Googles lösning för borttappade Android-enheter kallas "Hitta min enhet". Genom funktionen kan användare delvis spela upp ett ljud för att enklare hitta sin enhet, se enheten på en karta samt radera all data på distans. För närvarande fungerar tjänsten genom användarens Google-konto.

En telefon där användaren loggats ut eller som saknar nätverksanslutning, exempelvis om mobildata är avstängd, kan därför inte sökas upp. Google kan dock vara på gång att förändra det. I den senaste versionen av Google Play Services har XDA Developers hittat en kodsnutt som indikerar att Google håller på att utveckla en funktion likt hur Apples "Hitta"-applikation och Airtags fungerar.

2021-06-18 12_12_43-Hitta mobilen.png

Det skulle innebära att alla Android-användare tillsammans skulle bilda ett nätverk, där
ett så kallat "Crowd-GPS" skulle kunna lokalisera enheter enbart genom att vistas i närheten av dem. Det finns ingen information om hur det skulle fungera i praktiken eller hur det ska implementeras. Det skulle dock kunna innebära att personer som förlorar sina enheter får större chans att återse dem i framtiden, men det återstår att se om funktionen faktiskt får se dagens ljus.

Läs mer om Android: