Permalänk
Medlem

Macbook Pro 15 & windows

Hej!

Jag behöver en ny laptop och var först inne på en pc, men är samtidigt väldigt intresserad utav att testa OSX.

Datorn kommer att användas främst till programmering och jag påbörjar snart en ny utbildning (spelprogrammering i windows) där Microsoft Visual Studio är huvudverktyget. Detta går som jag förstått att lösa genom att installera windows parallelt med osx mha bootcamp. En annan, enligt mig mycket smidigare lösning är att köra windows virtuellt genom parallels. Ser minst sagt väldigt bra ut på flertalet youtube videos.

Är det någon som kör Visual Studio genom parallels? Kan jag vänta mig mycket problem om jag väljer att införskaffa en macbook istället för pc?

Sedan verkar det som att det inom några månader släpps en ny uppdaterad verision av 15 tummaren. Finns det några spekulationer i hur priset kan tänkas se ut för de nya? Just nu går det att köpa instegsmodellen för 17990kr från återförsäljare, kan man vänta sig att instegsmodellen i nästa generation hamnar på samma nivå? Har försökt att hitta prishistorik i samband med tidigare lanseringar men utan resultat.

Är jag dum om jag köper en Macbook nu?

Tacksam för input, mvh

Permalänk
Medlem

Vad är det du upplever att du vinner med en Macbook jämfört med en likvärdig windowsmaskin i det här läget?

Visa signatur

7800X3D - 7900XTX - QD-OLED 34" AW3423DW

Permalänk
Medlem

Bra bildskärm, överlägsen byggkvalitet, trackpaden samt smidig dator (batteritid?). Hittar inget motsvarande från andra tillverkare, skulle möjligtvis vara asus ux501 som kommer i närheten, men den dras med andra brister som jag inte anser är acceptabla på datorer för så mycket pengar.

Möjlighet att kunna kompilera och testa mjukvara till iOS, kanske går att göra på windows?
Finns dessutom ett antal program som endast finns tillgängliga till osx som jag länge velat testa, t.ex. Logic.

Permalänk
Avstängd

Med tanke på priset för en MBP så kan du titta på proffsmodeller från andra tillverkare och ändå komma billigare undan (ännu mer så med studentrabatt). Jag hade nog tittat på en Thinkpad X- eller T-serie främst tack vare deras överlägsna ergonomi exempelvis, eller en Dell XPS13 framför allt för sin smidighet utan direkta prestandakompromisser. MBP har bra batteritid men inte överlägsen på något sätt och dessutom är den ganska dålig om man kör Windows. Skärmupplösningen är hög men på rMBP men det är inte bara positivt utan kräver mycket mer av datorn och således påverkar det batteritiden negativt och så, och eftersom du mestadels ska köra Windows så bör också skalningen som kommer att ske där tas i beaktning.

Behöver du OSX för att exempelvis kompilera IOS-appar så går det att köra virtuellt utan större problem.

Permalänk
Medlem

Efter att ha kört på macbook i några år nu MBA13->rMBP13->rMBP15 så kan jag aldrig tänka mig att gå tillbaka till en vanlig laptop. Touchpaden är så överlägsen.

Tänk på att de nya modellerna som kommer kommer att ha ett pris på runt 23000 kr på instegsmodellen då Apple justerat priserna på allt i och med den låga kronan.

Permalänk
Medlem

Historiskt så brukar Apple sätta samma eller lägre pris på den nya modellen.
Troligen är det inga större skillnader mer än att de går över till Skylake.

Jag har inte kört visual studio, men använt både parallels och boot camp, det funkar perfekt.
Om du vill kan du göra en windowspartition med boot camp och sen köra den i parallels istället för att boota om så har du både möjlighet till "riktigt" windows och virtuellt.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av addejo:

Är det någon som kör Visual Studio genom parallels? Kan jag vänta mig mycket problem om jag väljer att införskaffa en macbook istället för pc?

Jag hade utan tvekan kört via Bootcamp framför Parallels. Den stora fördelen jag såg med Parallels för ett par år var just att jag kunde boota min Bootcamp-partition från Parallels, men prestandan i sig lämnade en del att önska.

Numera ska det även gå fint att boota Bootcamp-partitionen från exempelvis Virtualbox.

Så länge du lär dig hur tangenterna är mappade i Windows, så lär det vara lugnt att sitta på en MacBook. Själv kör jag med ett PC-tangentbord till min Mac även i OS X.

Vill du hitta liknande laptops avsedda för Windows, så kan jag rekommendera Dustin för Företag. Tyvärr hittar man mest skräp i vanliga butiker, så det är företagsdatorerna du ska leta efter. Ofta kallas de Workstation, Pro och liknande. Lenovos T-serie är också en klassiker i sammanhanget.

Däremot håller jag med om att en Macbook Pro är väldigt prisvärd i sammanhanget. Du kan däremot komma billigt undan genom att välja en Windows laptop för runt 9000:- (där kan man fortfarande göra fynd).

Permalänk
Medlem

Visual Studio Code finns ju numera för även för OS X och Linux, så att programmera för Windows med deras eget verktyg direkt i OS X är nu fullt möjligt.

https://code.visualstudio.com/

Permalänk
Medlem

Dessutom så om du installerar Windows via Boot Camp så kan du (i parallells) i OS X köra Windows direkt från den enheten och växla över till den i fullskärm så det blir precis som du kört Windows direkt på datorn och kan enkelt växla mellan miljöerna genom att växla skrivbordsyta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Cool Runnings:

Visual Studio Code finns ju numera för även för OS X och Linux, så att programmera för Windows med deras eget verktyg direkt i OS X är nu fullt möjligt.

https://code.visualstudio.com/

Visual Studio Code är inte Visual Studio.

Permalänk
Medlem

Nu vet jag inte hur trovärdig denna källan är, men enlig den så kommer en uppdaterad verision med broadwell Core i5-5657C/5675R & Core i7-5775C/5775R redan i Juni.

Borde jag vänta?

Permalänk
Medlem

Det går ju aldrig säga exakt, men även enligt Mac Buyer's Guide bör en uppdatering av 15" komma inom någon månad, statistiskt sett.

http://buyersguide.macrumors.com/#Mac

Permalänk
Medlem

Ska jag säga det själv så är det ett riktigt dumt val

I Boot Camp slutar grafikkortsswitching fungera, vilket resulterar i att den dedikerade grafiken används 24/7, och därför kommer du bara som mest kunna klämma ur 2 timmars batteritid. Vidare så fungerar inte trackpaden som den ska i Windows, vilket gör att man måste ta med sig en mus vart än man går. Visst, det går att använda den, men den är dåligare än den sämsta trackpaden du har använt. Har själv en Macbook Pro 15", lovar dig att du kommer att bli RIKTIGT besviken. Upplevelsen är däremot helt sömlös om du kör Mac OS X, men som jag förstått det fungerar det inte riktigt med det du ska göra på datorn. Parallels fungerar säkert på datorn, utan problemen från boot camp, men prestandan ligger på bottennivå då det är en VM.

Köp istället någon Ultrabook, Asus har ett par riktigt kompetenta.

Visa signatur

Gamingrig | Intel Core i7-6700K @ 4.2 GHz | Nvidia GeForce GTX 980 Ti | ASUS ROG Maximus VIII Formula | 16GB 2133MHz HyperX DDR4 | SSD: Samsung 850 Pro 512GB + Intel 535 480GB + Samsung 840 Pro 256GB | HDD: 2x WD Black 2TB + 2x WD Green 4TB | Creative Sound Blaster ZxR+Sennheiser HD650 | Corsair RM1000 | Corsair H100i V2 | Phanteks P400S Tempered glass | Asus ROG Swift 1440p 165Hz + Asus 1440p PLS | Retina Macbook Pro | i7-3820QM | 8GB RAM | MS Surface Pro 3&4 | Intel i5 | 8GB RAM | 256GB SSD |

Permalänk
Medlem
Skrivet av pre-dator:

Det går ju aldrig säga exakt, men även enligt Mac Buyer's Guide bör en uppdatering av 15" komma inom någon månad, statistiskt sett.

http://buyersguide.macrumors.com/#Mac

Det går att säga hyfsat exakt, Apple följer när Intel lanserar processorer

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Avstängd

Angående trackpads så är de grymma på Macbooks men som sagt ovan så funkar de sådär i Windows. Personligen föredrar jag en trackpoint alla dagar i veckan för utveckling. När man sitter och skriver, vilket man gör ofta när man utvecklar, så är det väldigt fint att ha ett pekdon som inte kräver att man flyttar händerna från tangentbordet liksom. Kräver viss tillvänjning dock.

Permalänk
Medlem

Helt klart att touchpaden på MacBook Pro inte är lika bra i Windows som på MacOS men att den skulle fungera så mkt sämre än övriga i Windows håller jag inte med om. Har senaste månaden skaffat både en Dell XPS13 och en Asus UX501 (som ska tillbaka, en dålig MBP kopia) och ingen av dem tycker jag har bättre touchpad än den på min MacBook Pro 17" med några år på nacken (i Windows). Synpunkten om GPUn däremot håller jag med om samt att det krävs lite remapping av tangenter (typ delete).

Tycker överlag att OP:s frågeställning är korrekt, jag kör 99,99% Windows och ändå har mina tre senaste datorer (om vi räknar bärbart ) varit MacBook Pro för att de varit överlägsna sett till byggkvalité och design. ThinkPad är väl dom som jag främst tycker kan konkurrera, även om jag iaf tidigare haft lite svårt för den där svarta designen, men grymt välbyggda. Köpte som sagt en Asus UX501 i hopp om att den skulle kunna ersätta min nuverande MBP men usch vilken besvikelse, känns som en dålig kopia men som är sämre på det mesta. Men, det ska väl också sägas att så väl Apple som Lenovo tar rätt bra betalt också, så att dom är av bättre kvalité kanske inte är något konstigt egentligen.

Permalänk
Medlem

Detta var då inget enkelt beslut... Hur pass dålig prestanda kan man förvänta sig om man kör windows i VM?

Har även kikat på andra datorer som kör windows och jag fastnade för XPS13 samt Lenovo X1 Carbon. XPSen verkar vara otroligt smidig men jag är dock fundersam till om skärmen inte är för liten? Sen verkar prestandan i dessa datorer vara snäppet sämre än i Macbooken men det är kanske inget man märker av?

Hur upplever du din XPS13 improwise? Hur känns trackpaden & tangenterna?

Om det nu står mellan dessa 3, vad hade ni valt?

mvh

Permalänk

Jag jobbar själv med programmering, och sitter mest på OS X men även en del på win. Då jag måste göra det så kör jag VMWare Fusion. Sjukt trevligt program måste jag säga. Just för att programmera fungar det klockrent att köra vmware/parallels el dyl. Däremot gör jag inte just spelprogrammering - det bör såklart fungera rent tekniskt, men t ex 3D-prestandan i virtualisering är inte direkt jämförbar med om du direktbootar windows. Vilka tekniker kommer du att jobba med? OpenGL, Direct3D och liknande?

Permalänk
Medlem

Kanske borde förtydligat att det är ganska basic grejer som skall göras, uteslutande i 2d om jag förstått det rätt, så grafikprestandan borde inte vara något problem. Jag har inga planer på att göra spel eller dylikt i framtiden, utan ser det mest som en kul grej att läsa för att utvidga mina programmeringskunskaper. Har inte varit i kontakt med någon av teknikerna ovan tidigare, men dessa borde väl fungera tillfredställande för mina behov under VM? (Kurslitteraturen går igenom DX11, så jag antar att det blir inslag utav det)

Väljer du OSX framför Win även om du programmerar applikationer till windows? Om så är fallet, får jag lov och fråga varför?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

Det går att säga hyfsat exakt, Apple följer när Intel lanserar processorer

Nej. Senast uppdaterades t.ex. bara 13-tummaren. Gäller ej heller Mac Mini eller Mac Pro.

Permalänk
Medlem
Skrivet av addejo:

Detta var då inget enkelt beslut... Hur pass dålig prestanda kan man förvänta sig om man kör windows i VM?

Har även kikat på andra datorer som kör windows och jag fastnade för XPS13 samt Lenovo X1 Carbon. XPSen verkar vara otroligt smidig men jag är dock fundersam till om skärmen inte är för liten? Sen verkar prestandan i dessa datorer vara snäppet sämre än i Macbooken men det är kanske inget man märker av?

Hur upplever du din XPS13 improwise? Hur känns trackpaden & tangenterna?

Om det nu står mellan dessa 3, vad hade ni valt?

mvh

Både trackpaden och tangentbordet är rätt ok (när de väl fungerar), men skulle inte säga att någon av dem når upp till Apple/Lenovo klass. Har själv kört BootCamp i många år och skulle inte ens överväga att köra virtuellt, dock kör jag nästan bara Windows och inte OSX.

Permalänk
Medlem

Beställde efter mycket velande en lenovo x1 carbon. Tack för all input!

Permalänk
Medlem
Skrivet av pre-dator:

Nej. Senast uppdaterades t.ex. bara 13-tummaren. Gäller ej heller Mac Mini eller Mac Pro.

Ja, det stämmer ju? Det finns inga nya 4-kärniga processorer till de andra.
Mac minin som undantag då, men den har ju tyvärr hamnat i skymundan på senare år.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Skrivet av addejo:

Kanske borde förtydligat att det är ganska basic grejer som skall göras, uteslutande i 2d om jag förstått det rätt, så grafikprestandan borde inte vara något problem. Jag har inga planer på att göra spel eller dylikt i framtiden, utan ser det mest som en kul grej att läsa för att utvidga mina programmeringskunskaper. Har inte varit i kontakt med någon av teknikerna ovan tidigare, men dessa borde väl fungera tillfredställande för mina behov under VM? (Kurslitteraturen går igenom DX11, så jag antar att det blir inslag utav det)

Väljer du OSX framför Win även om du programmerar applikationer till windows? Om så är fallet, får jag lov och fråga varför?

Nu är jag lite sent ute att svara då du redan beställt, men mest för att OS X är så sjuuuukt mycket trevligare att jobba i än windows på alla tänkbara sätt. Enkelt att hitta allt, kraftfull unix-shell om man behöver det, väldigt bra utvecklingsverktyg, stabilt (kommer inte ihåg när jag senast hade en krasch på en mac, tror det var 2008) osv. Jag satt med windows förut och köpte en mac ungefär i samma sits som dig - behövde nåt nytt, mest för resor/möten och för att det vore kul att testa nåt nytt. Tog väl sisådär 3-4 veckor innan jag helt slutat använda PC-datorparken och sedan dess har det bara fortsatt på det spåret :). Visst, smaken är som baken så det passar såklart inte alla, men för mig var det handen i handsken.

Med mest 2D fungerar det nog klockrent med VM också, men som sagt var det lite sent nu kanske. Kanske nästa gång du behöver ny dator

Permalänk
Medlem
Skrivet av addejo:

Beställde efter mycket velande en lenovo x1 carbon. Tack för all input!

En mkt bra dator som jag själv funderat på flera gånger, säkert ett bra val.