Det fanns en tid när direktmeddelanden över nätet var något nytt och spännande – plötsligt fanns alla kompisar samlade i en prydlig kontaktlista och med ikoner och ljud kommunicerades när de var uppkopplade och redo att chatta.

De som varit med ett tag minns MSN Messenger, sedermera Windows Live Messenger. Men i det kommersiella internets linda var det inte Microsofts chattprogram som regerade, utan ett program från det israeliska utvecklarteamet Mirabilis: ICQ.

ICQ, som står för ”I Seek You” släpptes 1996 och fick snabbt mängder av användare världen över. Runt millennieskiftet nådde programmet sin absoluta topp med omkring 100 miljoner användare.

Ryska ägaren prioriterar andra alternativ

I takt med att andra liknande tjänster (som ovan nämnda Microsoft-alternativ) blev populära och så småningom de smarta telefonernas intåg föll ICQ alltmer i glömska. På något sätt verkar programmet dock ha hankat sig fram under åren med olika ägare. Redan 1998 köptes det av AOL, men sedan 2010 är ICQ i rysk ägo genom teknikföretaget VK, som driver en Facebook-liknande plattform.

Trots flera försök att modernisera programmet och släppa en mobilversion 2014 hade majoriteten av användarna sedan länge gått vidare från ICQ och 2022 togs mobilversionen ner från Apples och Googles appbutiker. Enligt Techspot släpptes den senaste stabila skrivbordsversionen av ICQ i april 2023, och det ser också ut att bli den slutgiltiga versionen. På hemsidan meddelas nämligen nu kort och gott: ”ICQ kommer sluta att fungera från den 26 juni”. I stället lyfts alternativet VK Messenger fram, men det lär nog ratas i ännu större utsträckning än ICQ av västvärldens användare.

Den som minns sitt ICQ-nummer har följaktligen nu begränsat med tid på sig att logga in och lyssna på ett sista ”uh-oh”, innan den gröna blomman försvinner i solnedgången.