Serverhallar och datacenter

Serverhallar, datacenter och motsvarande större anläggningar för datahantering har fått ett fotfäste i Sverige. Sedan år 2017 har de kunnat ansöka om skattereduktion på sin elförbrukning, något som infördes för att locka fler att etablera anläggningar i Sverige och på sikt skapa arbetsmöjligheter och främja utveckling. Det har mött hård kritik, bland annat när skattelättnader skett trots att verksamheten inte skapat några permanenta arbetstillfällen eller haft någon allmännytta.

  • Hur ser ert parti på ett eventuellt behov av reglering av dessa, både vad gäller krav vid ekonomiskt stöd/subventionering samt miljökrav?

Svar från partierna

Centerpartiet (C):
– När rabatterna infördes var Centerpartiet tydliga med att de skulle gälla även för mindre aktörer. Nu har Skatteverket tolkat om regelverket så att mindre företag utestängs från skatterabatterna. Vi vill därför utvärdera lagstiftningen och vilken effekt den haft. Om den ska vara kvar måste den leva upp till intentionerna och säkra en likvärdig konkurrens. Vi tycker också att tydligare miljökrav bör ställas, exempelvis på att värmen som alstras återvinns istället för att bara kylas bort.

Kristdemokraterna (KD):
– Miljökraven ska självklart vara samma som för alla andra motsvarande verksamheter i Sverige. När det gäller skattenedsättningen såg vi att det fanns argument för varför den infördes. Nu menar vi att det är dags att utvärdera om skattenedsättningen har gett önskat resultat för vårt land.

Miljöpartiet (MP):
– Miljöpartiet vill ta bort skatterabatten på el för serverhallar med omedelbar verkan. I dagsläget, under rådande elpriskris, är skatterabatten helt orimlig.

Moderaterna (M):
– Moderaterna anser att nedsättningen på elskatten för serverhallar bör tas bort för nya serverhallar från 1 januari 2023. När nedsättningen infördes fanns det ingen elbrist, och priserna var låga. I dagsläget när elen inte räcker till för alla investeringar och elpriserna har skenat är det inte försvarbart att subventionera särskilt elintensiva investeringar som inte ger jobb. Tills vi får ny kärnkraft på plats kommer vi att behöva hushålla bättre med vår el. Därför vill Moderaterna ta bort subventionen av nya datorhallar.

Socialdemokraterna (S):
– När skattenedsättningen infördes var förutsättningarna helt annorlunda än i dag och det finns därför anledning att ompröva de bedömningar som gjordes då. Den socialdemokratiska regeringen arbetar för slopa nedsättningen av energiskatten på elförbrukning i datorhallar. Under rådande omständigheter bör datorhallarna ges ytterligare incitament till energieffektivisering och därför beskattas på samma sätt som tjänstesektorn i övrigt.

Sverigedemokraterna (SD):
– Vi vill att regeringen utreder möjligheterna att på ett rättssäkert sätt riva upp rådande villkor för de energislukande bolagens serverhallar. Om inte så är möjligt behöver en riktad punktskatt utredas. För ett 50-tal bolag i Sverige är den nuvarande sårbara energisituationen i landet inte några problem. Framför allt rör det stora utländska bolag som driver serverhallar på svensk mark, vilka motsvarar el från ett kärnkraftverk, ansökningar motsvarande ytterligare ett kärnkraftverk är godkända och ansökningar motsvarande ännu två är under behandling.

Serverhallarna ger få arbetstillfällen och vi konstaterar att det är en extremt dyr socialdemokratisk arbetsmarknadspolitisk åtgärd som dessutom kraftigt underminerar det svenska energisystemet, vilket riskerar tillgången på el för Sveriges skattebetalare likväl som svenskt näringsliv. Notera att även Riksrevisionen riktat allvarlig kritik mot regeringens politik på området.

Vänsterpartiet (V):
– Under 2017 sänktes energiskatten för datorhallar i Sverige. Med en kostnad upp till 230 miljoner kronor per år har satsningen inte lett till de ökade antalet anställda som utlovades. Istället har de främst inneburit stora värdeöverföringar till de som redan har mest och till enorma bolagsvinster. Vänsterpartiet menar att det finns rimligare sätt att använda dessa resurser och vill därför ta bort energiskatteavdraget för datorhallar.

Subventioner av lönsamma jättebolags elräkningar i tider när vanliga svenskar ska frysa för att de inte har råd med elen är inte bara orättvist. Den här sortens missriktade
statsstöd riskerar dessutom att tränga undan den nödvändiga klimatomställningen av den svenska basindustrin.

Visa mer