 2017-modellerna börjar ta slut.

02_cykeln.jpg

Livscykeln för en genomsnittlig TV är att den existerar på marknaden i 12-18 månader. Produkten lanseras tidigt efter nyår, ofta under CES-mässan i januari, och leveranser börjar under februari till april. En del modeller ligger senare i lanseringen, maj till augusti, men de följer i grunden samma mönster.

Halvering av priset under rea-perioden och efteråt

När TV:n är ny har den ett högt pris och detta sjunker något under de första 6–7 månaderna efter lansering. Sedan kommer den stora förändringen under hösten och framför allt då novembers (fjärde fredagen i november) Black Friday-rea samt mellandagsrean. Då har priset sänkts rejält jämfört med vid lanseringen. Hälften eller mindre än hälften av det ursprungliga priset är inte ovanligt.

Efter mellandagsrean och under vinter/vår-perioden stabiliseras ofta prisnivån. Det kan på daglig basis och från vecka till vecka variera ett par tusenlappar upp eller ned. Är det en populär och erkänd modell kan prisnivåerna faktiskt öka något under sommaren.

Förklaringen till att priserna ibland stiger igen är att ersättarna som börjar dyka upp på marknaden är så pass mycket dyrare att många väljer att titta på just föregående års modeller. Butikerna är också väldigt måna om att rensa ut fjolårets TV-apparater.

Från Black Friday och framåt bästa tiden för köp

De nya modellerna blir under våren också testade och recenserade, där slutsatsen ofta är att det är ungefär samma produkt som förra året. Förutom någon fördel eller nackdel hit eller dit är det väldigt sällan någon drastisk skillnad mellan de nya och fjolårets modeller. Efterfrågan ökar och tillgången minskar på fjolårets beprövade, erkända och betydligt mindre dyra modeller.

teknikstund_sony_55xe9005.png

Sonys 55XE9005 sjönk i pris gradvis under 2017 och landade på sitt lägsta pris i slutet av november, alltså Black Friday-rean. Den som inte kunde hålla sig utan köpte i perioden juli till oktober fick betala flera tusenlappar mer.

teknikstund_LG_65_B7.png

LG:s 65-tums OLED var tokdyr i början. Men även för den som väntade till september och betalade 33 000 kan det svida när samma modell på mellandagsrean gick för 22 000 kronor.

teknikstund_Philips_43PUS6162.png

Även en enklare och inte alls lika dyr modell som denna från Philips följer samma mönster. Den är som dyrast när den är ny, priset sjunker gradvis och först vid reorna stabiliseras det låga priset. All statistik kommer från Prisjakt.

I januari och februari lanseras de nya efterföljarna, till vad som är mycket höga priser. Då upprepas samma mönster och fram till Black Friday-rean är priserna väldigt höga. Är det en ny modell köparen är ute efter kan det handla om många tusenlappar, kanske månadslöner i skillnad. Endast genom att vänta ett par månader går det att spara in detta.

Efter Black Friday-rean i november, och särskilt då mellandagsrean och under vinter och våren, är det därför bra tillfälle att köpa de aktuella modellerna som har sisådär 6-12 månader på nacken. Allt som är nyare, vilket innefattar allt som är yngre än 6 månader, kommer att vara dyrare.

Tjänster som Prisjakt är väldigt användbara vid köp. En bra regel är att alltid kontrollera hur länge det tänkta köpobjektet har sålts och hur priset har ändrats. Är TV:n yngre än ett halvår är prisnivån sannolikt fortfarande ganska hög.

Sommar och tidig höst är sämsta tiden för TV-köp

Under sommaren och tidig höst, särskilt september och oktober, är därför den absolut sämsta tiden att köpa en ny TV. Förra årets bästa och mest intressanta modeller har ofta sålt slut och de nya modellerna från vintern ligger fortfarande högt i pris.

Där vet vi sedan tidigare att novembers Black Friday och mellandagarna kan nypa många tusenlappar från priset. TV:n som kostar 25 000 kronor i september kan i november säljas för 15 000 kronor.

Nu är detta förstås ganska generellt men den här cykeln har upprepats under många år och verkar inte brytas. Varför TV-branschen fungerar så här är också en öppen fråga. Men kanske kan fler och fler bli medvetna om hur det fungerar och någonstans på vägen blir situationen lite mer sansad och lite mindre hästhandlare.

Kommentarer till artikeln

164 debattinlägg

Skicka en rättelse
22

Testpilot: Seagate Barracuda Pro 14 TB – hårddisk med rekordstort lagringsutrymme

Testpiloten David "DavidtheDoom" Kvist testar Seagates senaste hårddisk Barracuda Pro 14 TB, som blandar stort lagringsutrymme med skyhög prestanda. Läs mer

32

Intel Core i9-9900K överklockas till 7,6 GHz över samtliga kärnor

I jakten på rekordhöga klockfrekvenser har "Der8auer" använt sig av flytande helium för att hålla nya Intel Core i9-9900K sval, vilket resulterade i frekvenser om 7,6 GHz på åtta kärnor. Läs mer

I samarbete med Komplett
18

Designa Kompletts nya skrivbordsbakgrund och få chansen att vinna en speldator

Nu drar Komplett igång en ny tävling för SweClockers medlemmar, där vinnaren kammar hem en påkostad speldator med bland annat Intel Core i7-8700K och Geforce GTX 1080 Ti. Läs mer

11

Mozilla prövar sälja VPN-prenumeration direkt i webbläsaren

Mozilla ingår samarbete med ProtonVPN och testar en ny funktion i Firefox. Det handlar om möjligheten att köpa en prenumeration på VPN-tjänsten direkt i webbläsaren. Läs mer

41

Intel: "Vi har inte lagt ned 10 nanometer"

Efter åratal av svårigheter rapporteras det att Intel ger upp med sin 10-nanometersteknik. Detta möttes snabbt av en dementi och utspel om att arbetet med tekniken fortlöper. Läs mer

33

Bethesda: "Buggar och oförutsedda problem att vänta vid lanseringen av Fallout 76"

Inom kort börjar betatestet av Fallout 76, och Bethesda berättar att som ofta är fallet när det kommer till deras spel kommer det troligen innehålla en del buggar i början. Läs mer

78

Rykte: "AMD Navi på 7 nanometer presterar bättre än väntat"

Under år 2019 tar AMD klivet till TSMC:s senaste 7-nanometersteknik, vilket ackompanjeras av nya arkitekturer. Däribland Navi som uppges prestera bättre än väntat i AMD:s laboratorium. Läs mer

27

Benq EX3203R – 32-tums VA-panel med 144 Hz och Freesync 2 HDR

SweClockers testar Benq:s skärm EX3203R och möts av en skärm som uppvisar många goda egenskaper, men dras ned av problem med hantering av HDR och uppdateringsfrekvens. Läs mer

70

SweClockers tänder "Följda trådar" vid olästa foruminlägg

Det har länge varit möjligt att följa trådar, men att se när nya inlägg gjorts har inte varit tydligt. Nu notifieras du när någon skrivit, likt citat och privata meddelanden. Läs mer

99

CCP Games: "Vi förväntade oss att VR skulle bli mycket större"

Under förra året lade CCP Games ned VR-spelet Eve: Valkyrie, något som företagets VD nu berättar berodde på att de överskattat hur snabbt marknaden skulle växa. Läs mer

67

Överklockningsprofil "deliddar" Intel Core i9-9900K och Core i5-9600K

Överklockningsprofilen "der8auer" testar "delidding" med Intels senaste processorer, och finner att den fastlödda värmespridaren fortfarande lämnar lite att önska för riktiga entusiaster. Läs mer

16

Många deltagare med alla rätt i quiz om datorer i film

Det visar sig att SweClockers inte bara kan mycket om teknik, utan även om film. I förra veckans quiz var det ovanligt många som lyckades svara rätt på alla frågor. Läs mer