EU presenterar inom kort ett upplägg för en digital plånbok som ska utvecklas för invånare i samtliga av unionens medlemsländer. Projektet är ett svar på en efterfrågan från flera medlemsländer kring säkrare sätt för privatpersoner att legitimera sig och få åtkomst till både samhällstjänster och privata tjänster digitalt.

Den digitala plånboken utvecklas som en mobil applikation och agerar säker digital lagring av känsliga dokument, som ID-handlingar, körkort, betalkortsinformation och liknande, men plånboken blir även som en digital ID-handling i sig. Tanken är att det ska kunna användas för att legitimera sig eller logga in på exempelvis myndighetssidor över hela EU men även för att säkert genomföra betalningar.

För närvarande har flera medlemsländer olika digitala ID-lösningar, där en nära jämförelse är exempelvis Bank-ID som används i Sverige. EU-applikationen ska knyta samman länderna med en lösning, samt integrera fler funktioner i ett och samma gränssnitt. För att få åtkomst till sin plånbok ska användare kunna använda biometrisk data som fingeravtrycksavläsning eller ögonidentifikation.

EU ämnar även utveckla den digitala plånboken på ett vis som inte ger andra parter, exempelvis företag, någon åtkomst till användardata. Plånboken är inte tänkt att gå att använda i kommersiella syften, exempelvis reklam och annan marknadsföring. För närvarande arbetar EU tillsammans med representanter från medlemsländerna kring riktlinjer för applikationen och dess användning, och den väntas vara färdig om cirka ett år.

Källa: Reuters

Skulle du ha användning för en digital plånbok?