Club386 har publicerat en intervju med AMD:s Radeon-chef Scott Herkelman. Fokus är på de nya RX 7700 XT- och RX 7800 XT-korten, men Club386:s Tarinder Sandhu går även in på andra områden kring företagets nuvarande och framtida grafikkort.

Sajten börjar med en fråga om varför mellanklasskorten lanserades sist i RDNA3-familjen, på vilket Scott Herkelman svarar att han hade föredragit att lansera korten i ordningen ”topp, mellan, botten” men att interna omständigheter tvingade företaget att släppa budgetkortet RX 7600 innan de båda mellanklasskorten.

Efter några frågor om FSR och andra kommande mjukvarunyheter kommer Club386 till två av de områden där AMD just nu får mest kritik: Ray tracing och effektuttag. De senaste Radeon-korten har markant högre TGP (effektuttaget för enbart grafikkortet) än Nvidias RTX 40-serie. Nya RX 7700 XT ligger till exempel på 245 watt mot 200 watt för RTX 4070.

Scott Herkelman svarar att det är något företaget tar på stort allvar, och att det kommer bli bättre med tiden. Förutom effektivare kretsdesigner jobbar AMD på drivrutinsuppdateringar som ska lösa buggar i strömförsörjningen, bland annat kring Radeon-kortens höga effektuttag vid vila. Men han säger också att effektivitet är mycket viktigare i bärbara datorer än stationära, och att en del PC-spelare helt enkelt inte bryr sig.

Vad gäller ray tracing-prestanda säger Radeon-chefen att företaget försöker prissätta sina grafikkort för att ta den lägre prestandan på den här fronten i beaktande, med målet att göra korten prisvärda totalt sett, men tillägger också:

– Vi måste helt enkelt göra bättre ifrån oss i framtida generationer. Se till att vi har rätt arkitektur för effektiv ray tracing. Vi måste också fortsätta samarbeta med spelutvecklare för att ge spelare bästa möjliga upplevelse.