SSU om Amazon – får orättvisa konkurrensfördelar

Permalänk
Medlem

Detsamma för Facebook som Annie Lööf tog emot med öppna armar. Annie kommer säkerligen belönas med en anställning hos Facebook eller någon av deras vänner när hon slutar som partiledare

Skattebetalarna stod för hela kalaset med säkert hundra miljoner och hur många jobb skapades? Var det 87 jobb? Och inga skatteintäkter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Minimupp:

Tack.

Jag tycker medierna / Aftonbladet har speglar det som att ~97% rabatt var exklusivt för Amazon, därav fakenews / vinklat drev med halvsanningar..

Jag har dock inte påstått att det skulle vara unikt för Amazon, men jag förstår din poäng. Däremot så hittar jag flertalet tidningsartiklar från 2019 som nämner att "enbart datorhallar där samtlig utrustning ägs av datorhallsägaren har rätt till den låga skattesatsen", vilket i praktiken innebär att den enbart gäller teknikjättarna. Har inte grävt vidare hos Skatteverket för att bekräfta dock. (Datorhallar där man även hyr ut serverplats, så kallad co-location, skulle därmed inte längre få skattelättnader. Återigen, har dock inte bekräftat att det stämmer.)

Visa signatur

Citera mig för svar.
Arch Linux

Permalänk

Det är inte ett kryphål, det är olaga utnyttjande och skattefusk.

Visa signatur

CPU i9-9900K GPU ASUS RTX 2080 TI Strix OC MB ASUS STRIX Z390-E RAM Corsair VENGEANCE RGB 32GB DDR4 3200MHz Case Fractal Design Define C PSU EVGA G3 850W Cooling Noctua D15
Monitor MSI Optix MAG342CQR SSD Samsung 970 EVO 500GB 860 EVO 500GB 860 QVO 2TB + QVO 4TB PLEX Server 2x HC560 20TB+WD RED 2x10TB+12TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av MarkSix:

Undrar just hur många arbetstillfällen dessa företag genererar i förhållande till skattelättnaderna som dom får.

Klart att det genererar jobb, dock troligtvis på bekostnad av jobb hos mer legitima arbetsgivare, då Amazon knappast är något topp-exempel på rättvisa löner och villkor, lär lönerna och villkoren för dessa dock inte bli någon höjdare. Skulle säga att färre/lika många anställda plus mindre lön/lika lön gör att den lilla ökningen i kostnadseffektivitet hos medelsvensson äts upp av de ökade sociala kostnaderna för Amazons ödeläggelse (överdrivet kraftuttryck men ändå).

Permalänk
Medlem
Skrivet av fermia:

Varför tar ni upp detta då undrar jag..Vad en politiker tycker om skattefrågor ???

Håller med, vill man skriva en artikel om vad Amazon och andra storföretag betalar i skatt/har för lättnader så går det alldeles utmärkt att skriva en djupgrävande artikel i detta ämne utan att dra in vad en specifik representant för ett av våra etablerade partiers ungdomsförbund tycker i sakfrågan. När man väl skriver en artikel med den vinklingen och den rubrik som finns i detta fall är det som att be om att få politisk "pajkastning" i forumtråden.

Permalänk
Medlem

Gött, mer prispressade produkter.
Har 0 bry om ett företag betalar skatt till lol Sverige.

Permalänk
Lyxfällan 🎮

@fermia: Vi tar upp det därför att det är ett högaktuellt ämne där ett stort teknikbolag ska etablera sig i Sverige, utan att följa de skatteregler som gäller här. När en nämnvärd organisation uttalar sig om det blir det nyhetsvärt, och det skulle det vara oavsett om det är MUF, regeringen, något moderparti eller branschorganisationer som uttalar sig.

Det finns många intressanta spår att diskutera runt det faktiska ämnet, vilket flera andra visat i den här tråden. Huruvida Amazons skatteflykt påverkar lokala butiker/e-handlare som följer lokala skatteregler, huruvida intäkter och arbetstillfällen faktiskt kan ursäkta skatteflykten, med mera. Det går om man vill.

Visa signatur

"We're with the press, hired geeks!"
Raoul Duke, Fear n' Loathing in Las Vegas

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hattifnatten:

Den här forumregeln är fortfarande ytterst anmärkningsvärd.

"Här kommer en politisk artikel som SSU vill pusha ut, men ni får inte kritisera den".

Håller med, kan aldrig bli en riktigt diskussion kring ämnet med alla begränsningar som man måste förhålla sig till i och med Sweclockers policy.

Visa signatur

Samsung Odyssey G9 240Hz HDR1000 5120x1440 9900K 5,3GHz 1,335v adaptive Asus Z390-I
Asus RTX 2070 Dual EVO Advanced 8GB G.Skill Trident Z RGB B-Die 3200MHz CL16 2x16GB Samsung 970 Evo 1TB
Seasonic Focus Plus Gold 850W 2 x Dell U2715H Corsair K65 Speed SteelSeries Rival 500 Bose Companion 5
Secretlab TITAN 2020 SoftWeave Corsair H100i RGB Platinum Noctua NF-A12x25 x 4 PnP Neo G Mini GB4: 6869 CB15: 233

Permalänk
Medlem

Jag gillar inte när man särbehandlar bolag med t.ex. skattelättnader då just skatt borde vara lika för alla.

Det är ju inte direkt så att Inet, Webhallen och andra e-handelsföretag får skattelättnader. Inte heller tror jag svenska Internetoperatörer som Bahnhof får någon speciallösning.

Jag förstår att man vill att de ska bygga och etablera sig i Sverige för att det ger arbetskraft i form av byggnad av datacenter till underhåll och drift. Att man från staten tycker att man gör en nettovinst på detta. Men särbehandlingar på detta sätt är jag inte för då det kan ske på bekostnad av annat.

En bolagskoncern har möjligheter att jämna ut förluster/vinster inom sig. Vilket gör att dessa skattelättnader även slår orättvist mot alla segment Amazon försöker etablera sig i.

Om marknadsmonopol är ett stort monster så känns det som att regeringen matar det med sitt favoritsnacks genom särbehandlad skattereduktion.

Visa signatur

System: CPU: AMD Ryzen 9 3900X, MB: Gigabyte X570 Aorus Elite, Minne: Corsair 32GB DDR4 3200MHz, GPU: Asus GeForce RTX 2080 Super ROG Strix Gaming OC

Permalänk
Medlem
Skrivet av Minimupp:

Men Aftonbladets artikel (som nu verkar vara borttagen) var fakenews.
Och jag gissar att många fick ett felaktigt intryck av den.

Det råder förvisso sällan tvivel om att Aftonpravdas artiklar skulle vara undermåliga.

Permalänk
Medlem

Sverige har för höga skatter, hade man haft mer konkurerande skattenivåer hade företagen inte behövt mygla. Lägre skatt = fler företag som vill satsa samt mer pengar över för gemene man att spendera = mer inkomster i slutändan.
Sen behöver ju Sverige inte slösa med skatten på onödigt skit som vi håller på idag.

Visa signatur

/dev/null

Permalänk
Medlem

Det skulle vara intressant med en lista med bolag som INTE skatteplanerar. Så de som tycker det är viktigt kan handla där. Elle det kanske inte finns sådana bolag?

Permalänk
Medlem

Inga skatteintäkter ifrån Amazon, varför har regeringen pushat för att de ska komma hit då då? är det dom där fjortån nya anställningarna det kommer att generera?

Permalänk
Medlem
Skrivet av webbson:

Sverige har för höga skatter, hade man haft mer konkurerande skattenivåer hade företagen inte behövt mygla.

Företagen slutar inte mygla med skatt förrän skattesatsen är 0, så det hjälper inte.

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Medlem
Skrivet av LastNinjas:

Inga skatteintäkter ifrån Amazon, varför har regeringen pushat för att de ska komma hit då då? är det dom där fjortån nya anställningarna det kommer att generera?

Låt mig gissa: prestige, påtryckningar & tjänster-gentjänster.

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Medlem

Sämsta skiten på länge från Sweclockers.
Ett pressmeddelande som SSU vill få ut kommer på ledarplats, så får man inte diskutera på forumet längre. Tråkigt att det blir så ensidigt. Var faktiskt lite droppen för mig, uBlock Origin åker på igen efter att ha varit avstängd i många år på siten.

Hoppas att fler följer efter.

Visa signatur

Desktop: Corsair Carbide 400C | 3770K@4.4GHz | RX 6700 XT | 32GB DDR3 | RM750X | P8Z77-V Deluxe | 860 EVO 1TB
HTPC/Server: FD Array R2 | Intel i5-650 | Zotac 1156 mini-ITX H55 | 8GB DDR3 | 5st WD RED 3TB RAID 5

Permalänk
Medlem

lustigt ändå att det gnälls så mycket om amazon osv när masor av stora svenska företag, exempelvis biltema, ikea med mera alla pysslar med exakt samma skattesmitande verksamhet.

det är bara oss dödliga som behöver skatta det som står i tabellen, skatten försvinner mer och mer genom diverse kryphål som öppnas upp när plånboken är stor nog.

don't hate the player hate the game.

edit: that being said, så har ju amazon fått gigantiska skattemedel att öppna sin verksamhet här och det är ju glasklart orättvist.

Permalänk
Medlem

Att taxi-philip får utrymme om att klaga över slöseri är ju ändå aningen ironiskt.

Att skatteplanering sker är ju inte direkt någon överraskning, det är ju en av nackdelarna vi har genom EU. Alternativet är ju att tvinga på skatt för alla utländska transaktioner vilket skulle kräva ett utträde ur EU bland annat. Eller lägga någon absurd skatt på omsättning, vilket skulle vara problematiskt. Intressant är väl att sweclockers inte anser att skattefrågor är politiska. Det här är ju knappast någon fråga som rör amazon endast, och amazon har ju faktiskt inte gjort något felaktigt ännu. Jag tror knappast att elgiganten lyckas magiskt med att ligga på 1.5% vinstmarginal i några år i rad utan att skatteplanera. Det ingår ju i branschen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av FredrikMH:

Jag gillar inte när man särbehandlar bolag med t.ex. skattelättnader då just skatt borde vara lika för alla.

Det är ju inte direkt så att Inet, Webhallen och andra e-handelsföretag får skattelättnader. Inte heller tror jag svenska Internetoperatörer som Bahnhof får någon speciallösning.

Särbehandlingen gäller elintensiv basindustri.

Där kvalar datorhallar med effekt på över 0,1 megawatt in.

Från skatteverket:
En datorhall är en anläggning;
- där en näringsidkare som huvudsakligen (till minst 75 procent) bedriver informationstjänstverksamhet, informationsbehandling eller uthyrning av serverutrymme och tillhörande tjänster utövar sådan verksamhet, och vars sammanlagda installerade effekt uppgår till minst 0,1 megawatt (0,5 megawatt gällde under år 2017). Du får inte räkna med kylanläggningar och fläktanläggningar i den installerade effekten. Med installerad effekt menas utrustningens märkeffekter. Det är den effekt som utrustningen har märkts upp med av tillverkaren.
https://skatteverket.se/foretagochorganisationer/skatter/punk...

Permalänk
Medlem

Har alltid undrat varför det ska vara så jävla svårt att betala skatt. Det kan väl vara skitsamma var man är baserad. Är man i Sverige och säljer saker i Sverige så ska man fasiken betala skatt här.
Argument som att det ger jobb är väl bra, men det blir ju bara vanliga arbetare som betalar skatt, inte företagen.

Permalänk
Avstängd

En tyst minut för Inet, Webhallen, Dustin, Komplett, NetonNet, Mediamarkt, med flera, som kommer att gå under någon gång under 2021 när Amazon pressat sönder priserna och skapat massarbetslöshet inom svenska e-handeln och såeldes ännu större tryck i välfärden som i sin tur ökar skatterna medan Amazon i princip får tillbaka skatt (=skattemedel för etableringen) istället för att betala någon.

Detta har iaf fått mig att inse att jag INTE vill bli "svinrik" utan endast "rik". Det finns ett uttryck inom "affärsvärlden" som går, "Vem är det idag som har MINA FRAMTIDA PENGAR?!" Det går bara att bli rik genom att någon annan blir fattig i dagens värld. Å andra sidan visste jag sedan länge tillbaka att världen är orättvis. Men jag vill INTE att Sverige skall bli USA gällande rika & fattiga.

RIP svensk e-handel och den svenska detaljhandeln. Tack för dessa fina år! <3

All makt till Be-sås.

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dimman:

Jag har dock inte påstått att det skulle vara unikt för Amazon, men jag förstår din poäng. Däremot så hittar jag flertalet tidningsartiklar från 2019 som nämner att "enbart datorhallar där samtlig utrustning ägs av datorhallsägaren har rätt till den låga skattesatsen", vilket i praktiken innebär att den enbart gäller teknikjättarna. Har inte grävt vidare hos Skatteverket för att bekräfta dock. (Datorhallar där man även hyr ut serverplats, så kallad co-location, skulle därmed inte längre få skattelättnader. Återigen, har dock inte bekräftat att det stämmer.)

https://skatteverket.se/foretagochorganisationer/skatter/punk...
"Du som förbrukar elen behöver inte själv förfoga över en installerad effekt om minst 0,1 megawatt för att ha rätt att göra avdrag eller ansöka om återbetalning av skatten – det räcker att din utrustning finns i en datorhall. "

Jag tolkar det som att co-location inte är några problem.

Permalänk
Medlem

@Ecchi-BANZAII!!!: Nej det är inte olagligt, skatteplanering är något som i princip varje globalt företag MÅSTE använda sig av för att i många fall överleva. Moral/etik och lagstiftning är helt skilda saker.

Visa signatur

| i9-9900X 4.8 GHz | ASUS RTX 3090 ROG Strix Gaming OC | 2X Vertex 4 512GB RAID 0 | 2X WD RED 4TB | ASUS ROG STRIX X299-E GAMING | Corsair 900D | 2X MSI Optix MAG321CQR 144Hz | G.Skill Trident Z Royal Silver DDR4 3600Mhz CL15 4x8GB | Corsair AX 1200i | Asus Xonar STX II | Watercooling 480+480+240 |

Permalänk
Avstängd

Om något så är det ju Socialdemokraterna själva som är ett perverst hån mot skattebetalarna, inte Amazon.

Visa signatur

NUC 10 16GB Core i5 10210U UHD Graphics 620 970 EVO 1TB

Swift 1 8GB Pentium N5000 UHD Graphics 605 SN520 512GB

55" CX OLED Addon T14 + Addon Sub Switch Series S

Permalänk
Medlem

Philip är nog den siste att orera om "slöseri"... 8000 av våra skattepengar för en taxiresa till ett möte han aldrig dök upp till utan söp till i en bar istället. Härlig kille.

Visa signatur

Asus B550E-Gaming / Ryzen 5900X stock / Corsair Vengeance 32GB 3600 MHz CL18 /
ASUS TUF 4080 Gaming OC / Samsung 980 PRO 2TB PCI-Ev4 + 2TB WD Black NVME PCI-Ev3 / Corsair RM850x v2 / Acer Predator XB273UGX 1440p 270 Hz G-Sync / Phantek P500A / Arctic Cooling LF II 240mm / Evo 4 / Sennheiser IE 300 / Rode NT1-A
Synology 1621+ 6*16 / 1513+ 5*8 / LG CX 65" / XBox Series X
Ownit > Bahnhof

Permalänk
Medlem

SSU 🙄

Visa signatur

Chassi: Silverstone SG-13B | Moderkort: MSI B450I | CPU: AMD Ryzen 5 3600 | CPU-kylare: Alphacool Eisbaer LT120 (fläktar utbytta till Corsair Premium ML120) | RAM: Crucial Ballistix 3600Mhz CL16 2x8GB | PSU: EVGA G3 1000W | GPU: AMD Radeon 5700 XT | Skärm: Dell U2515h | SSD: Corsair MP510 960GB | HDD: Seagate Firecuda 2TB (2,5")

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

En tyst minut för Inet, Webhallen, Dustin, Komplett, NetonNet, Mediamarkt, med flera, som kommer att gå under någon gång under 2021 när Amazon pressat sönder priserna och skapat massarbetslöshet inom svenska e-handeln och såeldes ännu större tryck i välfärden som i sin tur ökar skatterna medan Amazon i princip får tillbaka skatt (=skattemedel för etableringen) istället för att betala någon.

Detta har iaf fått mig att inse att jag INTE vill bli "svinrik" utan endast "rik". Det finns ett uttryck inom "affärsvärlden" som går, "Vem är det idag som har MINA FRAMTIDA PENGAR?!" Det går bara att bli rik genom att någon annan blir fattig i dagens värld. Å andra sidan visste jag sedan länge tillbaka att världen är orättvis. Men jag vill INTE att Sverige skall bli USA gällande rika & fattiga.

RIP svensk e-handel och den svenska detaljhandeln. Tack för dessa fina år! <3

All makt till Be-sås.

Du tycker att tex tyska MediaMarkt är bättre än Amerikanska Amazon? Media Markt betalar inte heller någon bolagsskatt i sverige. Norska komplett/webhallen gör nog inte det heller.

Permalänk
Medlem
Skrivet av KroesusSork:

Philip är nog den siste att orera om "slöseri"... 8000 av våra skattepengar för en taxiresa till ett möte han aldrig dök upp till utan söp till i en bar istället. Härlig kille.

Låter som en skön lirare. Påminner om en chef jag hade för många år sedan vars motto var att "man ska aldrig låta jobbet gå ut över festen".

Permalänk
Medlem

Hur mycket jag än ogillar Bezos och Amazon så är detta ett problem som EU och politikerna som representerar Sverige och övriga länder har skapat helt frivilligt.

När man valde att lyfta in Malta och Cypern i EU visste man att detta skulle skapa skattemässiga frihamnar. Nederländerna har 0% skatt på royalties, Irland är som en enda stor Schweizerost när det gälle bolagsskatt.

Skyll inte på bolagen, skyll på makthavarna som inte ser till att täppa till kryphålen.

Det är bara att agera. Inget system är för viktigt för att förändra till det bättre. Ingen positiv förändring kommer gratis, det krävs arbete och ambitioner. Tyvärr är det egenskaper som blir allt mer sällsynta i maktens korridorer. Lobbyister har vi däremot gott om.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Belgaar:

Svensk bolagtskatt är på 21%. Företaget gick 15 miljarder dollar med vinst. Det är 150 miljarder kroner. 21% på detta är

Givetvis ska ingen behöva betala 31.5 miljarder i skatt. Tänk dig själv om någon snor 31.5 miljarder av dig. Till detta tillkommer väll en drös andra skatter.

Skulle jag tjäna så mycket att staten kräver att jag ska betala 31 miljarder skatt+ så skulle jag också byta land illa kvickt. Tycker att ett skatte tak är befogat på max 1 miljard i skatt oavsett inkomst. Det skulle inte påverka dig eller mig. Men ingen ska behöver betala 31.5 miljarder.

Tragiskt att se att något parti tror på det själv.

Magiskt dåligt resonemang. Klart det skulle drabba vanligt folk om dom största bolagen hade skattetak. Men Amazon skall naturligtvis inte skatta i Sverige för verksamhet de har i andra länder. Men den verksamhet de har i Sverige skall beskattas med 21%. Du kan inte titta på hela Amazons globala verksamhet. Det finns en anledning till att vi använder procent och inte schabloner. Om Amazon och gänget får skattetak och frisedlar så får dom sanslöst stora konkurrensfördelar mot svenska elektronikföretag så som Inet med flera. Så ska vi väl inte ha det?

Visa signatur

AMD RYZEN 5 5600X | RTX 3060Ti | MSI B450 GAMING PRO CARBON AC

I ett tidigare liv:
AMD 2600X | AMD 8350 | AMD Phenom II X2 555 Black edition | AMD Athlon 64 3700+ | Intel® Pentium® II | Intel® 486DX2-66