För två år sedan lanserade Microsoft Windows 11. Med operativsystemet kommunicerades även ett löfte om att det var "det första kapitlet av en ny era för Windows", något som antydde att Microsoft återgår till att lansera nya versioner med jämna mellanrum. Från rykteskvarnen att döma ser nästa version ut att bli Windows 12 och nu antyder Intel att uppdateringen kan vara nära förestående.

I ett möte med investerare nämner Intels ekonomichef Dave Zinsner att de väntar sig "Windows refresh" under år 2024. Enligt Zinsner är Intel optimistiska kring år 2024 och bolaget väntar sig ett bra år för konsumentinriktade produkter, mycket till följd av "Windows refresh", som han menar kan bli "en katalysator" på konsumentmarknaden.

Intel-chefen säger aldrig rakt ut att det handlar om Windows 12. Det kan således inte uteslutas att det handlar om en större uppdatering av Windows 11. Med det sagt sammanfaller Zinsners uttalande med flera andra rykten, som talar om att Microsoft planerar nästa operativsystem till hösten 2024. Det skulle i sådant fall även kunna peka mot bättre optimering med Intels senaste processorfamilj, "Meteor Lake", där artificiell intelligens är ett av flera fokusområden.

Inte bara prenumerationstjänst

Rykten om Windows 12 står som spön i backen. Under föregående vecka pekade framgrävda kodsnuttar på att Microsoft planerade en prenumerationstjänst, något som sedan dess avfärdats. Andra spådomar inkluderar flytande element, vässade hårdvarukrav och en Chrome OS-liknande version.