Permalänk

WLAN för 25000 m2 lagerlokal?

Jag fick en fråga vem man ska vända sig till för installation i WLAN i en större lagerlokal, c:a 25000 kvadratmeter. Täckningen måste vara bra trots att det kan finnas mycket material som dämpar signalerna mycket.

Lokalen är i Göteborgstrakten.

Ifall någon har förslag på vilken typ av teknik som bör användas så är jag tacksam, alltid bra att veta om installationsfirman försöker kränga något onödigt dyrt och/eller komplicerat.

Permalänk
Rekordmedlem

Lokalen är stor, hur många användare, ska det vara truckterminaler ? Vad ska nätet anslutas till ? hur ser dagens it miljö ut, radius, domäner ? Finns det kablage draget som går att använda eller ska allt dras nytt, brandsäkerhetskrav? Går det att installera när lagret används eller måste det ske på annan tid ?
Är det några hundra användare och tätt mellan plåtväggar/brandväggar/betongväggar blir det mycket prylar som går åt och priset kan hamna på några 100kkr, är det öppet och en användare så blir det oerhört mycket billigare kanske bara några accespunkter som behövs osv...
Det är bara att fundera ut vilka tekniska prestandakrav det är, skriv ner dem, fixa ritningar på lokalerna tex om det är plåtväggar eller brandväggar så skärmar de rejält, fundera över driftsäkerhetskrav/servicekrav/redundansbehov och begär offerter från lokala it företag, troligen vill de komma ut och kolla lokalerna och kanske mäta lite för att kunna göre en vettig bedömning.
För att få tag på nån lämplig firma så fråga cisco, hp om de rekomenderar någon och kolla i telefonkatalogen, men samla in så mycket fakta ni kan om behoven och fixa ritningar och andra tekniska förutsättningar för det behövs när ni väl kommer till att begära offerter.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Du behöver en kontrollerbaserad lösning för trådlöst nätverk. Finns en rad olika spelare som säljer dessa, när du valt tillverkare vänder du dig till en av deras partners. Eller hoppa på en partner som är märkesoberoende och begär att få en jämförelse mellan två olika lösningar. Exempel på leverantör som kan hjälpa dig med helheten är Atea eller Cygate.
Dom mest använda lösningarna som jag även personligen tycker är bäst kommer ifrån Cisco och Aruba.

Installationen kommer bestå utav 1 eller 2 (för redundans) kontrollerenheter och en massa lightweight accesspunkter.
Svårt att kunna säga på ett ungefär hur många accesspunkter som behövs då lager är ganska speciella ställen med unika krav.

Räkna med att en site survey behöver göras för en såpass stor installation.
Väldigt bra synpunkter av mrgraffe, det är saker du måste ta reda på som implementationsfirman kommer vilja veta så lika bra att ta fram så mycket som möjligt i förväg.

Visa signatur

Networking geek, #28735

Permalänk
Medlem

Vill du komma billigt undan kan du försöka hitta någon som installerar Ubiquiti's Unfi-system ( http://www.ubnt.com/unifi )
Detta är ett väldigt prisvärt system, ca 800kr ink moms för en AP och kontrollersystemet för att driva alltihop följer med gratis.
Installeras på valfri Windows/OSX/Linux-burk och är mycket lättanvänt och skalar väl upp till 500+ APs.
APna har god räckvidd och klarar många klienter samtidigt, 50st på samma AP är inget problem.
Sålänge du bara är ute efter att få ut bra och stabilt wifi över hela ytan så duger detta system gott. Rekommenderas varmt.

Visa signatur

Cisco-certifierad nätverksspecialist
Bygger globalt spelservernätverk på dathost.net