Lotteri och lootlådor

I många spel idag finns inslag av så kallade “lootlådor” – digitala lådor med belöningar och föremål där det exakta innehållet generellt sett slumpas fram under lotteriliknande förutsättningar. Utformning varierar mellan allt kosmetiska tillbehör till motsvarande samlarkort, där välkända exempel inkluderar EA:s kortpaket med fotbollsspelare till FIFA-spelen.

Denna typ av försäljning i spel har både mött kritik för dess likheter med traditionella hasardspel och risken för spelberoende, inte minst när marknadsföring riktas mot barn och unga. Flera länder reglerar lootlådor på olika vis, men i Sverige saknas specifik lagstiftning kring det.

  • Ser ert parti ett behov av reglering av “lootlådor” och försäljning i spel med lägre åldersgränser på nationell- eller EU-nivå?

Svar från partierna

Centerpartiet:
– Vi anser att informationen om vad lådorna innehåller behöver förbättras, bland annat vad avser om det är spelpåverkande eller kosmetiskt innehåll. Det behöver också öppet redovisas vad sannolikheten är för att få en viss typ av innehåll. Vi anser även att man behöver se över och tydligt märka de rekommenderade åldersgränserna för spel som innehåller lootlådor eller mikrotransaktioner.

Kristdemokraterna:
– I nuläget har Kristdemokraterna inte tagit ställning huruvida lootlådor bör regleras. Vi lägger stor vikt vid att skydda barn från att utsättas för aktiviteter som kan vara orsak till framtida skadligt beteende.

Moderaterna:
Moderaterna är beredda att se över lagstiftningen för att skydda barn och unga från att utveckla problemspelande.

Socialdemokraterna:
– Spelberoende är att likställa med substansberoenden och det är oerhört viktigt att framför allt skydda barn och unga från att fastna i beroende. På regeringens uppdrag kartlade Konsumentverket konsumentskyddet vid lotteri- eller kasinoliknande inslag i datorspel, vilket omfattar så kallade lootlådor. I rapporten, som publicerades 2019, menar myndigheten att det behövs mer forskning innan några säkra slutsatser kan dras om loot-lådors effekter på beteenden.

Rapporten Loot boxes in online games and their effect on consumers, in particular young consumers publicerades i juli 2020 efter att ha tagits fram på uppdrag av Europaparlamentets kommitté för den inre marknaden och konsumentskydd (IMCO). Där konstateras att det behövs mer forskning och att berättelserna om barn som gjort av med stora belopp på loot-lådor snarare tycks utgöra undantag än regel. Med undantag för ett fåtal länder (Belgien, Nederländerna och Slovakien), där myndigheter bedömt att loot-lådor omfattas av landets spellagstiftning, faller loot-lådor i huvudsak under generella konsumentskyddande regler i EU:s medlemsländer.

Som ett första steg rekommenderas att effekten av existerande branschinitiativ bör utvärderas. I rapporten redogörs också för branschens viktiga egenåtgärder som inkluderar olika typer av märkningskrav, kunskapshöjande insatser samt spelar- och föräldrakontrollsfunktioner. Slutsatsen i rapporten är att fokus för konsumentskyddet bör ligga på speldesign i ett bredare perspektiv snarare än på just lootlådor. Nuvarande situation där vissa länder reglerat loot-lådor som spel om pengar och andra inte, har lett till en fragmenterad marknad för datorspel i EU.

Sverigedemokraterna:
Ja, vi Sverigedemokrater vill åstadkomma detta genom en förstärkning av konsumentskyddet, i synnerhet för unga personer. Åtgärderna ska bidra till att stärka konsumentskyddet i förhållande till fenomenet med lootlådor, och då med fokus på skydda barn minderåriga.

Vänsterpartiet:
Ja, Vänsterpartiet vill stärka skyddet för barn i detta avseende och anser att regelverket kring utformningen av reklam och möjligheten att göra köp i appar och spel bör förstärkas jämfört med vad som gäller idag.

Visa mer