Utöver stapelvaror som bokhyllan Billy och klassiska bärkassen Frakta satsar IKEA stort på det smarta hemmet, en satsning som sträcker sig en bra bit tillbaka i tiden. Vad som började med bland annat belysning sträcker sig numera till allt från automatiserade rullgardiner till högtalare. En annan kategori de ägnat sig åt är luftrening, där bland annat det luftrenande bordet Starkvind hör hemma.

Nu får Starkvind en ny kompis, eller kanske snarare släkting, när IKEA lanserar Vindstyrka. Till skillnad från bordskamraten är Vindstyrkas uppgift att hålla koll på luften, snarare än att hålla den ren. Den lilla klossen är till för att kontrollera luftkvalitet inomhus, genom att mäta halten av luftburna partiklar vars diameter är upp till 2,5 mikrometer (PM2,5). Därtill mäts även total förekomst av så kallade lättflyktiga organiska föreningar (TVOC) och enheten kan varna om den får korn på exempelvis formaldehyd eller lösningsmedel.

styrkis.jpg
sdfdsfsdf.jpg
vindstyrksa.jpg

Utöver luftkvalitet dubblar Vindstyrka som hygrometer och termometer för att hålla koll på temperatur och luftfuktighet. Alla mätvärden visas på den inbyggda skärmen, men det går lika bra att ansluta klossen antingen mot IKEA:s Dirigera-hubb eller annat smarta hem-system.

Det senare genom nya standarden Matter, som bestyckar Vindstyrka med styrkan att kommunicera med andra tillverkares prylar. Ansluts den till hubb kan den även användas för att automatisera andra enheter, där IKEA:s exempel inkluderar att blåsa liv i Starkvinds fläktar för att stoppa luftkvaliteten från att ila iväg åt fel håll. Någon prislapp saknas än så länge och eventuella intresserade får vänta med att storma iväg till IKEA, eftersom Vindstyrka inte landar på lagerhyllorna förrän i april.