Under CES 2023 riktades en del av strålkastarljuset mot start up-företaget Frore Systems och deras kylare utan rörliga delar. Det handlar om en kylarlösning som lånar format och tillverkningsteknik från kretsvärlden, för att med vibrerande membran få fart på luften. Nu presenterar företaget att SSD-världen fattat tycke för de kompakta och tysta kylarna, med tre exempel signerade Sabrent, Phison och OWC.

Med intåget av M.2-anslutna SSD-enheter och nya generationer av PCI Express-protokollet har hastigheten på moderna lagringsenheter stuckit iväg mot åtskilliga gigabyte per sekund. För att bibehålla hög prestanda under långdragna läsningar och skrivningar krävs dock aktiv eller passiv kylning, något som inte alltid ryms i bärbara datorer eller instickskort utrustade med SSD-enheter.

frore.jpeg

Det är i den senare kategorin de tre nämnda exemplen ligger, där det i både Sabrent- och OWC-fallen rör sig om stängda skal fyllda med SSD-lagring och Frore Systems Airjet. När det gäller Sabrent påstår Frore systems att två Airjet Mini möjliggör tre gånger högre hastigheter och 20 °C lägre temperaturer än i grundutförande. OWC-varianten öppnar för 64 TB SSD-lagring i ett 3,5-tumschassi, som över U.2-anslutning kan skriva i 2 700 MB/s. PCI Express 5.0-enheten i Phison-exemplet når läsningar på över 14 000 MB/s.

Innan Airjet var värmetransport den enda delen av modern teknik som inte förändrats på årtionden. Förmågan att forsla bort värme och nå ordentliga prestandavinster genom att vända sig till vår lättimplementerade, aktiva solid-state-krets omfamnas av tillverkare som länge kämpat med värmeutvecklingen i deras produkter. – Seshu Madhavapeddy, grundare och VD för Frore Systems

Inlindat i säljsnack förklarar Frore Systems grundare och VD, Seshu Madhavapeddy, att branschen nu omfamnar den nytänkande kylartypen och att de löser ett problem som hittills varit svårt att komma runt. Med tanke på att Airjet-modellerna lovar 5–15 watt kyleffekt beroende på storlek är SSD-kategorin en rimlig nisch. Framtiden får utvisa om fler aktörer hoppar på tåget.

Är din SSD-lagring bestyckad med kylning?