Det råder global brist på kretsar, något som länge varit uppenbart inom datorindustrin och bland entusiaster i jakt på det senaste grafikkortet. Att aktörer som TSMC och Samsung har fullt upp gäller inte enbart de allra senaste tillverkningsteknikerna, kallade cutting-edge, som 7 och 5 nanometer, utan även äldre och mer beprövade där bland annat Globalfoundries, UMC, SMIC och NXP är stora aktörer.

Nu rapporteras att bristen även slår mot bilindustrin. Till Financial Times berättar Audis VD Markus Duesmann att de tvingats permittera 10 000 anställda, som direkt följd av "ett massivt begränsat utbud av halvledare". Detta ska påverka tillverkningen av modellerna A4 och A5 i fabriken i tyska Ingolstadt. Produktionstappet beräknas till omkring 10 000 bilar första kvartalet 2021. Bolaget tror sig dock kunna ta igen detta senare under året.

fab.jpg

Andra aktörer som påverkas i olika utsträckning är Ford, Volkswagen och Daimler. Ford har under en månad helt pausat tillverkningen i sin Saarlouis-fabrik medan Volkswagen har dragit ned på produktionen av modellerna Tiguan, Touran och Seat Tarraco i Wolfsburg-fabriken. Volkswagens fabrik i Emden där Passat tillverkas påverkas också kortsiktigt med korttidsarbete under en tvåveckorsperiod.

Biltillverkaren Daimler har behövt dra ned på produktionen av Mercedes och har lagt om fokus till elbilsmodeller, samt modeller med hög marginal som Mercedes S-Klass. BMW är en av få aktörer som säger sig inte vara påverkade av bristen på kretsar.

Medan det är ett faktum att kontraktstillverkare av kretsar inte klarar av att möta den globala efterfrågan, berättar nederländska NXP att biltillverkarna själva är en del av problemet. Enligt NXP har vissa kunder lagt sina ordrar för sent, vilket gör att NXP inte kan möta efterfrågan. Att tillverka en krets från början till slut tar omkring tre månader och kräver därför god framförhållning av beställaren.

Samtidigt som det råder kapacitetsbrist är Samsung och TSMC i full gång att ställa om mycket av produktionen till cutting-edge-tekniker. Det har lett till att biltillverkarna i viss mån behöver konkurrera mot aktörer som traditionellt förknippas med konsumentelektronik, som Apple, AMD, Nvidia och Qualcomm.

Globalfoundries som dragit sig ur racet med cutting-edge och istället fokuserar på specialiserade, skräddarsydda tillverkningstekniker, prioriterar att möta biltillverkarnas efterfrågan. Globalfoundries ansvarige för bilverksamheten, Mike Hogan, säger att fabrikerna går i aldrig tidigare skådad produktionstakt och att fokus ligger på att möta biltillverkarnas efterfrågan.