Koppla ihop stugorna på landet med WIFI

Permalänk
Medlem

Koppla ihop stugorna på landet med WIFI

Hallå!

Har lite dålig täckning i lillstugan på landet, så jag funderar på att skapa en länk mellan lill- och storstugan för att binda ihop näten (5m mellan husen och kanske max 20m totalt mellan de trådlösa enheterna). Min laptop fungerar bra i lillstugan, men Squeezeboxen får inte kontakt (antar att antennen är mycket sämre i den). Har provat med ett par Asus WL500W med DD-WRT, men jag var inte nöjd så nu funderar jag på vad man kan åstadkomma med en riktantenn på en Ubiquiti Nanostation Loco M2?

Fördelen med att köra med en M2:a är ju att jag bara behöver en i lillstugan. Om jag ska ha M5 så krävs det väl en i lillstugan och en i storstugan (routern sänder inte på 5GHz)? Jag hoppas att det kan räcka med en AP i lillstugan då laptop:en når routern i storstugan (AP:n borde väl ha ännu bättre mottagning).

Jag antar att enda fördelen med 5GHz är på platser där 2,4GHz-bandet är överbefolkat, vilket jag hoppas inte är fallet hos mig på landet (visst, det finns grannar med WIFI men det är ju inte som i stan).

Någon med erfarenhet av liknande installationer som kan tipsa mig så jag inte köper prylar i onödan?

/Iceman71

Permalänk
Medlem

1) 5m mellan husen?! Gräv ner en slang - dra en patch-kabel. Klart
2) Tänkte du låta M2an vara del av en trådlös brygga mot router/ap i "storstugan"?

Permalänk
Medlem

På det avståndet är kabel det kabel som gäller.
30 m cat 6 kostar knappt nått.

Visa signatur

"Problemet med socialism är att till sist tar alla andras pengar slut" - Margaret Thatcher

Permalänk
Medlem
Skrivet av EyEr0n:

På det avståndet är kabel det kabel som gäller.
30 m cat 6 kostar knappt nått.

+1
Det som är negativt är att du måste borra i väggen.
Eller om du har en vent öppning så kör du så.

Visa signatur

Bosna u <3

I7-6700K :-: 16gb DDR4 :-: ASUS 1080TI :-: MSI Gaming Carbon :-: NH-U14S :-: FD R5 :-: Seasonic X 760W

Permalänk
Medlem

Hallå!

Tack för alla tips, men det är inte kostnaden jag oroar mig för. Jag tyckte man skulle spara en hel del jobb, både installation och underhåll, genom att köra trådlöst. Jag har planterat en hel del i trädgården och tro mig, vi snackar inte grävning i matjord. Drar man kablar så tenderar det att bli bra mycket längre om man ska få till det någotsånär snyggt (riktigt snyggt blir det aldrig när man inte har rör i väggarna).

Fortfarande ingen kostnad att tala om, men en sådan där AP är ju inte heller speciellt dyr den heller. Ja, jag hade tänkt mig att koppla in alla prylar (2-3 st) i lillstugan trådbundet via en switch till AP:n som får vara brygga mot routern i storstugan.

Om man i ett senare skede vill ha bättre täckning utomhus så får man komplettera routern med en bättre AP i storstugan eller utomhus, men en sådan bör ju snarare vara rundstrålande än den som jag funderar på till lillstugan. Hur som helst så känns det med denna lösning smidigare att köra vidare med 2.4GHz, än att använda flera frekvenser.

Är jag fortfarande ute och cyklar?

/Iceman71

Permalänk
Medlem

Du kan utan problem göra en lösning sådan som du beskriver, förutsatt att routern inne i huset är placerad nära en vägg/fönster i riktning mot lillstugan.
Jag bor själv inneboende i en gäststuga, och där är det löst så att deras router (med tredjeparts rundstrålande antenner 7dBi) är placerad vid ett fönster som vetter mot gäststugan, där jag i min tur har ställt min WRT300n (DD-WRT) konfigurerad som accesspunkt och trådbundet kopplad till datorn. Enda negativa är att jag inte har trådlöst i gäststugan för mobilen, har inte fått det att fungera. Tilläggas bör att avståndet är betydligt mer än 5m mellan byggnaderna.

Visa signatur

Quad-quad core med kvävekylning och kokvattenreaktor.

Permalänk
Rekordmedlem

Bra antenn är troligen enklast, prova först och funkar det inte så får du fundera vidare på andra lösnnigar.
5Ghz ger möjlighet till snabbare dataöverföring eftersom det går att använda ett bredare frekvensområde där än på 2,4Ghz, däremot funkar mimotekniken dåligt utomhus och på längre avstånd eftersom fasskillnaden i signalerna blir svår att utnyttja om reflexerna försvinner eller blir för små.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Jag provade som sagt en sådan lösning förra året, men det fungerade inte så bra (det blev lite "glappkontakt"). Jag ställde en DD-WRT, som agerade WLAN-repeater, i fönstret mot lillstugan och den andra med DD-WRT i fönstret i lillstugan. Därav intresset för en AP med riktantenn i år. Det borde ju iaf bli bättre. Har inte koll på om mina gamla WL-500W i kombination med DD-WRT är bra på WLAN eller inte.

Med tanke på att laptop:en når WLAN:et direkt från routern (med visst väderberoende) så borde ju en AP fungera även om routern inte står vid väggen (Ubiquiti-AP:n har väl bättre räckvidd än laptop:en?), men i värsta fall får jag ruska liv i WLAN-repeatern igen.

/Iceman71