Det krävs en hel del säkerhetsspärrar och legitimering innan vi kommer in. Men väl inne bakom alla säkerhetsstationer på Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm möter vi “Johan”, som jobbar som IT-utvecklare på Must, det vill säga Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten.

I Musts uppdrag ingår bland annat att samla relevant information om främmande makt, och att sköta den svenska militärens säkerhetstjänst. I det arbetet är ”Johan” och hans kollegor på IT-avdelningen viktiga aktörer. Med hjälp av olika typer av teknik jobbas det med insamling, behandling och analys av underrättelser.

Väldigt kompetent team

Han beskriver sig själv som en klassisk tekniknörd. Innan han kom till Must har han jobbat många år i telekombranschen, men det jobbet han anslöt från var ett IT-jobb inom polisen. Att det blev Must förklarar han med att tekniken fick styra hans val.

– Jag sökte inte till Must specifikt, utan jag hittade ett skripttungt jobb. Att det sedan var på Must passade bra. Jag jobbade ju redan med inhemskt bus, så varför inte börja jobba med internationellt bus?

Att han har hittat rätt arbetsplats råder det ingen tvekan om när man hör honom prata om sina kollegor.

"Jag känner att det alltid är bra att inte vara smartast i rummet, då kan man bara bli bättre"

– Kollegorna är fantastiska, jag har aldrig känt mig så välkommen som jag gör här. Jag får jobba med saker här som jag inte har erfarenhet av sedan tidigare, vilket betyder att jag utvecklas hela tiden. Jag känner att det alltid är bra att inte vara smartast i rummet, då kan man bara bli bättre, säger han och lyfter fram det stora fokus som finns på att hela tiden utvecklas.

– Jag försöker lära mig så mycket det bara går. Hittar jag något område att utveckla mina kunskaper i som passar verksamheten är det inga problem att få gå den utbildningen. Hittar jag något jag behöver så går jag en utbildning inom det. Jag har hittills inte hittat något jag inte får göra.

En annan aspekt han uppskattar, och som står i kontrast till jobbet i telekombranschen, är att arbetet inte styrs av en viss kunds budget. Här har man har tid att jobba hela vägen in i mål, fram tills projektet är färdigt.

Vill du bli kollega med "Johan"? Försvarsmakten söker skickliga tekniker inom en rad olika områden – både civilt och militärt. Läs mer om vilka tjänster som finns lediga.

Utvecklar mycket i Linux och Python

När vi pratar med ”Johan” om vilka verktyg som används vid insamlandet är det av förklarliga skäl en hel del hysch-hysch och ”det kan jag tyvärr inte svara på”, men han kan också glänta lite på locket till en arbetsplats där det satsas mycket på IT-avdelningen.

– Vi använder allt som kan vara till stöd för det arbete vi bedriver här. Det handlar om att skydda Sverige och svenska intressen, både nationellt och utomlands, samt att skydda den personal som Försvarsmakten har, säger han och försöker inom sekretessens gränser att svara på vilka verktyg han har att tillgå.

– Vi jobbar med ett antal verktyg lite beroende på uppgiften. Dels kan det handla om utveckling av något skript i samband med en inhämtning eller utveckling av ett system för vår grundverksamhet. Generellt utvecklar jag i Linux och Python, men man får också vara beredd att läsa in sig på något nytt verktyg som plötsligt behövs för att lösa en uppgift.

fm-dev1.webp

Här har man har tid att jobba hela vägen in i mål, fram tills projektet är färdigt, säger "Johan".

Samlar in information

När han och hans kollegor hamnar i ett inhämtningsprojekt finns det många olika sätt det kan hanteras på. Johan lyfter ett exempel på hur det kan gå till.

– Det börjar med att någon av uppdragsgivarna har ett behov eller förfrågan som oftast efterföljs av en diskussion mellan uppdragsgivaren och vår produktionsledare, säger han.

– Produktionsledarna bestämmer sedan vilka typer av resurser som behövs för att lösa uppgifter samt prioritera uppgifter i vår uppgiftsliggare. Om det är en högt prioriterad uppgift kan han eller hon kan behöva frigöra resurser från andra pågående uppdrag som då måste lägga undan det de håller på med. Produktionsledare kallar samman de resurser som behövs för uppdraget där jag kan ingå. Sedan sätter sig teamet och planerar hur de skall fördela uppgiften, vilka källor som finns att tillgå samt sätter i gång med det strukturerade inhämtningsarbetet.

Han betonar att hans och IT-kollegornas uppdrag inte är att vara den som analyserar materialet, utan deras uttalade uppdrag är att leda den operativa inhämtningen.

"Det viktigaste av allt är att tillgängliggöra den inhämtade informationen så att vidare analys kan göras av våra analytiker"

– Jag hjälper till att hämta in information kring en viss fråga, antingen smal eller bred. Oftast hjälper vi även till med att grundbearbeta den inhämtade informationen genom att strukturera, normalisera eller förädla den. Förädla kan till exempel vara att automatöversätta text. Det viktigaste av allt är att tillgängliggöra den inhämtade informationen så att vidare analys kan göras av våra analytiker.

Hur mycket av ditt jobb är att jobba med utveckling, och hur mycket är förvaltning?

– Jag skulle säga att det är ungefär 50-50. Men det varierar väldigt mycket. Under långa perioder kan det vara 100 procent av det ena för att senare vara en lång period med det andra. Sedan beror det också på. När det gäller infrastruktur är det mest förvaltning, men när det handlar om utvecklingsdelen handlar det om att skapa egna system. Då är det mycket skriptande och väldigt lite förvaltning.

Kräver hela tiden uppdaterad kompetens

I vilken utsträckning får du jobba med den senaste tekniken?

– Det beror på vilket projekt jag jobbar med, men generellt kan jag säga att vi ligger långt fram. Det ingår i mitt arbete att lägga en viss tid i veckan på att utveckla min kompetens inom det område som jag ansvarar för. Då kan det handla om att läsa in sig på nya moduler i Python, att gå en kurs i något av de system vi använder oss av eller närvara på en konferens som avhandlar vår disciplin. Oftast får man lära sig av varandra i och med att många av de uppgifter vi skall lösa är så nischade att det är svårt att läsa sig till.

Mycket av arbetet är baserat på öppna källor, det vill säga Osint, open source intelligence, som Must använder sig av.

– Det är en typ av underrättelseverksamhet som innebär att man samlar in information från öppna och offentliga källor för att skapa en förståelse för olika ämnen, organisationer, personer eller händelser. Det innefattar även att man använder sig av en mängd olika tekniker och verktyg för att samla, analysera och tolka information från en rad olika källor som webben, öppna databaser eller sociala medier, säger ”Johan”.

Text: Joakim Arstad Djurberg och Magnus Aschan
Foto: Magnus Aschan

Sponsras av Försvarsmakten

fm_vanster_svv.png

Den här artikeln sponsras av Försvarsmakten som söker skickliga tekniker inom en rad olika områden – både civilt och militärt. Läs mer om vilka tjänster som finns lediga.