Geometrisk realism

Medan programmerbara shaders hjälpt datorspel att hänga med utseendemässigt har utvecklingen mot vad Nvidia kallar för geometrisk realism inte gått lika snabbt. Dagens grafikkort är duktiga på att lägga till effekter, men klarar inte av att trycka ut tillräckligt många trianglar per sekund för att tävla med 3D-modeller som används i exempelvis filmer.

Nvidia visar upp ett exempel ur spelet Far Cry 2. Naturen och modellerna ser på håll ut att vara verklighetstrogna, men när bilden granskas på mindre avstånd syns det att utvecklarna tvingats använda få polygoner vilket gör att det mesta ser förenklat ut (se pistolhölstret i bilden ovan). Detaljer går helt enkelt förlorade.

Med GF100 satsar Nvidia på att höja den geometriska prestandan rejält, bland annat genom införandet av så kallade Polymorph Engines och optimerade rasterenheter. Tillsammans med DX11-tesselering lovar grafikkortstillverkaren att GF100 klarar av att beräkna hela åtta gånger fler trianglar per sekund än föregångaren GT200.