Vanliga frågor och sammanfattning

Tanken bakom artikeln är att knyta ihop de frågor och diskussioner som uppstår kring TV-apparater. Det finns så många aspekter att tänka på runt en TV att det aldrig går att sammanfatta i enkla meningar och förklaringar. Här är några av de vanligaste frågorna som ofta återkommer:

Är 2017-modeller säkra köp?

Ja, ofta. Men inte alltid. Du kan gott och väl plocka en 2017-modell ifall den i hög grad motsvarar 2018-modellen och dessutom kostar mindre.

Vad du förlorar på att välja modeller som är ett år äldre är att tillverkaren som regel kommer avsluta uppdateringar och förändringar just ett år tidigare. Det kan vara sådant som ny mjukvara till smart-systemet upphör eller att vissa buggar aldrig åtgärdas. Där får du med 2018-modellen ytterligare ett år av underhåll.

TV-2018_LG_B6.jpg

LG:s OLED från 2016 börjar få allt glesare uppdateringar

4K UHD eller Full HD?

Detta är inte ens en diskussion och har heller egentligen aldrig varit en diskussion. Bildkvalitet ligger inte i mängden pixlar. Idag är all TV-tillverkning flyttad till 4K-paneler. Såväl de enklare som de mest avancerade modellerna. Det går i princip inte att välja något annat. Och ser du någon TV som inte är 4K är det antingen en gammal produkt eller en väldigt enkel modell i absoluta budgetklassen.

50 eller 100 Hz?

Vi har tagit upp detta i många guider innan. Det finns inga TV-apparater som är 50 eller 100 Hz, eller än mer. Vad som finns är paneler som klarar av frekvenser upp till 60 eller 120 Hz. Men det finns inget givet sätt att mata något mer än 60 Hz-signaler till en TV. När tillverkarnas talar om ”100 Hz” är det ofta påhittade egenskaper som att det finns en interpolering i apparaten som ger ”upplevelsen av 100 Hz” och liknande

Finns ingen TV som är ”50 Hz”

TV-apparater som påstås vara ”50 Hz” kan i allra högsta grad återge 60 Hz-material. Du kan fortfarande spela TV-spel på den, tro inget annat.

Några apparater kan ta emot en 1080p/120 Hz-signal, typiskt från en dator för spelande. Men annars finns inget som säger att 120 Hz i sig självt är bättre. Däremot sätter tillverkarna en 120 Hz-kapabel panel i de bättre apparaterna av den enkla orsaken att det vill bygga en produkt med bättre komponenter. Den slutsatsen om bättre komponenter är också tydlig utifrån beteckningarna på TV-apparaterna.

teknikstund_sport-tv.jpg

Snabba rörelser blir suddiga när de fångas på kamera. Ingen TV i världen kan göra den här bollen skarp igen.

Diskussionen runt frekvens och vad som gör en TV bra på sport – eller annat material för den delen – har vi tagit upp i tidigare artiklar.

Bra TV utan HDR? Utan 4K? Utan Smart-system?

En klassisk fråga! Tidigare ville man köpa en TV utan 3D-funktion, slippa TV-mottagaren, den magiska fjärrkontrollen eller annat man anser vara överflödigt. Med en stark förhoppning om undvika att betala för sådant man heller inte använder.

Det korta svaret är att en sådan TV inte blir billigare för att man tar bort funktioner. Tillverkaren måste skapa ytterligare en produktlinje, ytterligare tekniklösningar och ytterligare hårdvara som går på en separat tillverkning. Troligtvis i en mycket mindre upplaga än originalmodellen. Vilket då resulterar i en ännu dyrare produkt.

Du får helt enkelt acceptera att det kommer finns funktioner i TV:n du inte får användning för. Samtidigt kan man ofta tänka i den här strategin så länge man inte kräver det allra bästa. Är man ute efter en ”good enough”-nivå för spel och anspråkslöst tv-tittande utan krav på den högsta bildkvaliteten finns ett rejält budget- och mellanklassegment som bara väntar.