Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Hjälp med min framtid inom programmering

Permalänk

Hjälp med min framtid inom programmering

Tjena!

Jag är en 19årig kille som detta året gick ut gymnasiet på samhällsprogrammet. Nu medan jag letar jobb så har jag tänkt mycket på vad jag ska göra med min framtid. Då jag trivs bra framför en datorskärm och är ganska introvert av mig (plus lite problem med depression och ångest) så tänker jag att programmering är något för mig. Men jag har mycket frågor om det och känner mig väldigt vilse inom detta område då jag vet i stort sätt ingenting om det. Bara att jag skulle kunna tänka mig jobba inom det.

Jag har läst lite på internet och bestämt mig att jag ska försöka ta mig in på systemvetareprogramet på universitetet om ett par år. Om jag har förstått rätt så behöver jag inte ha läst någon tidigare programmering över huvudtaget. Men jag har precis börjat läsa lite C++ på fritiden och hoppas lära mig Java och kanske typ C# eller något också. Jag funderar också på att läsa en programmeringskurs (programmering 1) som jag inte kunde läsa på gymnasiet. Finns det någon annan kurs online (distans) som kan vara värt att läsa? Någon som har något bra tips på någon kurs?

Ni som jobbar inom programmering, är det viktigt att vara bra när det kommer till det sociala? Jag har nämnligen lite svårt med det. Och ni som har läst systemvetenskap eller liknande på universitetet, hur svårt var det och var det mycket presentationer eller liknande? Jag är inte super bra på skolarbete och mina betyg från gymnasiet var kassa.

Kanske lite svår fråga, men hur mycket tid skulle vara bra att lägga på att lära sig programmeringsspråk per dag? Som sagt ska lära mig C++ sen Java sen något mer antagligen.

Ursäkta för alla frågor och det långa inlägget. Om någon har något generellt tips till mig så uppskattas det precis som alla svar jag får på detta. Tack!

//En väldigt vilse 19-åring

Permalänk
Medlem

Läser just nu till Systemvetare/Systemutvecklare och kan säga att det är ett oerhört stort krav på just den sociala biten.
Nu vill jag inte avskräcka dig från att söka just den utbildningen eftersom det är väldigt brett och kan leda till goda möjligheter i framtiden, utan att du kanske ska se det som en chans att utvecklas istället.

Systemvetenskap som du funderar på är inte bara en utbildning för att lära sig koda, det är även en utbildning för att lära sig arbeta i projekt och att kommunicera som en projekt ledare m.m.

En av de första kursena vi läste under år 1 var just Kommunikation och Gruppdynamik vilket ledde till väldigt många korta presentationer. Vi hade runt 1 seminarium/presentation i veckan i vissa andra kurser.

Visa signatur

NZXT H510 Flow MSI B450 Tomahawk MAX
AMD Ryzen 5800X3D RX 7900XTX Kingston Fury 64GB

Permalänk

Det är tyvärr vidriga grupparbeten i nästan varje kurs.Relativt få muntliga presentationer dock.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mystyle98:

Ni som jobbar inom programmering, är det viktigt att vara bra när det kommer till det sociala? Jag har nämnligen lite svårt med det. Och ni som har läst systemvetenskap eller liknande på universitetet, hur svårt var det och var det mycket presentationer eller liknande? Jag är inte super bra på skolarbete och mina betyg från gymnasiet var kassa.

Kanske lite svår fråga, men hur mycket tid skulle vara bra att lägga på att lära sig programmeringsspråk per dag? Som sagt ska lära mig C++ sen Java sen något mer antagligen.

Ursäkta för alla frågor och det långa inlägget. Om någon har något generellt tips till mig så uppskattas det precis som alla svar jag får på detta. Tack!

Gällandes social bit på jobbet:
Jag har jobbat som systemutvecklare i snart 10 år och jag kan säga att det varierar stort med jobbet/företaget/placering. Vissa företag erbjuder att du får jobba hemifrån, eget kontor på kontorshotell, annan ort, etc. Vissa andra kräver att du är på plats på företaget. Vissa har separata kontor vissa andra har massor med utvecklare i ett och samma kontor. Det varierar enormt mycket. Vissa har möten varje dag, andra en gång i veckan och andra kanske bara Skype/Telefon/VoIP-möten.

I mitt fall så jobbar jag hemifrån hur mycket eller ofta jag vill. Jag kan flexa hur mycket jag vill. Jag har ett kontor ett par minuter bort från där jag bor, om jag vill ha mer ostörd tid vid datorn.

Gällandes universitet/högskola:
Det är en helt annan grej med universitet/högskola. Alla som är där betalar/har mindre pengar än vanligt/lånar pengar för att vara där till skillnad från gymnasiet som de flesta bara glider igenom för att man måste. Alla som är på universitetet eller högskolan är där för att de VILL snarare än måste och det är en enorm skillnad i kvalité och känsla.

Gällandes presentationer:
Det sker inte allt för ofta men det är klart det händer. Beror på kurser och liknande. Något som är säkert är att man kommer troligtvis prata om något som är intressant/kul till skillnad från att man ska prata om något ointressant/tråkigt. Detta förutsätter att du tycker utveckling och allt därkring är roligt. Det är en enormt skön känsla att snacka om något man kan och tycker är kul inför folk som genuint vill höra vad man vill säga. Det är en plats att bli en bättre människa där man träffar människor från alla håll och kanter i olika åldrar och alla har samma mål.

Gällandes skolarbete:
Att säga att man är dålig på skolarbete betyder endast att man själv anser att man var dålig på att göra tråkiga saker. Skolarbete är aldrig roligt! Det är däremot sjukt kul att plugga/jobba med sitt intresse.

Gällandes förkunskaper/tidigare utbildningar:
Jag hade högsta betyg i min klass och program i gymnasiet. Det räcker däremot inte alltid! Vissa program kräver kanske höga matematikbetyg eller liknande. Jag kom däremot in med mina betyg utan att plugga upp eller skriva högskoleprov.
Jag hade själv försökt lära mig VB när jag var yngre men jag fastnade för PHP och lite lätt JavaScript från 12 års ålder. Med det sagt så hade jag ett programmeringsintresse med mig från start vilket gjorde det mycket enklare.

Generellt om utveckling:
Om du precis ska börja programmera: Välj inte C++ om du inte måste. Kör på Java eller C# om du vill ha objektorienterat. Annars börja med något ännu enklare typ Python eller JavaScript. C++ är svinbra men det är inte enkelt i början.

Blev liten wall of text här ser jag.
TLDR:

Jobba med ditt intresse och var inte rädd för att prata med folk om något du är bekväm med.

Visa signatur

ηλί, ηλί, λαμά σαβαχθανί!?

Permalänk
Medlem

Nu läser inte jag systemvetare men civ.ing datateknik. Och du kommer tyvärr inte komma bort från den sociala biten. Precis som @pamudas säger så är det inte bara programmering som står i fokus när man läser en utbildning. Utan det är mycket runt projekt och annat också.

Sen tycker jag att du fokuserar på ett språk och lär dig det bra. Får till ett tänk kring programmering osv.
Syntaxen för ett nytt språk är inte svår att lära sig när man väl kan programmera.
C++ anses som ett ganska svårt språk enligt min uppfattning då det är mycket som inte sker automatiskt. In my opinion är det dock till fördel när man lär sig från grunden, då man är med på vad som händer om man inte gör si eller så.
Rock on med C++

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Jag läste (har lite kvar) Systemutveckling som hade i princip bara fokus på programmering och matematik dvs inte som systemvetenskap som är bredare. Även här hade vi redovisningar i nästan varje kurs och det märktes att många var väldigt obekväma med det i början men man lär sig och alla är där för att utvecklas! Tro mig, det var många som tappade tråden och liknande men det är helt okej, det är inte världens undergång för det.

Låt inte det avskräcka dig, kör på! Du klarar det

Visa signatur

"Happiness is only real when shared"

Permalänk
Avstängd

Läste systemvetenskap och jobbar som utvecklare idag. Utbildningen var väldigt givande även om det inte var så mycket programmering direkt, men man får bättre förståelse för helheten liksom. Design, vilka problem en mjukvara löser, vem man ska rikta sig till och så. En hel del av de jag pluggade med jobbar med utveckling idag men många är också projektledare, säljare och liknande skit.

Jag läste lite sommarkurser för att få lite mer programmering, men det var egentligen ganska bortkastat då jag lärde mig mycket mer på egen hand. Men på systemvetarprogrammet så var det ju som nämnt ovan ganska mycket grupparbeten och så och då kunde man ju välja att ta en mer teknisk roll och alltså få programmera en hel del.

Permalänk
Medlem

@mystyle98:

Det finns två kurser från edx som är som en introkurs till datavetenskap, där går de igenom lite programmering men mest hur man ska tänka och hantera/lösa problem på ett ''datavetenskapligt'' sätt.

Ena heter CS50x från Harvard (använder sig av lite olika programmeringsspråk) och den andra 6.00.1x (använder sig av Python enbart)från MIT.
Jag har precis börjat på den från Mit och det gäller att vara fokuserad och spendera någon timme eller mer per dag för att klara det.

CS50
CS6.00.1x

Permalänk
Medlem

@mystyle98: Att välja programmerare som yrke för att man är introvert är ingen bra ide. Välj det för att du tycker att det är kul i så fall. Om du tänker dig att jobba i ett yrke där du ägnar dig 6-8 timmar om dagen åt att programmera, pröva det i en vecka och se om du tycker att det är kul.

Det finns inte jättemånga programmerarjobb där man jobbar själv. Det är tvärtom viktigt med empati med och att ha tålamod med många andra personlighetstyper, de kommer att dyka upp som användare, kravställare, chefer och kollegor. Låt inte det avskräcka dig, ett genuint intresse för uppgiften kommer att vara en naturlig isbrytare som är enkel att prata om. Det finns saker man kan bli bättre på än vad man är som 19-åring, det sociala är en av dem.

Ett tips kan vara att börja med att försöka hjälpa till att rätta buggar i ett Open Source-projekt. Det kommer att kräva en hel del interaktion med diverse (potentiellt jobbiga och otacksamma) personer som har ett tekniskt intresse gemensamt. Det kräver förstås en del grundkunnande och där har jag inga mer tips att ge dig än att lägga mycket tid på att verkligen försöka förstå hur det du intresserar dig för fungerar, på djupet. En universitetsutbildning är heller sällan ett slöseri med tid, det kommer garanterat ge dig nyttig livserfarenhet om inget annat.

Permalänk
99:e percentilen
Skrivet av mystyle98:

Men jag har precis börjat läsa lite C++ på fritiden och hoppas lära mig Java och kanske typ C# eller något också.

Kanske lite svår fråga, men hur mycket tid skulle vara bra att lägga på att lära sig programmeringsspråk per dag? Som sagt ska lära mig C++ sen Java sen något mer antagligen.

Istället för att lära dig tre relativt snarlika imperativa språk tycker jag du ska satsa på ett rent funktionellt (purely functional) språk som ett av dina första. Det är något av det bästa man kan göra om man vill bli en bra programmerare, tycker jag. Föreslår Elm (designat för interaktiva webbappar, väldigt snälla och tydliga felmeddelanden) eller Haskell (åtminstone i teorin otroligt kraftfullt, men torra och matematiska felmeddelanden som kan vara notoriskt svåra att förstå för en nybörjare).

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Permalänk
Medlem

Jag har programmerat lite grann för studier och sättet jag kom igång på var Python, genom uppgifterna i Codecademy.com. Jag skulle rekommendera det då det är mycket logiskt för en nybörjare att förstå sig på!

Codecademy.com - Programming

Permalänk
Medlem
Skrivet av mystyle98:

Jag har läst lite på internet och bestämt mig att jag ska försöka ta mig in på systemvetareprogramet på universitetet om ett par år.

Ett par år blir ofta till ytterligare ett par år om det är så att du får ett annat jobb du kanske trivs med. Det är lätt att bli bekväm. Vill du bli programmerare så kör på det nu. Är du osäker och vill vänta så skaffa ett jobb och börja programmera på din fritid för att se så intresset fortfarande finns kvar.

Om du snabbt vill komma ut i arbetslivet så kan jag rekommendera en YH-utbildning som oftast ligger på 2 år. Kolla upp det.

Lycka till med allt

Permalänk
Medlem

Jag rekommenderar inte Systemvetare om du bara vill programmera och hålla dig borta från sociala situationer. Det är inte systemvetarens primära uppgift att programmera, utan att vara mellanhanden mellan utveckling och slutkund, samt ser till att utvecklandet sker i samspel med användaren. Alltså i högsta grad en social arbetsposition.

Det du söker är en ren systemutvecklar-utbildning.

Permalänk
Medlem

Jag är inne på mitt tredje år som systemutvecklar student och innan jag började hatade jag grupp arbeten och presentationer. Nu älskar jag grupparbeten och gillar presentationer(även om jag fortfarande är rädd som en skolflicka haha), det är oftast dessa där man får skapa sitt eget, får nya insikter och lär sig av varandra.

Observera att jag är systemutvecklare och inte systemvetare. Vad jag förstått programmerar inte vetarna lika mycket utan fokuserar med på projektledning, och annat omkring programmering. Båda yrkena behövs dock, vi har alla varit i projekt där allt gått åt helvete för att ledningen var dålig. ;P

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alling:

Istället för att lära dig tre relativt snarlika imperativa språk tycker jag du ska satsa på ett rent funktionellt (purely functional) språk som ett av dina första. Det är något av det bästa man kan göra om man vill bli en bra programmerare, tycker jag. Föreslår Elm (designat för interaktiva webbappar, väldigt snälla och tydliga felmeddelanden) eller Haskell (åtminstone i teorin otroligt kraftfullt, men torra och matematiska felmeddelanden som kan vara notoriskt svåra att förstå för en nybörjare).

Håller med om att variera språk lite, i programmet jag läser har vi kört Haskell och det är riktigt nyttigt faktiskt. Man lär sig mycket på att testa lite andra paradigmer. Sen har vi logiska språk som Prolog som också är värt att kolla på.

Visa signatur

flippy @ Quakenet