Intels nästa steg på serversidan går under kodnamn "Sapphire Rapids". Efter två års förseningar utlovades slutligen lansering i januari, där bland annat processorer i serien Xeon Max ska leta sig ut för datacenter. Med ny hårdvara följer även en ny strategi, ett upplägg som Intel först talade om redan för ett år sedan under namnet Software Defined Silicon (SDSI).

Intel "Sapphire Rapids" lanseras januari 2023 – efter två års försening

Upplägget ska underlätta att möta kunders behov genom att artificiellt låsa viss funktionalitet i de nya processorerna och på så vis skapa fler modeller baserad på samma hårdvara. Istället för att köpa nytt kan de istället "uppgraderas" mot betalning om de låsta funktionerna visar sig behövas. Nu avtäcker bolaget fler detaljer, däribland att det får namnet "Intel On Demand" och mer om vilka funktioner det faktiskt berör.

Processorerna tillhörande fjärde generationens Xeon Scalable är utrustade med stöd för ett antal säkerhetsfunktioner och instruktionsuppsättningar som inte nödvändigtvis är användbara för alla kunder. Listan på sådant som ska placeras bakom betalvägg med inkluderar säkerhetslösningen Software Guard Extensions och funktioner som Dynamic Load Balancer (DLB), Intel Data Streaming Accelerator (DSA) och Intel In-Memory Analytics Accelerator (IAA).

ondemand2.webp
ondemand.webp

Intels "On Demand"-lösning får två olika upplägg för betalning. Den ena varianten är närmast jämförbar med ett abonnemang, där kunden kan upp- eller nedgradera vid behov. Det andra alternativet är en engångskostnad för att permanent låsa upp funktioner. Bland Intels listade partners återfinns bland annat HPE, Lenovo och H3C, men det saknas fortfarande konkret information om vilka processormodeller som ingår i "On Demand"-programmet och hur prissättningen ser ut.

För närvarandet är konceptet endast riktat mot serversegmentet och det finns inget som tyder på att Intel har några planer på att introducera det på konsumentsidan. Det går dock att dra paralleller till den mycket kortlivade satsningen "Upgrade Service" som prövades på konsumentsidan hösten år 2010. Det fungerade snarlikt, men mötte snabbt hård kritik och lades ned redan året efter.

Läs mer om Intel: