Odödliga kylarmodeller och ikoniska datorlådor finns på Cooler Masters meritlista, som alltjämt växer för att rymma allt från kringutrustning och nätdelar. Bolaget utökar nu sortimentet i Norden genom att stega in på skärmmarknaden, där dagens test handlar om den purfärska modellen GM32-FQ. Som namnet avslöjar handlar det om en skärm i 32-tumsformat och upplösningen på IPS-panelen är 2 560 × 1 440 pixlar med uppdateringsfrekvens om maximalt 165 Hz.

GM32GQ-15.jpg

På papperet är det således en skärm som passar den som vill ha rejält med skärmyta på skrivbordet utan att satsa på dubbla skärmar eller modellerna i TV-storlek. Kombinationen av 1440p-upplösningen och den relativt höga frekvenser antyder vidare att det är en variant som passar bra för spelande. Hur väl nykomlingen står sig i praktiken är det nu dags att utreda.

Specifikationer och första intryck

Med en skärm utrustad med 32 tum bildyta, eller mer exakt 31,5 tum, växer kartongen till en otymplig storlek, och för att underlätta turen från affären är lådan försedd med litet handtag som gladeligen skär in i handen. På utsidan av den färgglada lådan syns en bild av skärmen, Cooler Masters logotyp och några av de viktigaste funktionerna. Bland dessa syns 165 Hz, VESA Display HDR 400-stöd, upplösningen och färgomfång som motsvarar 95 procent av DCI-P3.

Specifikationer Cooler Master GM32-FQ

Egenskap

Värde

Paneltyp

IPS

Upplösning

2 560 × 1 440 px.

Bildförhållande

16:9

Storlek

31,5 tum, platt skärm

Uppdateringshastighet

165 Hz (Displayport, 8 bitars färgdjup)
144 Hz (HDMI, 8 bitars färgdjup)
120 Hz (10 bitars färgdjup)

Kontrastförhållande

1 200:1

Responstid

1 ms (MPRT), 8 ms (typisk)

Typisk ljusstyrka

350 cd/m², stöd för VESA Display HDR 400

Färgrymd

95 procent av DCI-P3

Bildsynkronisering

Freesync Premium
G-Sync-kompatibel

Anslutningar

1× Displayport 1.2
2× HDMI 2.0
1× USB Type-C (bild, ström och data)
1× USB Type-B
2× USB Type-A
1× 3,5 mm ljudanslutning

Inbyggda högtalare

Ja, 2 × 2 watt

VESA-fäste

Ja, 100 × 100 mm

Justeringsmöjligheter

Höjd: 0–110 mm
Lutning: -5–20°
Rotation: -15–15°

Vikt

7,6 kg

Garantitid

2 år

Pris vid lansering

4 999 kronor

GM32GQ-09.jpg
GM32GQ-11.jpg

Lådans lock har instruktioner för smidig uppackning, montering av det medföljande stativet samt ett schema för vilka anslutningar som används till vad. När det kommer till själva skärmfotsmonteringen skiljer sig Cooler Master en aning från de flesta moderna skärmarna. Istället för en snabb och verktygslös snäppfunktion inkluderas en enkel skruvmejsel och instruktion för att helt sonika skruva fast stativet i VESA-fästets monteringspunkter, vilket inte känns särskilt 2022.

GM32GQ-01.jpg
GM32GQ-06.jpg

Positivt är dock att foten är en relativt diskret sådan. Formad som Cooler Masters logotyp har den yttermått strax under 30 × 30 centimeter, med ungefär en decimeter som sticker ut på skrivbordsytan framför skärmen. Fotens sexsidiga form lämnar en öppen plats i mitten, som kan användas för att hålla småprylar och telefonen på plats. Både arm och fot är robusta och av metall med en mörkgrå ytbehandling, som rent subjektivt upplevs trevlig och diskret.

Panelen kan vinklas framåt och bakåt samt roteras, men även höjden går att justera. Med de tunna skärmkanterna och två centimeter tjocka nedre kanten är skärmen 42 centimeter hög, vilket byggs på de 16 centimeter som stativet svarar för i högsta läget. Ur ergonomiskt perspektiv ska skärmens övre kant ligga något under ögonhöjd. Med en lägsta höjd med nederkanten 5 centimeter över skrivbordet lär det vara möjligt för de flesta användarna.

Anslutningar och nätdel

Cooler Master GM32-FQ är en skärm som på papperet främst tar sikte mot spelande och med Displayport 1.2 och dubbla HDMI 2.0 finns således anslutningar för att koppla in både datorer och spelkonsoler. På bildanslutningsfronten finns också en USB Type-C-anslutning, som även fungerar för att överföra data och ladda anslutna telefoner eller datorer – men endast med effekt om 15 watt. Därtill har Cooler Master byggt in dubbla USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps) av Type-A-modell, ackompanjerade av en Type-B.

GM32GQ-04.jpg
GM32GQ-13.jpg

Det handlar således om en inbyggd USB-hubb, där inslaget av USB Type-C gör det möjligt att använda skärmen som en KVM-brytare, där exempelvis tangentbord och mus kopplas till skärmen, för att kunna använda kringutrustningen tillsammans med två inkopplade datorer – en ansluten över HDMI eller Displayport samt USB Type-B, en annan inkopplad med USB Type-C. Denna funktion har i hemarbetets tidevarv blivit populär, men med GM32-FQ är detta inte särskilt smidigt i praktiken. Menysystemet och de medföljande tillbehören sätter nämligen käppar i hjulen, men mer om det lite senare.

Samtliga anslutningar är belägna på undersidan av skärmen och är hyfsat lättillgängliga om stativet höjs till det högsta läget och skärmen vinklas bakåt. Avslutningsvis är skärmen bestyckad med två cirkulära anslutningar, där den ena är för hörlurar med 3,5-millimeterskontakt. På ljudfronten har skärmen också ett par klena inbyggda högtalare, som duger för enklare användning.

Den andra anslutningen används för att koppla in den externa nätdelen, som är på 84 watt och med yttermåtten 155 × 55 × 32 millimeter. Kabeln som kopplas in i skärmen är fast monterad i nätadaptern och har en läng om cirka 120 centimeter. I andra änden av nätdelen finns en vanlig och löstagbar apparatkabel som är närmare 140 centimeter. Således finns visst spelrum för välja att förvara klumpen antingen på skrivbordet eller golvet.

I paketet

I paketet finns just nämnda nätdel och apparatkabel, men även stativet som är delat i två. För att styra riktningen på anslutet kablage medföljer en liten plastdetalj som snäpps fast på skärmstativet. Höjdmässigt hålls den på plats av en utstickande pinne, som har ett och endast ett matchande hål på stativet. En enkel skruvmejsel och skruvar för att montera stativet, samt manual och garantiinformation följer givetvis också med.

GM32GQ-08.jpg

När det kommer till bildskärmskablar medföljer endast en HDMI- och en Displayport-variant, där förstnämnda är 150 och den senare 180 centimeter. USB-kablar av både Type-B- och Type-C-format saknas dessvärre, varför den som vill nyttja inbyggd hubb eller ansluta en modern bärbar dator måste lägga ut ytterligare någon hundralapp.

Design

En 32 tum stor skärm i platt format lämnar inte alltför mycket utrymme åt estetiska utsvävningar och Cooler Master omfamnar detta med avskalade drag rakt igenom. Panelen omgärdas av tunna ramar, som i toppen och på sidorna består av slät och svartmålad metall med profil på någon enstaka millimeter. När skärmen startas är dock ramarna något tjockare och detsamma gäller den nedre listen, som är av svart plast och omkring 15 millimeter hög. I mitten av sistnämnda finns en nedtonad Cooler Master-logotyp, i form av en högblank hexagon med lila kant och svart mitt.

På skärmens baksida fortsätter det avskalade, med en tunn övre halva täckt av en lätt skrovlig plast som känns relativt påkostad. I ena hörnet finns en tydligare logotyp, där vit text inte lämnar några frågetecken kring skärmtillverkaren. Den nedre halvan av GM32-FQ täcks av en tjockare och aningen ihålig plastsektion, som har plats för VESA-fästets monteringshål, anslutningarna och tillhörande elektronik.

GM32GQ-07.jpg
GM32GQ-07.jpg
GM32GQ-18.jpg
GM32GQ-18.jpg

På den fasade änden av denna sektion återfinns sex knappar, där den nedre är av- och på-knapp och accentuerad med en extra pigg. Den resterande kvintetten används tyvärr för att navigera menyn, och för att ge någon form av taktil återkoppling är den mittersta av dessa också markerad med en pigg.

Till sist följer stativet samma nedtonade estetik som resten av produkten, med en grå och halvmatt ytbehandling som rent subjektiv är stilfull och passar in på de flesta ställen. Plastdetaljen som håller kablage på plats känns lite som en eftertanke men fungerar helt okej, men med en stång som stativ och nedåtriktade anslutningar är det svårt att få till en kabeldragning som är snygg från alla vinklar. Det avhjälps dock något genom det skrala utbudet av inkluderade kablar.

Prestanda

Rent subjektivt har GM32-FQ en trevlig bild direkt ur kartongen, bortsett från att ljusstyrkan uppskruvad till 80 procent är onödigt hög. Verktyget Datacolor Spyderx Pro och tillhörande mjukvara bekräftar båda upplevelser, där 80 procent motsvarar omkring 250 cd/m² och är fullt tillräckligt för en ljus lokal och således i skarpaste laget när det är lite mörkare i rummet. Maximal ljusstyrka tangerar 395 cd/m², vilket ger okej förutsättningar för användning i mycket ljusstarka miljöer. Det är också i linje med Display HDR 400-specifikationen, som dock är en HDR-nivå som knappt är värd namnet.

Om skärmytan delas in i nio segment i ett 3×3-rutnät visar mätningar att de tre översta samt tre nedersta har en relativt jämn bakgrundsbelysning, vilket även gäller rutan i mitten. De två resterande är dock betydligt mindre ljusstarka med en avvikelse om ungefär 10 procent – nära 40 cd/m² vid maximal ljusstyrka. Det stör inte vid vanlig användning, men kan vara värt att ha i åtanke vid arbete där färg och kontraster är kritiska. Samma svagare bakgrundsbelysning gäller även med reglaget nedskruvat.

Datacolor 2 GM32FQ.jpg
Datacolor GM32FQ.jpg

När det gäller just färger finns ingenting att klaga på för en skärm i den här prisklassen och med fokus snarare på spelande än produktivitet. Det uppmätta färgomfånget är förvisso något sämre än specificerat – 92 procent av DCI-P3 jämfört med 95 procent enligt specifikation, men fullt stöd för sRGB-färgrymden och 89 procent av Adobe RGB är klart godkänt. Dessutom är panelen färgkorrekt, med ett Delta-E-värde som snittar på 1,05. Värden under 2 räknas som bra och skärmen sviker endast för några nyanser av grått.

Skärmens standardläge är betydligt bättre när det gäller färger jämfört med exempelvis sRGB-läget, men däremot är Gaming-läget närapå lika färgkorrekt som standardläget. Ur kartong följer skärmen Gamma 2,2-kurvan mycket nära och med denna inställning får bilden en bra balans. Att sänka ljusstyrkan i botten är däremot inte fördelaktigt för att bibehålla en färgkorrekt bild, där svarta och bruna nyanser sticker iväg.

Det finns ett stort gäng förinställda profiler att växla mellan, men samtliga kommer med hög ljusstyrka och skillnader som inte är helt uppenbara utan att granska menyn – något som är lättare sagt än gjort. Eftersom det handlar om en IPS-panel kommer panelen med visst eftersläp och i snabba spel är det märkbart, men inte ohanterbart. Genom att byta till Gaming-läget, eller närmare bestämt FPS 1-läget som är en svåråtkomlig underkategori, blir det hela ändå bättre.

En rapp uppdateringsfrekvens om 165 Hz och en riktigt seg IPS-panel kan fungera som motpoler och utradera positiva effekter, men här är den subjektiva upplevelsen att den extra bilduppdateringsfrekvensen och bildpanelen håller jämna steg i spelande. Blur Busters Test-ufo håller med, och i långsammare spel eller vardaglig användning finns inga uppdateringsfrekvenskopplade problem. I tyngre spel av långsammare karaktär kan den adaptiva bildsynkroniseringen aktiveras och den ser ut att göra sitt jobb.

Att använda GM32-FQ

En skärm på 32 tum och med 16:9-format är en rejäl pjäs och betydligt större än de gamla guldstandarderna i 27- och 24-tumsformat. Samtidigt är 32 tum relativt behändigt jämfört med de absurda dimensioner som finns hos ultrabreda modeller eller skärmar i TV-storlek. En 32-tummare ryms på ett vanligt skrivbord i IKEA-stuk, där djup om 60 centimeter och någon dryg meter i bredd inte upplevs problematiskt.

Vardaglig användning

Storleken innebär utrymme för extra arbetsyta och för det mesta känner jag inget behov av en sekundär skärm – att dela upp ytan i två till fyra användbara fönster är inga problem. Under testperioden används skärmen till vardags i en dryg månad och för det mesta ansluten till en dator med Geforce RTX 3080 och Ryzen 7 5800X, som inte har några problem att driva 1440p-upplösningen i 165 Hz vare sig i skrivbordsapplikationer eller spel.

GM32GQ-14.jpg

Vid sidan av spelande, som redan är beskrivet ovan, består min vardagliga användning av en hel del arbete i webbläsare, ordbehandlare och till viss del program för 3D-modellering, programmering och bildbehandling. Jag upplever inga problem att använda skärmen till något av detta, i alla fall inte efter att ljusstyrkan vrids ned till botten.

IPS-panelen är trevlig att vila ögonen på och även i skrivbordsmiljön är den extra uppdateringsfrekvensen trevlig, även om snabba förflyttningar alltid har ett litet drag av IPS-teknikens inbyggda tröghet. Färgerna är bra nog och tillräckligt exakta för att jag inte ska vara orolig för resultaten från bildbehandling och liknande. Upplösningen är kanske den aspekt som lämnar mest att önska, eftersom 1440p i det här halvstora formatet inte är knivskarpt. Att arbeta med text på i dokument på armslängds avstånd är inga problem, men pixlarna kan skönjas om jag lutar mig närmare.

Film – bild och ljud

Med trevliga kontraster, färger och IPS-panel är GM32-FQ en bra skärm för att titta på film och videoklipp och jag upplever inga störande inslag av läckande bakgrundsbelysning. Under testperioden används skärmen en hel del med bildytan vänd mot ett persiennskymt fönster omkring fyra meter bort, som alltså medför att visst dagsljus spiller in. Det är inget problem att höja ljusstyrkan en aning och antireflexfiltret på den matta ytan gör filmtittande dagtid till en välfungerande aktivitet.

Det tarvas dock hörlurar eller externa högtalare för att inte förstöra helhetsintrycket, eftersom de två inbyggda högtalarna om 2 watt stycket inte är mycket att komma med. Högtalarelementen låter tunt och inte särskilt starkt, men de fungerar i nödfall. Att förbättra dessa eller exkludera dem i utbyte mot någon hundralapp på priset är mitt tips till en efterföljande variant av skärmen.

Bildanslutningarna och menysystem

USB Type-C är ett smidigt kontaktdon som jag gärna nyttjar för att skala upp arbetsytan på min Macbook Air, varför jag självklart testar hur det fungerar med GM32-FQ – trots att kabel saknas. Som väntat är det inga problem, bortsett från att 15 watt strömöverföring nätt och jämnt är nog för att hålla en strömsnål dator som Macbook Air flytande. Cooler Master förklarar att funktionen snarare är till för att ladda telefoner, men det känns aningen knepigt att bygga in det i en datorskärm. Företaget informerar dock om att 65 watt kommer till framtida skärmar, även om det inte hjälper den här produkten.

När det kommer till övriga anslutningar är det Displayport eller USB Type-C som krävs för mesta möjliga sett till uppdateringsfrekvens, och då är gränsen 8 bitars färgdjup med 165 Hz. HDMI räcker endast till 144 Hz och för 10 bitars färgdjup krävs steget ned till 120 Hz. Jag prioriterar den höga uppdateringsfrekvensen och ser ingen anledning att klaga på färgerna i dessa lägen. Det som däremot tål att klagas på är bytet mellan olika bildkällor, som görs med femknapparspanelen på baksidan av skärmen.

GM32GQ-17.jpg
GM32GQ-19.jpg
GM32GQ-05.jpg
GM32GQ-02.jpg

Kort sagt är On-screen Display (OSD), alltså menysystemet hos GM32-FQ inte mycket att hurra för. Att byta bildkällor är dock en av de minst smärtsamma operationerna, eftersom det går att göra på under tio knapptryck. Genom att klicka på valfri knapp lyser OSD upp och det finns en dedikerad knapp för att öppna en av de tre tillgängliga undermenyerna, som kan användas för att välja bildprofil, ljusstyrka och kontrast eller för att byta bildkälla.

Väl i en undermeny ändrar knapparna betydelse och i fallet bildkälla handlar det om för upp, ned och för att välja markerad källa. Mittenknappen av de fem har en pigg och underlättar för att navigera rätt, men i de tre lättillgängliga undermenyerna byts funktionen från "acceptera" till navigation. I den stora och svårnavigerade menyn som innehåller samtliga inställningar är den utmärkande knappen konsekvent synonym med att acceptera eller dyka djupare in i en meny.

Det går att dyka väldigt långt in i somliga menyer och detta till den grad att inställningar blir väldigt svåråtkomliga. Varje nytt steg föregås av ett aktivt val att acceptera och först då går det att nå nästa kolumn. Här finns en hel del att arbeta på och ett första steg är att inte använda knapparna. En styrspak hade fungerat mycket bättre för att navigera den snåriga menyn, men klokast är nog att se över upplägget på menyn i första hand.

Slutsats

Cooler Masters intåg på den nordiska skärmmarkanden görs inte med någon produkt som får oss att tappa hakan. Istället handlar det om en produkt tar plats i ett populärt mellansegment, som balanserar mellan hög prestanda och överkomliga prislappar. GM32-FQ gör inga kardinalfel och är på det stora hela en bra skärm med stilfull utformning och god prestanda.

Den 32 tum stora skärmen har 1440p-upplösning och är således inte knivskarp, men det är fullt tillräckligt på armslängds avstånd och med detta halvstora format ryms modellen på ett vanligt skrivbord. Extra skärmyta gör modellen trevlig att arbete på utan direkt behov av extra skärmar, samtidigt som spelande blir aningen mer uppslukande när stora delar av synfältet täcks.

GM32GQ-10.jpg

Både arbete och spel fungerar bra, där panelen är färgkorrekt och har ljusstyrka som räcker till för användning i de flesta inomhusmiljöer. Uppdateringsfrekvensen om 165 Hz gör att modellen lämpar sig för såväl snabba som långsamma spel, och med spelläget är eftersläp inte ett störande problem.

En detalj som däremot skaver en aning hänger med från första intrycket, där montering av stativet medelst skruvmejsel känns förlegat. I övrigt är det inga fel på stativet, som är en gedigen men ändå diskret historia, vilket sammanfattar skärmens konstruktion som helhet. Beskrivningen avser inte de inbyggda högtalarna, som bara duger i nödfall. Den stora akilleshälen är menysystemet som är otroligt osmidigt att navigera genom, men lyckligtvis är behovet att gräva igenom detta inte särskilt stort efter att ljusstyrka och bildkälla valts.

På det stora hela är Cooler Master GM32-FQ en schysst skärm med ett rimligt pris, men lite extra tillbehör, en mer välpolerad meny och avsaknad av något som överraskar sätter käppar i hjulen för att nå en utmärkelse. Understrykas bör dock att modellen är ett bra första skärmförsök som lever upp till de utlovade specifikationerna – specifikationer som krävs för att konkurrera i det tätt befolkade mellansegmentet.

Positivt

  • God bildprestanda för jobb och nöje

  • Stilfullt och avskalat yttre

  • Schysst stativ...

Negativt

  • ...som dock måste skruvas fast. Det känns förlegat

  • Tveksamma inbyggda högtalare

  • Omständligt menysystem

Rekommenderat pris vid publicering: 4 999 kronor

Cooler Master GM32-FQ lanseras i juli.