Efter hårdvaruhösten 2020 har det knappast undgått någon med teknikintresse att de färska produkterna bara landat hos återförsäljare i mycket små volymer. Det gäller allt från grafikkort från både AMD och Nvidia, till spelkonsoler och Ryzen-processorer. Skral tillgång sträcker sig även utanför det senaste snittets komponenter.

Välrenommerade Igor Wallossek från Igor's Lab fokuserar på nätdelar och grafikkort, när han tar kontakt med branschkällor för att undersöka var skon klämmer. I en matig artikel med tillhörande video (tyska) avhandlar Wallossek de olika bakomliggande anledningarna, som består av både verklig och artificiell brist – kantat av extra hög efterfrågan från miners på jakt efter kryptovaluta.

ryzen_5800_5600-10.jpg

Det är trångt i TSMC:s fabriker, där AMD har processorer, grafikkretsar och systemkretsar på 7 nanometer.

När det gäller kretstillverkning är TSMC en av de största aktörerna och med storbeställningar på noderna 3, 5 och 7 nanometer menar Wallossek att det är svårt för tillverkaren att fördela resurserna. Nvidia å andra sidan förlitar sig på Samsung, något som med facit i hand inte nödvändigtvis är ett tokigt val – trots rykten om dålig andel fungerande kretsar (eng. yield).

Enligt uppgift är volymerna av producerade GA104-kretsar, som används för både Geforce RTX 3070 och RTX 3060 Ti, tillräckligt höga för att tillgodose behovet i vanliga fall. Här dyker miners upp i bilden och tillverkare säljer gladeligen de efterfrågade RTX 3060 Ti-korten direkt till dessa kunder, vilket är lukrativt till följd av att garantihantering, marknadsföring och logistik kan negligeras.

Eftersom grafikkretsar inte tillverkas i en handvändning är de GA104-volymer som i dagsläget skapas, anpassade för Nvidias prognoser kring marknaden utanför mining-bubblan, varför högre produktionstakt lär dröja. De tredjepartstillverkare som har konsumenter i fokus väljer att satsa GA104-kretsarna på Geforce RTX 3070-kort, men med tilldelning som på sin höjd är 2 000 kretsar per månad, räcker det inte för att möta efterfrågan.

RTX_3090-5.jpg

GDDR6X-minne ligger och väntar på kretsar.

Wallossek menar också att Nvidia målat in sig i ett hörn med Geforce RTX 3080 och RTX 3090, som använder Microns GDDR6X-minne. Här är det GA102-grafikkretsarna som är den begränsande faktorn och det finns således grafikminne till övers. Minnestypen och andra grafikkretsar är inte kompatibla, och den extra kapaciteten kan således inte användas som GDDR6-substitut – minnen som är en bristvara. Detta påverkar grafikkort såväl som konsoler och kraftfulla bärbara datorer.

Utöver grafikkortens mest vitala komponenter råder en utbredd brist på aktiva och passiva komponenter för styrning, övervakning och strömtillförsel, där högkvalitativa PWM-kretsar lyfts fram som ett exempel som stryper både grafik- och moderkortstillverkning. Denna komponentbrist gör även avtryck på marknaden för nätdelar, där kondensatorer, dioder och MOSFET av god kvalitet sätter käppar i hjulen.

Prisjakt psu.PNG

Av Prisjakt att döma är bristen på nätdelar inte särskilt utbredd i Sverige, ännu.

Även miners har ett finger med i spelet och OEM-tillverkare som FSP satsar på dessa kunder, som efterfrågar nätdelar med hög effekt. I dessa fall är livslängden för nätdelarna över lång tid heller inte lika viktigt, varför enklare och mer tillgängliga komponenter kan användas utan konsekvenser. Ett sidospår som lyfts är att kontrollelektronik för adresserbara RGB-dioder också är sällsynt – en bakomliggande anledning till att stilfulla vattenblock inte framställs i tillräckliga volymer. Huruvida det sprider sig till andra RGB-fokuserade produkter får framtiden utvisa.

Avslutningsvis sammanfattar branschveteranen att den skrala tillgången alltså delvis består av ökad efterfrågan och faktiskt komponentbrist. En annan aspekt är att vissa tillverkare håller igen på produktions- eller leveranstakten för att driva upp priser och tjäna en hacka. Den sista gruppen som pekas ut är grossister, som tjuvhåller på lager för att kunna sälja dyrare. Wallossek vågar sig inte på en gissning kring när bubblan spricker, men lovar att återkomma.

Läs mer om hårdvarubrist: