El och kostnad

Elpriser tar för tillfället stort plats i debatter och diskussioner, inte minst på SweClockers. Den senaste tidens ökade kostnader och prisspikar riskerar försvåra övergång till elfordon och gör det dyrare att använda elektronik och datorer, vilket utöver mer hobbyrelaterade användningsområden dessutom är kritiska i ett digitaliserat samhälle samt viktiga arbetsredskap i många tjänster.

  • Vad har ert parti för planer gällande elpriserna?

Svar från partierna

Centerpartiet:
– Sverige behöver en energipolitik som ökar tillgången på grön el samtidigt som hushållen kan ställa om, både på kort och lång sikt. Vi har lagt fram förslag som redan nu till vintern kan sänka elpriserna med 6 000 kronor i månaden, för en genomsnittlig villa i södra Sverige.

Kristdemokraterna:
– I det akuta läget vill vi ge smärtlindring genom att staten tar 90 procent av kostnaden om spotpriset överstiger 70 öre/kWh under de fyra värsta vintermånaderna som ligger framför oss. Sedan måste den planerbara elen byggas ut fortast möjligt, särskilt i södra Sverige.

Miljöpartiet:
– Alla experter är eniga om att det snabbaste, enklaste och för samhället billigaste sättet att få ner elpriserna är att satsa stort på energieffektiviseringar. Miljöpartiet vill att staten under en begränsad tidsperiod ska stå för 80 procent av kostnaden för alla åtgärder som hushåll och fastighetsägare genomför för att spara energin. Att få ner elförbrukningen gynnar hushållen omedelbart och pressar priserna på elmarknaden. Det är en både klok och helt nödvändig samhällsekonomisk investering. Utöver det vill vi även fördubbla antalet kommunala energirådgivare. Vi är också öppna för en kompensation till de värst drabbade hushållen. Det gäller hushåll med låga inkomster och de som har direktverkande el, men också hushåll med små marginaler som garanti­pensionärer och ensamstående föräldrar.

För att snabbt bygga ut elproduktionen vill vi snabba på tillståndsprocesser och sätta ett produktionsmål för havsbaserad vindkraft samt under kommande mandatperiod förse taken på alla offentligt ägda byggnader med solceller, med prioritet i södra Sverige.

Moderaterna:
– På kort sikt vill vi införa en ett högkostnadsskydd för hushåll och företag. Vi vill att det betalas ut retroaktivt, så att hushåll och företag kompenseras från och med augusti. 90 miljarder kronor från Svenska kraftnäts kapacitetsavgifter ska återföras för att genomföra detta.

Socialdemokraterna:
– Vi vill införa ett högkostnadsskydd för höga elpriser, för hushåll och företag. Av de 90 miljarder totalt som nu prognostiserats för flaskhalsintäkterna, ska 45 miljarder återföras till företagen. Högkostnadsskyddet kommer att innebära viktiga lättnader för svenska elkonsumenter – framför allt i de södra delarna av Sverige. En socialdemokratisk regering kommer att göra det som krävs för att stötta svenska hushåll och konsumenter.

Sverigedemokraterna:
– Elskatten ska sänkas permanent för att inte hindra elektrifieringen. För att dämpa en elprischock i vinter föreslår vi tillfälligt helt slopad skatt och moms på el. Andra har lagt fram olika stödmodeller och exakt form för hur hushållen skall kompenseras är inte ristat i sten för oss. Det centrala är att hårt drabbade hushåll och industri ges lättnader. Vi har också föreslagit statligt stöd för att kompensera vissa elintensiva industrier för höjda elpriser till följd av EU-ETS.

Vänsterpartiet:
– Vi vill införa Sverigepris på el, ett prisskydd för de svenska hushållen, genom att separera elmarknaden inom landet från vår exportmarknad. Det skulle stabilisera det svenska elpriset på i genomsnitt 40 öre per kWh.

Visa mer
  • Finns det några planer för elnätets underhåll och utbyggnad?

Svar från partierna

Centerpartiet:
– Ja. Det svenska stamnätet är ett av de äldsta i Europa och det kommer att krävas stora investeringar för att tillgodose en ökad efterfrågan på el, men det ska göras på rätt sätt. Ny teknik skapar dessutom helt nya förutsättningar, som gör att vi minskar behovet av helt nya elnät. Därför vill vi möjliggöra investeringar i smart teknik som minskar behovet av nya elledningar, bygga ut elnätet och ta höjd för expansion i dimensioneringen samt att marksnål teknik används i högre grad och att ersättningarna för intrång förbättras.

Kristdemokraterna:
– Ja, vi vill peka ut stamnätet som riksintresse. Arbeta med målet att halvera ledtiderna för elnätsbyggande. Bygg ut överföringskapacitet inom Sverige men pausa genast alla planer på Hansa PowerBrigde.

Miljöpartiet:
– Miljöpartiet ser behov av en nationell strategi och teknikneutralt stöd för energilager samt omfattande investeringar i framtidens elnät med lagringsmöjligheter samt god överföringskapacitet.

Moderaterna:
– Ja. Ett centralt problem för elnätets utbyggnad är de långa tillståndsprocesserna. Vi har en mängd förslag som syftar till att korta dem, bland annat att tillståndsprocesser kan beredas parallellt och att sätta en tidsbegränsning för hur länge ärenden får ligga hos departementen. Genom att satsa på kärnkraft minskar även behovet av utbyggda elnät eftersom ny kärnkraft kan byggas vid befintliga kärnkraftverk där nätanslutningar redan finns. Detta till skillnad från vindkraften som kräver omfattande och tidskrävande utbyggnad av elnäten.

Socialdemokraterna:
– Sverige behöver också fortsatt investera i ny elproduktion och i elnätet.

Sverigedemokraterna:
– Ja. Vi ser nu en kraftig utbyggnad av förnybar energi i Sverige och Europa och dess negativa påverkan på de totala energipriserna och den fluktuerande obalansen i elnäten. Dessutom är investeringskostnaderna enorma. Osäkerheten på den europeiska energimarknaden är stor angående det totala investeringsbehovet, vem som i slutändan får betala och vad det får för konsekvenser för europeisk konkurrens. Kapacitetsbristen i elnäten har blivit än mer påtaglig som en följd av att städerna växer, utan att elnäten samtidigt förstärkts och moderniseras i motsvarande takt och där eftersatt elnätsmodernisering drabbar såväl näringslivet som hushållen. Ett generellt problem jämte detta, som numera återfinns inom i praktiken nästan all tillståndsgivning i Sverige, det är alltför långa väntetider.

Att erhålla tillstånd för utbyggnad av elnät kan dröja 10–12 år. Med anledning av det antog riksdagen nyligen ny lagstiftning på området som ska kunna korta processen med cirka två år. Något som får anses vara ett nödvändigt första steg, men som är långtifrån tillräckligt. En rimlig målsättning i det fortsatta arbetet är att kunna nå en halvering av de befintliga ledtiderna. Med anledning av det anser vi att riksdagen ska tillkännage för regeringen att man ska återkomma med ytterligare förslag för att korta tillståndstiderna.

Vänsterpartiet:
– Ja, vi vill göra en massiv satsning på att förbättra och bygga ut transmissionsnäten, bland annat för att förbättra överföringskapaciteten mellan norra och södra Sverige. Vi satsar även stort på att öka elproduktionen från förnybara källor.

Visa mer
  • Skulle ert parti vilja subventionera elpriset för laddning av elfordon? Subventionera el till fordon i kollektivtrafik?

Svar från partierna

Centerpartiet:
– Vi ser inte subventioner som en hållbar väg att sänka elpriserna. Våra förslag handlar i grunden om att ge förutsättningar för kraftigt utökad produktion och att stimulera el-effektivisering. Däremot har vi skapat och infört det gröna avdraget som ger stöd för den som investerar i en laddstolpe och vill även vidga det till smarta hem-lösningar. Vi har också lagt fram förslag om stöd till elfordon i kollektivtrafik, vill sänka skatten för mindre elfärjor och vill skattebefria laddning på arbetsplatsen på samma sätt som fruktkorgen är fri från förmånsbeskattning.

Kristdemokraterna:
– Nej, vi vill inte subventionera elen men skattepengar ska gå till utbyggnad av infrastruktur för både lättare och tyngre fordonstrafik.

Miljöpartiet:
– Att köra på el är även med dagens elpriser i södra Sverige betydlig billigare än att tanka fossila drivmedel. Det viktigaste är stimulera till energieffektiviseringar, snarare än ökad elförbrukning.

Moderaterna:
– Vi har inget sådant förslag idag. Fokus får vår energipolitik ligger på att öka produktionen av fossilfri el, framförallt genom en stor satsning på ny svensk kärnkraft. Ökad elproduktion kommer att leda till lägre elpriser för alla elanvändare.

Socialdemokraterna:
Svar: I dagsläget finns inga direkta planer på sådan subvention.

Sverigedemokraterna:
– Nej.

Vänsterpartiet:
– Vi har i dagsläget inte några sådana förslag.

Visa mer
  • Skulle ni säga att ett skatteavdrag eller andra ekonomiska insatser för el använd till datorer och elektronisk utrustning i arbetet, t ex vid distansarbete, är rimlig?

Svar från partierna

Centerpartiet:
– Nej, vi har inga sådana förslag.

Kristdemokraterna:
– Nej, vi har inte föreslagit något avdrag åt detta håll utan har prioriterat bland annat att skapa drivkrafter till jobb genom ett nytt jobbskatteavdrag med tyngdpunkt på låga inkomster, och dubbla jobbskatteavdrag när personer i utsatta grupper tar sig in på arbetsmarknaden.

Miljöpartiet:
– Det är ett förslag som vi skulle behöva undersöka närmare för att kunna ta ställning till.

Moderaterna:
– Vad gäller el tror vi att det skulle vara komplicerat att skilja ut användning för arbete från privat användning. Det är dock en rimlig tanke att det ska vara möjligt att kompenseras för kostnader som uppstår vid hemarbete, till exempel genom att arbetsgivaren står för dem.

Socialdemokraterna:
– Den socialdemokratiska regeringen vill införa ett högkostnadsskydd för elpriser för svenska hushåll och företag. I EU driver regeringen aktivt att elpriserna på Europas elmarknad måste frikopplas från de orimliga gaspriserna som Ryssland har skapat. Det skulle kunna leda till minst halverade elpriser i Sverige.

Sverigedemokraterna
– Utöver gällande regelverk har vi inga förslag på området.

Vänsterpartiet:
– I dagsläget har vi inga sådana förslag, men beroende på hur det utvecklar sig så kan åtgärder behöva vidtas. Generellt sett brukar vi dock inte vilja införa differentierade skatter eller avdrag, men vi kan tänka oss andra ekonomiska insatser.

Visa mer