Telia filtrerar internet för att blockera barnporr

Permalänk
Medlem

Helt rätt att dom blockar barnporr. Fast man måste ju få alla andra företagen som levererar internet att göra samma för det här kommer ju bara vara för telia användare. Men jag tror inte dom kommer blocka fildelningen för där finns pengarna för alla internet leverantörer när det gäller att sälja så snabbt internet som möjligt så dom får mer pengar. En som sitter och spelar helt själv på sitt internet behöver inte ett 100/100mbit om dom inte vill live streama men det räcker då med 10/10 egentligen

Visa signatur

CPU -->I7-3820
GPU -->2 x Nvidia680 GTX
OS --> Fedora

Permalänk
Medlem

Är detta en kompromiss för att avleda uppmärksamheten från nyheten förra veckan om hur de blockerade p2p-trafik i mobilen?

För ett barnporrfritt internet!

Visa signatur

NZXT H2 | i5 2500K | Corsair H50 Kylare | GTX 570 | Asus Sabertooth P67 | Corsair HX 850W | Corsair 8GB Vengeance

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jilted82:

Tycker det är helt fel.

Varför?

Visa signatur

Stationär: i5 2500K @ 4.3 GHz / GTX570 / 8GB @ 1600MHz / P8Z68-V Pro / 120GB SSD + 320 GB HDD / HX650 / FD Define R3 / W7 64 bit
Bärbart: 13.3" MacBook Pro / iPhone 4 / Nikon D80 + 18-135/3.5-5.6 + 50/1.8D
Hemmabio: Samsung 40" UE40D6515 / Yamaha RX-V465 + Canton GLE 490 (MW)
Kaffe: Moccamaster KB741 || Planerat: Rancilio Silvia + Gaggia MDF

Permalänk
Skrivet av Gender Bender:

Helt rätt att dom blockerar barnporr!

Lite skrämmande att 38.9% har svarat nej på frågan. Varför skulle nåt så vidrigt INTE censureras? Går samhället miste om något?

Jag svarade nej av den enkla anledningen att jag tycker att internet ska vara fritt och ocensurerat. börjar man in rätt ände så kan man snart klubba igenom att blockera fildelningsajter och annat som man kan ha nytta av. internet ska vara en fri plats för information och så vidare börjar man censurera så har vi det snart som Kina.
Notera att jag inte röstar nej för barnporren utan för friheten.

/S

Visa signatur

Louqe Raw S1,||H2O||, AMD R5 7600, ASUS B650E-I, 32GB DDR5 6000MHz, AMD 5700 XT EKWB vattenblock, Corsair SF600, WD Black SN850 1TB, Crucial MX500 1TB, Win 11 Pro 64bit, Gigabyte G34WQC, Sennheiser HD650, Objective 2.

Permalänk
Medlem
Skrivet av AlbertMwugabi:

Jättebra att detta görs, men jag är rädd för, precis som herr D skriver i artikeln, att det kommer användes till mer än bara barnporr, just fildelningssajter. Jag är emot fildelning men jag är för ett fritt internet, man ska kunna göra vad man vill. Börjar man censurera internet känns det som att vi folket är förtryckta och inte får tillgång till all info som finns på nätet, men det är väl nya sverige, ett skitland.

Hur gick du från att tycka det var bra att detta görs till att tycka att Sverige är ett Skitland för en sak som inte skett än? Det är bara barnporr som spärras. Att dra det till att allt ska censureras är fel. Chansen finns men inte trolig eftersom det hade väckt en gigantisk debatt. + det är ett företag i Sverige inte en regering

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Intel i7 2600k @ 4,4 Ghz | GTX 780 DirectCU II | H60 V.2| Maximus IV Gene | TJ08-E | Vengeance 16gig 1600MHz | 840 pro 256GB | Corsair HX 1050W

Gratis frakt Inet

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lordsqueak:

Blir lite som att vi blundar och hoppas att det försvinner. Känns som fel väg att gå.

"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, and IGNORANCE IS STRENGTH"

Visa signatur

Sex kärnigt på modermodemet och ett gäng 680s i hårddisken

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Gender Bender:

Helt rätt att dom blockerar barnporr!

Lite skrämmande att 38.9% har svarat nej på frågan. Varför skulle nåt så vidrigt INTE censureras? Går samhället miste om något?

Jag röstade ja men samtidigt så ligger det inte på Internet leverantörens ansvar kan jag tycka.Vi har väl polis i Sverige? Dock jäkligt upptagna att sparka in dörren hos fildelare istället för att lösa brott som faktiskt skadar andra människor

Sen kan jag tycka att varje vuxen tar ansvar för sina handlingar! Det här hjälper inte mot de som verkligen vill åt materialet! Dock hjälper det väl oss vanliga som har en normal läggning.

Visa signatur

Core I7 920,Cosair 12gb ddr3,GA-ex58-UD5,Gigabyte GTX580,Corsair HX 850W,Intel X25MG2 160GB,2st WS 2TB@7200,Wacom Intous4 medium.

Permalänk
Medlem

Jag tycker att det i ärlighetens namn bör nämnas i artikeln att det här DNS-filtret har varit aktiv hos så gott som varenda ISP sedan ~2007 när det gäller privatkunder.

Visa signatur

Raid is not backup

Permalänk
Medlem

exempel på sida som är filtrerat med ett av dom färdiga "net safe" filter som finns att köpa(för företag)
http://www.landoverbaptist.org/
Det finns lite begränsningar i vad någon kan uppfatta som "stötande" så att öppna denna dörren på ISP nivå är riktigt horribelt.
Att blockera just barnporr är väl inte så mycket att säga om, helt ok, dock har just "barnporr" används som slagträ av en mängd lobbyister för att via mera eller mindre snirkliga väger nå sitt mål.
(eller barn överhuvudtaget används i det syftet, "what about the children? think about the children!!")

Visa signatur

i7 2600k | P8P67Deluxe | Noctua NH-D14 | KFA2 GTX1080 EXOC | Corsair 750W | Corsair Obsidian 800D | Dell U2412M
America's Army: Proving Grounds

Permalänk
Medlem

Så länge inget annat filtreras så är det bara bra.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Rawet:

Varför ska serverägarna behöva anpassa sig till Sveriges lagar?
Lite som att dom skulle behöva förbjuda att ta droger i Amsterdam för att Svenskar kanske åker dit och tar droger..

Det säger väl sig självt att svensk lag bara ska gälla servrar i Sverige, men nu råkar ju barnporr vara olagligt i så gott som alla utvecklade länder.

Visa signatur

Asus ROG STRIX B550-F / Ryzen 5800X3D / 48 GB 3200 MHz CL14 / Asus TUF 3080 OC / WD SN850 1 TB, Kingston NV1 2 TB + NAS / Corsair RM650x V3 / Acer XB271HU (1440p165) / LG C1 55"
Mobil: Moto G200

Permalänk
Medlem
Skrivet av Atlas Tasume:

Jag ska säga det att det är helt Ok för mig om de filterar ut olagliga och hemska sidor.

Dock så är det tvärnej till internet censur alá Australien.

Men i Australien filtrerar de bara bort hemska och olagliga sidor.

Åtminstone om du frågar Australiens regering.

Fo3

Visa signatur

“There will be people that are burdened by only having the capacity to see what has always been instead of what can be.
But don’t you let that burden you.”

Permalänk
Inaktiv

Så länge man kan hålla filtret på barnporr så är jag självklart för det.
Men troligen kommer det även att expanderas när det nu finns.

Permalänk
Medlem

Jag är verkligen 100% emot barnporr.

Men jag tycker det är fel att censurera nätet. Har man väl gått in på den vägen dröjer det inte länge innan IFPI/Antipiratbyrån kommer med en egen lista och sen äre kört. Om nånting nu ska censureras MÅSTE det råda fullständig öppenhet med detta. Man ska kunna surfa in på telias hemsida (eller helst en jämförelsesida mellan olika ISPs) och se exakt vad som censureras.

Problemet är att det enda som funkar i längden är att va konsekvent. Alla utom snuskgubbarna tycker nog att barnporr är helt fel, och att det därför kan censureras. Men varför ska isåfall inte det som är nästan lika illa som barnporr censureras, säg filmer/info från skolskjutningar eller andra våldsbrott? Ska självmordsguider censureras? Våldsamma nyheter? Piratkopieringssidor? Tips på hur du bygger slangbellor? Sakta kryper vårt levnadsutrymme, till slut censureras sweclockers för att det här diskuteras överklockning och "omoraliska" datorspel.

Internet är en fri värld och bör så förbli. Att några idioter missbrukar det får stå för dem, det ska inte ge oss andra massa lagar och övervakning (ja det argumentet gäller inte i riktiga världen, för internet kan man lätt koppla bort sig ifrån eller gömma sig på om det av nån anledning blir jobbigt).

Visa signatur
Permalänk
Inaktiv

Ändamålsglidning, men å andra sidan har ni aldrig upplevt censuren i ett icke fritt land.öppnar ni Pandoras Box kan ni inte stänga den.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Problemet är inte att just barnporren försinner ifrån nätet, jo det är mycket bra.
Jag röstade nej eftersom jag vet att de alltid kommer att överdrivas minsta lilla sak och sidan blockeras.
Är nästan 100% säker på att normala hemsidor kommer också att blockeras.

Permalänk
Medlem

Censur nuff said...

Okej då lite mer sagt, jag vill inte ha internett uppdelat i olika versioner
Banhof har en version telia en osv.

Internet måste vara fritt, begår någon ett brott ta då hand om det ist för att blunda för det.

Permalänk

Det är lätt att vifta med högafflarna som en vild folkhop. Som sagt, risken är stor för ändamålsglidning och maktmissbruk.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jeddan:

För dom som röstar "Nej", vad är era argument till att det inte borde censureras?

Jag röstade "Ja", i ärlighetens namn bryr jag mig inte så mycket om det är blockat eller ej, men jag tycker heller inte det är fel att blocka det då det bryter mot lagen.

För att det börjar så. Nästa upp är piratsajterna. Återigen kanske ingen laglydig borde bry sig (vi lämnar moraldiskussionen till en annan tråd? yes). Sen är det sajterna som har öppen forumdel där någon nån gång har tipsat om något olagligt men hela sajten åker dit på det. Och slutligen blir det sajter som någon industri helt enkelt inte gillar och får stoppad för löjliga anledningar för att de äger aktier i någon internetleverantör.

Bättre vore det att ta approachen att varje webbsida måste ha ansvarig icke-anonym person som kan ställas till svars för innehållet på sin sida. Men antar att det blir svårt då säkert i princip alla länder måste stifta lagar om det i så fall.

BTW nu är inte läge att säga upp ens teliaabonnemang, hamnar säkert på någon "misstänkt peddo"-lista

Visa signatur

i7-2700K 5 GHz | 16 GB DDR3-1600 | ASUS Maximus V Gene Z77 | GTX 980
i7-4790K 4.8 GHz | 32 GB DDR3-2133 | ASUS Maximus VII Gene Z97 | GTX 980

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Gender Bender:

Helt rätt att dom blockerar barnporr!

Lite skrämmande att 38.9% har svarat nej på frågan. Varför skulle nåt så vidrigt INTE censureras? Går samhället miste om något?

Jo för att vi i Sverige använd argument om barnporr för att sätta spärrar på plats på samma sätt som de i staterna använder order "terror" eller "terrorism" för att sätta sina spärrar på plats.

Censur är något man ska vara väldigt försiktig med. Vad vet jag som privatperson om den storebror som sätter mina gränser?
Vi såg för inte allt för lång tid sedan hur en man i Sverige förlorade hela sitt liv (både sina jobb och sin familj) för att han översatte animerade japanska serier (manga) och på grund av detta blev dömd för barnpornografibrott.

Ska jag inte kunna se Beelzebub (en anime) utan risk att bli stämplad som pedofil för att bebisens snopp syns i vissa scener? Och vem kommer i slutändan bestämma om jag får och inte får se?

Man kan kort och gott säga att världen inte är svartvit och man bör vara kritisk till att lämna över sin frihet till en organisation.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gender Bender:

Helt rätt att dom blockerar barnporr!

Lite skrämmande att 38.9% har svarat nej på frågan. Varför skulle nåt så vidrigt INTE censureras? Går samhället miste om något?

1: Principen. Internet ska vara fritt. Ska man börja blockera så kommer det till slut komma till en punkt då en man/organisation/regering säger vad som är OK och inte. Ska vi blockera våldtäcktsporr också? Våldsporr? S&M?

2: Det är inte internetleverantörens uppgift att blockera sådana saker, det ändrar inte problemet. Man måste ta itu med problemet från roten, inte med att hugga av toppen.

Självklart är det ingen som har röstat "nej" för att de själva sitter och runkar till 5åringar (kanske någon enstaka), utan för att man anser att det är fel väg att ta hand om problemet. De som barnporrsurfar hittar andra vägar, utan tvekan. Det krävs bättre lösningar

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk

Även om jag vill ha ett fritt internet tror jag det är nödvändigt med en viss filtrering för att inte låta folk komma till skada. Finns väll inga andra kommunicationssätt som är helt fria från kontroll?

Permalänk
Medlem

Sen är det ju ganska lätt att ladda ner program som tex Tor Browser som går runt detta. Sen tror jag inte det finns speciellt många barnporrsidor på vanliga webben utan dom är väl ganska gömda i tex Tor.

Permalänk
Avstängd

Fel med censur. Pappskallarna som frivilligt söker och kollar på barnporr är inte drabbade av sånthär ändå. Det enda det gör är att svenssons hemma blir skonade dessa hemskheter.

Att blunds hjälpet inte, källan till problemet måste bort.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

lolclockers

Permalänk

Så länge det finns en öppen lista på vad det är som censureras. Så att alla kan se att det endast är barnporr.

Jag har inget mot att dom blockerar barnporr för mig då det inte är något jag sitter och kollar på...

Visa signatur

Stationär: 2500k, Gigabyte Z77X-UD3H, Gainward 570, 2 x 120 gb SSD, 12 GB Vengeance, Silverstone Fortress 02, custom fläktar!
Ljud: Audioengine A5+, AKG K550, AKG K540, Grado SR60i, Audiotechnica ATH-ES7

Permalänk
Medlem

Tycker att det finns bättre prioriteringar för att stoppa det. Det jag kommer att tänka på ät det engelska uttrycket "root cause". Att istället gå till botten med varför en del människor gör saker som anses fel av majoriteten av oss istället för att bara säga att det är fel och inte hjälpa människorna.

Visa signatur

Tänker inte skryta om alla mina prylar, så det får bli att framföra faktan att jag lagar godare köttbullar än dig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gender Bender:

Helt rätt att dom blockerar barnporr!

Lite skrämmande att 38.9% har svarat nej på frågan. Varför skulle nåt så vidrigt INTE censureras? Går samhället miste om något?

Ett steg närmare Kina. Att folk inte kan se hur lätt detta kan missbrukas och sedan användas mot saker de tycker är "olagligt". Sedan mot sidor som de tycker är politiskt inkorrekta eller moraliskt fel.

Jag älskar att så fort någon slår på barnporr trummor så skall man börja censurera omkring sig. Hur kommer en blockering hjälpa? Istället att använda slippery slope taktiken så kanske man skall börja försöka hitta vart materialet kommer ifrån. Bara för att du inte kan se detta pga blockeringen betyder det inte att det inte finns eller att 99% av jordens befolkning inte ser det.

Free Simon Lundström
http://sv.wikipedia.org/wiki/Simon_Lundstr%C3%B6m

Visa signatur

Arch - Makepkg, not war -||- Gigabyte X570 Aorus Master -||- GSkill 64GiB DDR4 14-14-15-35-1T 3600Mhz -||- AMD 5900x-||- Gigabyte RX6900XT -||- 2x Adata XPG sx8200 Pro 1TB -||- EVGA G2 750W -||- Corsair 570x -||- O2+ODAC-||- Sennheiser HD-650 -|| Boycott EA,2K,Activision,Ubisoft,WB,EGS
Arch Linux, one hell of a distribution.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pimpim666:

Är det ok om Telia blockerar Pepsi för Telia blir sponsrade av Coca Cola?

Att blocka något ingen tycker om är första steget. Sedan kommer dom kunna ta nästa steg utan att någon har något att säga till om. Tycker det är mer skrämmande att över 60% av alla som svarat på frågan inte är smarta nog att förstå vad det handlar om.

Vadå nästa steg utan att någon har något att säga till om? Vi har inget att säga till om när de tar första steget heller, utöver att du kan visa din åsikt genom att byta operatör till någon som sköter det annorlunda.

Alla operatörer gör inte samma sak och vem som helst borde ju fatta att om en operatör censurerar något som inte är lika allmänt förkastligt som barnporr så kommer det påverka deras inkomster negativt, samtidigt som de gynnar de konkurrenter som inte tagit det steget.

Man måste alltid vara på sin vakt för när system missbrukas men det är uppenbart att det finns ekonomiska skäl för operatörerna att inte starta någon bred censur.

Sedan kan man ju dock notera att dylik censurering kan vara tandlös mot de som anstränger sig för att nå materialet, vilket de nog redan gör på ett sätt som döljer deras aktiviteter då det rör sig om ett ganska grovt brott.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jeddan:

För dom som röstar "Nej", vad är era argument till att det inte borde censureras?

Jag röstade "Ja", i ärlighetens namn bryr jag mig inte så mycket om det är blockat eller ej, men jag tycker heller inte det är fel att blocka det då det bryter mot lagen.

Det är mycket på internet som är olagligt, eftersom att jag följer lagen och reglerna här på swec så kan jag berätta om person X.

Person X tycker väldigt mycket om film och musik, person x laddar gärna hem sin musik och film olagligt istället för att betala för den, då största delen av skivköpet går till skivbolag som r*vkn*llar artisterna. Om person x hittar ett spel han/hon tycker ser bra ut så laddar person x gärna hem spelet för att se om det är bra, om det är bra springer person x och köper det, om inte så ska utvecklarna inte ha bagis för ett skitspel.

Det finns även bra mycket lagligt godis på t.ex. piratebay. Om telia skulle blocka tpb för att fildelning är olagligt så blockas även världens största tracker för filer utan upphovsrätt.

Jag tror inte du kan säga att du aldrig har laddat ner någonting olagligt, någonsin.

Internet enligt mig ska vara fritt, problemet försvinner inte för att vi lägger en rutten matta över det. Istället för att bekämpa brott så låser vi in befolkningen i finkan, då kanske vi inte märker vad som pågår.

Visa signatur

CITERA OM DU VILL HA SVAR! :)

Permalänk

Jag tycker det är helt fel att företag får möjligheten att själva spärra sidor åt privatpersoner. Självklart tycker jag inte inte att barnporr är okej men det är något polisen ska ta hand om och lägga fram i domstol. Ligger barnporr-sidorna i andra länder är det inte vår sak, istället bör då polisen försöka få tag på de svenskar som använder dessa sidor.

Man får skilja på vad som är omoraliska ämnen och vilka som ska få befogenheter att ta bekämpa de!