Grunderna

Även om det är betydligt enklare att överklocka grafikkort än exempelvis processorer gäller det att känna till grunderna. Här är en snabb genomgång av termerna som används.

GPU/Core Clock

GPU, eller Graphics Processing Unit, är grafikkortets beräkningsenhet och den komponent som kommer att påverka prestanda mest vid överklockning. Beroende på modell kan den ursprungliga klockfrekvensen variera stort, och det gäller även marginalerna vid överklockning. Utan att göra några mer avancerade ingrepp brukar det gå att klämma fram cirka 50–100 MHz extra.

Memory Clock

Grafikkortens minne kommer i en rad olika varianter, men den gemensamma nämnaren är att de numera nästan alltid är av någon form utav DDR-typ. Marginalerna vid överklockning är generellt sett högre när det kommer till minnena om man jämför med GPU. Det är inte ovanligt att kunna plocka ut en vinst på upp emot 1 000 MHz.

Något som är värt att tänka på är att minnets klockfrekvens ofta anges utan den multiplicering som DDR-minnena i slutändan innebär. En överklockning från 1 000 MHz till 1 200 MHz skulle exempelvis innebära en effektiv ökning på 400 MHz om grafikkortet är utrustat med GDDR3-minnen, där frekvensen multipliceras med två. Om grafikkortet istället är försett GDDR5-minnen är vinsten 800 MHz då klockfrekvensen multipliceras med fyra.

Shader Clock

Denna inställning är unik för Nvidia-baserade grafikkort och styr streamprocessorernas klockfrekvens. Prestandavinsten med en högre shader clock syns generellt sett endast i spel/program som flitigt använder shaders, exempelvis Crysis Warhead och 3DMark Vantage. Marginalerna brukar vara något högre än vid överklockning av GPU, och det är inte ovanligt att se vinster på 100–150 MHz.

GPU Voltage/Vcore

I denna artikel kommer vi inte att trimma spänningen till GPU eftersom det fortfarande är en ganska ovanlig företeelse. Förr i tiden var överklockare tvungna att modifiera grafikkortet (exempelvis genom att använda en specialgjord firmware) för att ge extra kräm till GPU, men numera finns det vissa grafikkortsmodeller som tillåter användaren att göra detta direkt i operativsystemet.

Innan man skaffar större manöverutrymme med extra spänning till GPU kan det vara bra att veta att metoden har vissa nackdelar. Grafikkortet blir varmare och strömförbrukningen skjuter i höjden. Grafikkort med klena kylare kommer att få det svårt att hantera den extra effekten, vilket i förlängningen kan skada elektroniken. Den som alldeles nyligen börjat överklocka gör bäst i att hålla sig till den metod vi går igenom i denna artikel.