Efter att ha avtäckt ett flertal nya produkter under sitt entusiast- och gamingvarumärke ROG på Computex visar nu Asus upp nyheter för sitt mer professionella segment. Det rör sig om nya bärbara datorer i deras Zenbook Pro-serie, som bestyckas med bland annat snabbare processorer, modeller med mindre skärmar samt en minst sagt annorlunda pekplatta.

Först ut är Zenbook Pro 15 som likt förra året är bestyckad med en bildskärm på 15,6 tum. Denna har en skärmram på nätta 7,6 mm och bygger kring en IPS-baserad pekpanel med upplösningen 3 840 × 2 160 pixlar som hanterar 100 procent av färgrymden Adobe RGB. Modellen kan även fås med en 1080p-upplöst bildskärm om så önskas.

Specifikationsmässigt levereras toppvarianten med en sexkärnig Core i9-8950HK ur Intels Coffee Lake-familj, 16 GB DDR4-baserat primärminne samt 1 TB PCI Express-baserad SSD-lagring. Grafikkretsen kommer från Nvidia och utgörs av ett Geforce GTX 1050 Ti med 4 GB GDDR5-minne.

Bland övriga specfikationer syns integrerat trådlöst nätverk enligt 802.11ac-standarden samt Bluetooth 5.0 medan det i anslutningsväg bjuds på dubbla USB Type-C (USB 3.1 Gen 2 samt Thunderbolt 3), dubbla USB 3.1 Gen 2-portar samt en HDMI-port och Micro SD-läsare.

Den mindre varianten Zenbook Pro 14 kommer med en 14-tums IPS-baserad skärm med upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar, där denna har placerats i ett chassi med samma storlek som en typisk 13-tumsmodell. Processormässigt kan denna modell fås med Intels fyrkärniga Core i7-familj (Kaby Lake Refresh) samt med Nvidias grafikkrets Geforce GTX 1050 Max-Q.

Något som verkligen utmärker de båda datorerna är att de kan bestyckas med Asus nya pekplattekoncept Screenpad. Detta är i praktiken en 5,5-tums IPS-baserad pekskärm som integrerats bakom den traditionella pekplattan.

Syftet med Screenpad är bland annat att användaren kan ladda ner och köra applikationer på denna, som exempelvis miniräknare och kalender. Därtill finns det möjlighet att komma åt genvägar i Microsofts Office-paket samt styra uppspelning av musik genom exempelvis Spotify. Sist men inte minst kan skärmen även användas som en extra bildskärm för att utöka skrivbordsytan.

► Läs alla artiklar från #computex-2018

Asus Zenbook Pro 15 och Zenbook Pro 14 väntas landa i butik mot årets andra hälft. För den som inte är intresserad av Screenpad-konceptet kommer modeller med traditionell pekplatta även finnas tillgängliga.