Med Find my Device kan Android-användare hitta försvunna enheter eller föremål på samma vis som Iphone-användare kan via Hitta-applikationen. Tjänsten rullas först ut i USA och Kanada och blir sedan tillgänglig globalt i maj. Alla enheter som kör Android 9 eller ett senare operativsystem ska ha stöd för tjänsten.

Dina enheter kommer att ingå i ett crowdsourcat nätverk som skickar ut Bluetooth-signaler från en tagg som du lägger på dina värdesaker. Signalerna meddelar dig eller en mottagare vart ungefär föremålet är. Det ska även gå att spåra telefoner som är avstängda. Googles Pixel 8 och Pixel 8 Pro kan även hittas när de är urladdade eftersom att de sparar en del ström för att skicka ut signalerna.

Google har jobbat på tjänsten sedan 2021 men har dröjt med att lansera den för att stärka användarnas säkerhet och integritet.

Begränsningar och säkerhet

Platsdata är end-to-end-krypterad för att se till att endast telefonens ägare och den tilltänkta mottagaren kan spåra telefonen. Google kan inte använda den insamlade datan för att identifiera några ägare och all platsdata raderas kontinuerligt. Om en enhet är nära en ägares spårare kan ingen annan enhet hitta den.

En begränsning som Google lagt på tekniken är att du inte kan använda den för att spåra enheter utanför ditt nätverk. Detta är som säkerhet för att undvika att någon spåras utan tillåtelse. Om det händer kommer Google skicka dig en varning för att en okänd spårare har placerats i din väska eller i din bil.