Permalänk
Medlem

Går det att operera för musarm?

Hej! För ca 4 år sedan så satsade jag väldigt mycket på ett spel som tyvärr ledde till att jag fick musarm.

Jag är inte diagnostiserad för musarm och det mesta jag ser på google om operationer när det kommer till kronisk musarm så verkar det mest vara för de som har problem med armbågen. Min smärta sitter här

Är det någon som haft långvarig smärta där och opererat? Det irriterande är att om jag använder datormusen i vänsterhand istället för höger så tar det inte mer en 1 timme innan jag får ont i den armen också. Detta var det första jag gjorde när fick musarm och testade för några dagar sedan och blev samma resultat igen.

Permalänk
Discokungen

Utan att googla antar jag bara att det går att operera om det är riktigt illa. Jag tänker också att ergonomin borde bli bättre om du har så pass stora problem med det. Det låter oerhört jobbigt och har du redan gjort allt du kan för att undvika det hittills kan jag bara rekommendera att gå till närmsta vårdcentral med det. Hoppas verkligen att du får hjälp!

Visa signatur

AMD 5800X3D - G.Skill Trident Z 3200 CL16 32GB - Asus B550 TUF - ASRock 7900 XTX Phantom - Intel 900p - CaseLabs S8 - LG 42C2 - Corsair AX1200i - Aquaero 6 - Vattenkyld

Permalänk
Medlem

Känner inte till om operation är ett effektivt sätt att hantera musarm, men jag gissar att det är en utväg som tas enbart när man testat de flesta andra metoder och de inte fungerat. Du skriver att du inte har diagnos, så jag gissar att du inte sökt professionell hjälp. Jag tycker att du ska börja med att gå till vården och se vad de rekommenderar, förmodligen remitterar de dig till ergonom.

När jag fick "mushandled" på jobbet för ett antal år sedan så gick jag till arbetsplatsens ergonom, jag gissade att jag skulle få någon form av stödhandske eller möjligen få musen utbytt till en sån cylinder som sitter under tangentbordet som man styr med tummen (osäker på vad prylarna heter). Men hon ändrade höjden på min stol, och sen försvann problemet.

Visa signatur

Här hade jag en historik sen 1990-talet, men den blev tillslut för lång. Aktiva maskiner 2022-framåt:
Work/Play/Everythingstation: AMD Epyc 7443p, Pop OS host, Win10 + Linux guests (KVM/Qemu)
Work/Play nr 2: AMD Phenom II 1090t, Debian + Win 10 (dual boot)
Server x3: Epyc 7252 (TrueNAS Core), Atom 2550 (FreeBSD, backup), Opteron 6140 (Ubuntu, off prem backup)
Retrohörna under uppbyggnad: Dual Pentium Pro 200MHz, Pentium P54C 90MHz, Gravis Ultrasound MAX

Permalänk
Quizmästare Gävle 2022

Ingen aning om operation men generellt så är det oftast sist på listan om det finns alternativ. Har du provat att gå till en sjukgymnast? Kan vara värt att prova ett par olika faktiskt. Det varierar endel i kvalitet och kunskap.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Gått till sjukgymnast för detta i ca 3-4 månader.

I första hand ska man ta bort orsaken, t ex genom mer ergonomiska produkter och i andra hand göra övningar och ge massage.

Inget av detta hjälpte för mig.

Vad som däremot hjälpte var att skaffa ett armstöd, ett band man liksom klämmer runt underarmen nedanför armbågen. Detta tog bort så gott som all smärta för mig. Blev väldigt förvånad över hur mycket detta hjälpte: https://www.apoteket.se/produkt/futuro-armbagsstod-1-st-lada-...

Operation/kortison är sista utvägen då det dödar annan vävnad och kan leda till andra problem. Ja eller byta jobb.

Men jag har ändå tänkt boka in en tid hos en annan sjukgymnast det vareirar kraftig. Min sambo har en annan vårdcentral och när hon behövde hjälp fick hon t ex ackupunktur varje vecka och liknande. Annars så gäller det att pausa mycket, göra sina övningar, massera armen, gärna med tiger balsam, duscha varm / basta lindrar smärtan.

Ett tips är att söka hjälp såfort som möjligt, ju längre du går ju längre tid kommer det ta att få det att läka. Jag stod ut ca 2 år vilket såhär i efterhand var ganska dumt. Det påverkar mig på fritiden också, kan inte t ex spela, kratta löv eller göra någon monotomt alls.

Visa signatur

Citera för svar

Permalänk
Medlem

Jag har haft samma problem om än I måttlig grad. Kom fram till att det beror på att jag hela tiden satt med lyfta fingrar över musknapparna. Kanske är det samma för dig?

Prova att lägga armen på skrivbordet med handflatan nedåt. Lägg andra handens fingrar på det rödmarkerade området i din bild. Lyft därefter pek- och långfingret på första handen. Du kommer känna att musklerna spänns precis där du har ont. Även om musklerna inte är hårt spända så blir det problem efter lång tid, tex blir cirkulationen sämre.

Insåg för min del att grundproblemet var att musknapparna aktiverades för lätt vilket gjord att fingrarna behövde hovra över dessa för at undvika felklick. Lösningen blev att trycka in några plastbitar under framkant på musknapparna och fixera med tejp. (smältlim borde fungera ännu bättre) Detta gjorde knapparna rejält tröga så att jag kunde vila handen utan att riskera klick, och har inte haft problem efter det.

Permalänk
Medlem

Jag hade samma problem under lång tid. Gick till en naprapat ca 6-7 gånger. Efter det försvann problemen. Normalt sett så består problemen av en överansträngning, då din muskler inte slappnar av. Testa massera underarmens muskelfäste hårt. Om du testar att lägga armen på ett bord och vinkla handens utsida uppåt varvid du trycker ner handflatan i bordet innan du masserar så kommer du efter några minuters massage känna att du blir starkare i handleden när du återigen försöker vinkla handen uppåt.

Permalänk
Medlem

Oskuret är bäst. Gå till en sjukgymnast/fysioterapeut och få behandling. Dra ner på spelandet en stund.

Permalänk
Medlem

Pröva att förändra hur du sitter vid datorn (ergonomi) samt högre dps eller att byta grepp på din mus. Jag kör 1600 dps och fingertip grip. Får numera aldrig känningar av musarm.

Permalänk
Medlem

jag har alltid trådlös råtta, så att jag kan ha den mitt framför mig, inte på sidan av tangentbordet.

använder inte touchpad på laptop mer än när jag soffsurfar - dvs inte en hel arbetsdag

Sen är ju lite data-paus och stretching alltid bra

// Lazze

Permalänk
Medlem
Skrivet av pukko:

Är det någon som haft långvarig smärta där och opererat? Det irriterande är att om jag använder datormusen i vänsterhand istället för höger så tar det inte mer en 1 timme innan jag får ont i den armen också. Detta var det första jag gjorde när fick musarm och testade för några dagar sedan och blev samma resultat igen.

Mitt råd är att mota fan i porten innan problemen blivit kroniska. Kanske skulle du må gott av att göra något helt annat, helt enkelt ett mer fysiskt jobb.

Permalänk

Finns även rollermouse/barmouse som är ergonomiska men tyvärr inte lika bra/precisa som en riktig mus.

Visa signatur

Il Drago Ruggente

| OS: Windows 10 64bit Pro | CPU: Amd Ryzen 5800X | GPU: Gigabyte Geforce RTX 3070 8GB GAMING OC
| MB: Asus ROG Strix B550-F Gaming | RAM: Corsair Vengeance LPX Black 2x16GB |
PSU: Corsair RM750X | Chassi: Fractal Design 7 | Boot SSD: Kingston A2000 M2 1 TB | CPU-Kylare: Noctua D15 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av pukko:

Jag är inte diagnostiserad för musarm

Bäst att gå till läkaren och få en bekräftad diagnos först. Har jobbat på flera olika jobb, ofta fysiska men nu har jag blivit en liten kontors råtta :).
Nästan alla problem jag haft har gått att lösa med hjälp av träning, det hjälper mot otroligt mycket. sen har det en bonus att du mår allmänt bättre av det också.
Du behöver inte bli en tok gymmande anabola torsk för det.
Efter ditt läkarbesök kommer du troligtvis få gå till en sjukgymnast. där får du lära dig övningar som du ska göra, där har du en bra början för just arm problemet.
Operation/kortison och andra saker brukar vara sista utvägen för att det kommer med en rad andra nackdelar.

Som andra sagt så finns det även hjälp medel för att få bättre egonomi.

har jobbat som kontors nisse nu i 3 år och spelar även på friden. har inga ergonomiska hjälpmedel och mina kollegor undrar ofta hur jag inte kan ha ont. svaret är rätt enkelt och det är just att jag även tränar så mina armar klarar lätt av den långa och lågintensiva lasten som många timmar med mus bidrar till.

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem

Min morbror fick detta diagnostiserat för många år sedan.
Han fick hjälp av arbetsterapeut med övningar och ergonomi.
Tog nog 1 år innan han blev bättre.

Sedan dess har han struntat i alla dessa "råd" och har inte fått problem igen sedan dess.
Däremot sitter han ju inte lika mycket, förr satt han dygnet runt typ. Nu några timmar om dagen. Men då som sagt utan någon ergonomi att tänka på.

Tror detta är väldigt individuellt.

Jag har aldrig haft problem med något i handled, armbåge osv och jag har nog suttit och klickat mer än 95% av de som använder en dator typ senaste 15 åren.
Bra gener / tur bara för min del typ.
Ingen träning, inget ergonomitänk för fem öre etc. Ändå inga problem. Men de kanske kommer när man är 40+ vad vet jag

Permalänk
Medlem

Vill bara tillägga att desto längre tid man väntar att lösa problemet, desto längre kan det ta att lösa.

Permalänk

Jag blev av ortopeden diagnosticerad med tennisarmbåge för ung. 10 år sedan. Fick remiss till specialist på stötvågsbehandling. Väldigt obehagligt vid dom första två-tre behandlingarna för att sedan bara bli bättre. Efter tio besök var jag symtomfri och har varit det sedan dess. Kör några stretchövningar ett par gånger i veckan. Vet naturligtvis inte om det hjälper i ditt fall men tycker definitivt du ska överväga ett försök. Inga knivar ingen infektionsrisk och det går att svinga en bägare varenda kväll om man så önskar.

Permalänk
Medlem

Har gått med musarm i många månader vilket blev inflammation. Det enda som hjälpte är en varmvattenflaska som man fyller i med kokande vatten. Linda runt en handduk runt / finns med fodral. Använde den som t ex musmatta. Det försvann efter någon vecka. Finns på apotek eller varmeflaskor.se.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pukko:

Hej! För ca 4 år sedan så satsade jag väldigt mycket på ett spel som tyvärr ledde till att jag fick musarm.

Jag är inte diagnostiserad för musarm och det mesta jag ser på google om operationer när det kommer till kronisk musarm så verkar det mest vara för de som har problem med armbågen. Min smärta sitter här

https://i.imgur.com/QR2rlrj.jpg

Är det någon som haft långvarig smärta där och opererat? Det irriterande är att om jag använder datormusen i vänsterhand istället för höger så tar det inte mer en 1 timme innan jag får ont i den armen också. Detta var det första jag gjorde när fick musarm och testade för några dagar sedan och blev samma resultat igen.

har du kollat upp stötvågsbehandling? det hjälper för muskelfästen osv också, gjorde det på vänster arm för bicepsfästet samt höger arm för "golf armbåge" så jävla bra, men var beredd på att det gör ont som fan

Visa signatur

13900KS | 32GB 6400 DDR5 | 4090 FE | Samsung G8 Oled
ASUS ROG Strix Z790-F Gaming | Fractal Torrent White | Corsair HX1200

Permalänk
Medlem
Skrivet av ThunderboltDrgn:

Finns även rollermouse/barmouse som är ergonomiska men tyvärr inte lika bra/precisa som en riktig mus.

Det har jag faktiskt aldrig hört förr, eller erfarit. Spelar förvisso inte fps-spel.

Har Rollermouse red med mellanstora stödet och kort tangentbord utan tunga (Contours egna på jobbet, mekaniskt hemma, med risersarna så att barke delen inte är lägre än främre) , funkar en del bättre än den vanliga mus jag hade rakt framför mig där jag står på jobbet. Haft musarmsproblem till och från i ca 10 år men det blev akut för ett år sen ca med en inflammation i en sena som löper genom den axeln. Skoj att inte kunna sätta på sig en t-tröja eller hålla armen rätt fram. Det ledde till Contour-sakerna och ett schema med övningar med gummiband från sjukgymnast.

Egna reflektioner: "musarm" är en paraplydiagnos, ungefär som ryggskott. Olika läkare och sjukgymnaster kommer att ha olika uppfattningar om vad "musarm" betyder. Bara du vet exakt vad din kropp gillar och inte.

Själv var det sämsta jag kunde göra, och ännu är, att träna fysiskt med armarna och sedan inom kort sätta mig vid datorn och klicka frenetiskt i nåt spel. Det har ingen läkare eller sjukgymnast sagt, de tycker att träning förebygger skador. Säkert, men väldigt tydligt precis tvärtom om man RSIar direkt efter fysiskt träning med armarna. Med åldern även senare samma dag. De få gånger jag tränar med kettlebell nu så utför jag ingen datoraktivitet resten av den dagen. Det märks att armen inte vill fastän ergo ställning och hjälpmedel.

Ang operation så har läkare och sjukgymnaster varit eniga: Det är inte alls säkert att det gör saker och ting bättre.

Edit. Eftersom jag skaffat gummiband gör jag den här övningen ibland med https://www.youtube.com/watch?v=IdDqdrGMFBw , den skadar åtminstone inte och känns bra att göra.

Visa signatur

| 212965 00 ] == :^D * ==)

Permalänk
Medlem

Stort tack till alla som har svarat i tråden, har fått jättebra tips! Jag bad inte om tips i trådstarten då jag ansåg att jag inte förtjänat det då jag inte sökt professionell hjälp och bara försökt behandla det på egen hand under alla dessa år så jag uppskattar det jättemycket. Jag antar att jag startade tråden på rätt community helt enkelt

Skrivet av Flamso:

Utan att googla antar jag bara att det går att operera om det är riktigt illa. Jag tänker också att ergonomin borde bli bättre om du har så pass stora problem med det. Det låter oerhört jobbigt och har du redan gjort allt du kan för att undvika det hittills kan jag bara rekommendera att gå till närmsta vårdcentral med det. Hoppas verkligen att du får hjälp!

Jag ska definitivt söka hjälp för det nu! Borde ju såklart gjort detta när jag insåg att jag inte kunde lösa det på egen hand men av någon anledning så skämdes jag lite av min skada med tanke på att jag fick den i så pass tidig ålder. Jag tror det ligger något i ergonomin också faktiskt med tanke på att jag får även ont i vänsterarm om jag använder musen i den. Jag har också en teori om att det kan vara någon muskel/dålig rörlighet i axeln som kanske gör att min arm får överkompensera och arbeta extra.

Jag har ett höj och sänkbart skrivbord så jag har testat lite olika saker men kanske inte har lyckats hitta rätt sätt att sitta på.

Jag köpte en ny datormus i fredags faktiskt, en logitech vertical mx, svårt att säga om det gör någon skillnad men känns ändå som att den är lite mer skonsam än vanliga möss.

Skrivet av Oegat:

Känner inte till om operation är ett effektivt sätt att hantera musarm, men jag gissar att det är en utväg som tas enbart när man testat de flesta andra metoder och de inte fungerat. Du skriver att du inte har diagnos, så jag gissar att du inte sökt professionell hjälp. Jag tycker att du ska börja med att gå till vården och se vad de rekommenderar, förmodligen remitterar de dig till ergonom.

När jag fick "mushandled" på jobbet för ett antal år sedan så gick jag till arbetsplatsens ergonom, jag gissade att jag skulle få någon form av stödhandske eller möjligen få musen utbytt till en sån cylinder som sitter under tangentbordet som man styr med tummen (osäker på vad prylarna heter). Men hon ändrade höjden på min stol, och sen försvann problemet.

Skönt att det löste sig för dig! Det får bli professionell hjälp nu och hoppas att det löser sig. När hon ändrade höjden på din stol var det som så att du kanske satt med armen lite uppåt lutat? Just nu sitter jag i en 90 graders vinkel med armen och har datormusen nära kroppen.

Skrivet av Trigger:

Ingen aning om operation men generellt så är det oftast sist på listan om det finns alternativ. Har du provat att gå till en sjukgymnast? Kan vara värt att prova ett par olika faktiskt. Det varierar endel i kvalitet och kunskap.

Ska boka tid hos sjukgymnast, ergonom och naprapat. Efter att ha läst era tips här i tråden så ska jag undvika operation och kortisonspruta då det inte verkar vara så hälsosamt

Skrivet av Baxtex:

Gått till sjukgymnast för detta i ca 3-4 månader.

I första hand ska man ta bort orsaken, t ex genom mer ergonomiska produkter och i andra hand göra övningar och ge massage.

Inget av detta hjälpte för mig.

Vad som däremot hjälpte var att skaffa ett armstöd, ett band man liksom klämmer runt underarmen nedanför armbågen. Detta tog bort så gott som all smärta för mig. Blev väldigt förvånad över hur mycket detta hjälpte: https://www.apoteket.se/produkt/futuro-armbagsstod-1-st-lada-...

Operation/kortison är sista utvägen då det dödar annan vävnad och kan leda till andra problem. Ja eller byta jobb.

Men jag har ändå tänkt boka in en tid hos en annan sjukgymnast det vareirar kraftig. Min sambo har en annan vårdcentral och när hon behövde hjälp fick hon t ex ackupunktur varje vecka och liknande. Annars så gäller det att pausa mycket, göra sina övningar, massera armen, gärna med tiger balsam, duscha varm / basta lindrar smärtan.

Ett tips är att söka hjälp såfort som möjligt, ju längre du går ju längre tid kommer det ta att få det att läka. Jag stod ut ca 2 år vilket såhär i efterhand var ganska dumt. Det påverkar mig på fritiden också, kan inte t ex spela, kratta löv eller göra någon monotomt alls.

Det där armstödet kände jag inte till faktiskt, kommer garanterat att testa detta. Var det något som din sjukgymnast tipsade om eller var det du som kom på den idén? Hur använder du den just nu? Bara när du gör monotona rörelser eller dygnet runt? Fick din sambo samma skada som du och hur fungerade akupunktur för henne? Det här med att duscha varmt gjorde mig lite ledsen att höra för egen del har nyligen börjat med kallduschar vilket har gett mig mycket andra fördelar genom dagen varav den största fördelen har varit att jag aldrig får energidippar längre. Men ska testa att fortsätta med mina kalla duschar men att avsluta med att spola varmt just där jag har ont.

Skrivet av MrGeek:

Jag har haft samma problem om än I måttlig grad. Kom fram till att det beror på att jag hela tiden satt med lyfta fingrar över musknapparna. Kanske är det samma för dig?

Prova att lägga armen på skrivbordet med handflatan nedåt. Lägg andra handens fingrar på det rödmarkerade området i din bild. Lyft därefter pek- och långfingret på första handen. Du kommer känna att musklerna spänns precis där du har ont. Även om musklerna inte är hårt spända så blir det problem efter lång tid, tex blir cirkulationen sämre.

Insåg för min del att grundproblemet var att musknapparna aktiverades för lätt vilket gjord att fingrarna behövde hovra över dessa för at undvika felklick. Lösningen blev att trycka in några plastbitar under framkant på musknapparna och fixera med tejp. (smältlim borde fungera ännu bättre) Detta gjorde knapparna rejält tröga så att jag kunde vila handen utan att riskera klick, och har inte haft problem efter det.

Har bytt mus nu men på min gamla gamingmus så var vänsterklicket defekt så jag råkade ofta vänsterklicka av misstag men jag vilade alltid handen på musen trots det. Så jag tror inte det är orsaken för mig tyvärr men jag testade att vila armen och lyfta upp fingret och det kändes helt klart lite spänt när jag gjorde så.

Skrivet av Ikariwarrior:

Jag hade samma problem under lång tid. Gick till en naprapat ca 6-7 gånger. Efter det försvann problemen. Normalt sett så består problemen av en överansträngning, då din muskler inte slappnar av. Testa massera underarmens muskelfäste hårt. Om du testar att lägga armen på ett bord och vinkla handens utsida uppåt varvid du trycker ner handflatan i bordet innan du masserar så kommer du efter några minuters massage känna att du blir starkare i handleden när du återigen försöker vinkla handen uppåt.

Skönt att det löste sig för dig! Får jag fråga hur länge du hade ont i armen? Jag ska testa att massera armen enligt din beskrivning men finns det någon video som visar hur övningen går till? Så att jag vet att jag gör rätt tänker jag.

Skrivet av littlemac:

Oskuret är bäst. Gå till en sjukgymnast/fysioterapeut och få behandling. Dra ner på spelandet en stund.

Spelandet är ett avslutat kapitel nu, sitter mest bara och kollar serier/youtube och det känns redan bättre faktiskt och har börjat få upp hoppet nu att kanske kunna bli fri från besvären med professionell hjälp!

Skrivet av Jonas13:

Pröva att förändra hur du sitter vid datorn (ergonomi) samt högre dps eller att byta grepp på din mus. Jag kör 1600 dps och fingertip grip. Får numera aldrig känningar av musarm.

Yes, har testat lite olika på sistone, kör med högre dpi nu också vet inte exakt vad det är för dpi för min nya mus visar inte det i siffror men kör snabbare sens och behöver inte röra musen lika mycket nu.

Skrivet av Tea42BBS:

jag har alltid trådlös råtta, så att jag kan ha den mitt framför mig, inte på sidan av tangentbordet.

använder inte touchpad på laptop mer än när jag soffsurfar - dvs inte en hel arbetsdag

Sen är ju lite data-paus och stretching alltid bra

// Lazze

Kör också trådlöst nu sen i fredags, logitech mx veritcal. Upplever den som mer skonsam en min tidigare gamingmus men är svårt att avgöra då jag bara haft den i 2 dagar och knappt suttit vid datorn i helgen.

Skrivet av hakro807:

Mitt råd är att mota fan i porten innan problemen blivit kroniska. Kanske skulle du må gott av att göra något helt annat, helt enkelt ett mer fysiskt jobb.

Tyvärr tror jag att mina problem redan är kroniska men vissa dagar är bättre än andra och idag har jag knappt haft ont om jag ska vara ärlig vilket förmodligen är ett bra tecken. Min tanke var att utbilda mig inom it men i och med skadan så har jag haft ett fysiskt jobb som fastighetsskötare vilket också har sina nackdelar, om jag behöver skruva mycket och inte kommer åt med skruvdragare så känns det värre än datorsittande faktiskt. Men i övrigt är det nog bättre än itjobb för min del.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ThunderboltDrgn:

Finns även rollermouse/barmouse som är ergonomiska men tyvärr inte lika bra/precisa som en riktig mus.

Spelar inte spel längre så behöver inte ha så mycket precision så det är något jag definitivt ska testa. Ska ge min vertikala mus som jag köpte i fredags en chans först.

Skrivet av Aka_The_Barf:

Bäst att gå till läkaren och få en bekräftad diagnos först. Har jobbat på flera olika jobb, ofta fysiska men nu har jag blivit en liten kontors råtta :).
Nästan alla problem jag haft har gått att lösa med hjälp av träning, det hjälper mot otroligt mycket. sen har det en bonus att du mår allmänt bättre av det också.
Du behöver inte bli en tok gymmande anabola torsk för det.
Efter ditt läkarbesök kommer du troligtvis få gå till en sjukgymnast. där får du lära dig övningar som du ska göra, där har du en bra början för just arm problemet.
Operation/kortison och andra saker brukar vara sista utvägen för att det kommer med en rad andra nackdelar.

Som andra sagt så finns det även hjälp medel för att få bättre egonomi.

har jobbat som kontors nisse nu i 3 år och spelar även på friden. har inga ergonomiska hjälpmedel och mina kollegor undrar ofta hur jag inte kan ha ont. svaret är rätt enkelt och det är just att jag även tränar så mina armar klarar lätt av den långa och lågintensiva lasten som många timmar med mus bidrar till.

Innan jag fick problemet så styrketränade jag en del men när jag slutade träna och mina muskler försvann så fick jag musarm så jag tror definitivt att det är bra för att förebygga musarm. Jag har styrketränat i 2 månader nu men slutade förra veckan för jag kände att jag fick mer smärta av det tyvärr. Blir jag av med smärtan ska jag börja igen för det ger så mycket positivt i livet. Och jag är väldigt tacksam för att ni har berätta detta med kortison och operation. Vet vissa som tagit kortison av andra anledningar men har kommit till insikt att det är en ganska dålig lösning nu. Tack!

Skrivet av Nivity:

Min morbror fick detta diagnostiserat för många år sedan.
Han fick hjälp av arbetsterapeut med övningar och ergonomi.
Tog nog 1 år innan han blev bättre.

Sedan dess har han struntat i alla dessa "råd" och har inte fått problem igen sedan dess.
Däremot sitter han ju inte lika mycket, förr satt han dygnet runt typ. Nu några timmar om dagen. Men då som sagt utan någon ergonomi att tänka på.

Tror detta är väldigt individuellt.

Jag har aldrig haft problem med något i handled, armbåge osv och jag har nog suttit och klickat mer än 95% av de som använder en dator typ senaste 15 åren.
Bra gener / tur bara för min del typ.
Ingen träning, inget ergonomitänk för fem öre etc. Ändå inga problem. Men de kanske kommer när man är 40+ vad vet jag

Jag trodde aldrig att det skulle hända mig heller faktiskt, satt väldigt mycket vid datorn ett tag och kände mig odödlig. Men skulle rekommendera dig att försöka ta mikropauser ibland. Tror det kan göra mycket för att undvika att få detta problem.

Skrivet av Minthon:

Vill bara tillägga att desto längre tid man väntar att lösa problemet, desto längre kan det ta att lösa.

Ah, ångrar mig lite nu, som tur är så har jag ganska hög smärttröskel så klarar mig helt ok genom dagarna trotsallt.

Skrivet av bifrost11:

Jag blev av ortopeden diagnosticerad med tennisarmbåge för ung. 10 år sedan. Fick remiss till specialist på stötvågsbehandling. Väldigt obehagligt vid dom första två-tre behandlingarna för att sedan bara bli bättre. Efter tio besök var jag symtomfri och har varit det sedan dess. Kör några stretchövningar ett par gånger i veckan. Vet naturligtvis inte om det hjälper i ditt fall men tycker definitivt du ska överväga ett försök. Inga knivar ingen infektionsrisk och det går att svinga en bägare varenda kväll om man så önskar.

Har faktiskt inte hjälpt med strecthövningar för mig men om jag kombinerar det med andra tips jag fått i tråden samt med professionell hjälp så kan det säkert gå över. Var det en långvarig tennisarmbåge som du hade? Vart hade du smärtan?

Skrivet av calinou:

Har gått med musarm i många månader vilket blev inflammation. Det enda som hjälpte är en varmvattenflaska som man fyller i med kokande vatten. Linda runt en handduk runt / finns med fodral. Använde den som t ex musmatta. Det försvann efter någon vecka. Finns på apotek eller varmeflaskor.se.

Ska testas tack för tipset!

Skrivet av Oneone:

har du kollat upp stötvågsbehandling? det hjälper för muskelfästen osv också, gjorde det på vänster arm för bicepsfästet samt höger arm för "golf armbåge" så jävla bra, men var beredd på att det gör ont som fan

Jag kände faktiskt inte till stötvågsbehandling men är definitivt något som låter intressant nu när jag har läst om det så ska ge det ett försök! Jag har ganska hög smärttröskel som tur är så ska nog gå bra

Skrivet av Kolsvart Katt:

Det har jag faktiskt aldrig hört förr, eller erfarit. Spelar förvisso inte fps-spel.

Har Rollermouse red med mellanstora stödet och kort tangentbord utan tunga (Contours egna på jobbet, mekaniskt hemma, med risersarna så att barke delen inte är lägre än främre) , funkar en del bättre än den vanliga mus jag hade rakt framför mig där jag står på jobbet. Haft musarmsproblem till och från i ca 10 år men det blev akut för ett år sen ca med en inflammation i en sena som löper genom den axeln. Skoj att inte kunna sätta på sig en t-tröja eller hålla armen rätt fram. Det ledde till Contour-sakerna och ett schema med övningar med gummiband från sjukgymnast.

Egna reflektioner: "musarm" är en paraplydiagnos, ungefär som ryggskott. Olika läkare och sjukgymnaster kommer att ha olika uppfattningar om vad "musarm" betyder. Bara du vet exakt vad din kropp gillar och inte.

Själv var det sämsta jag kunde göra, och ännu är, att träna fysiskt med armarna och sedan inom kort sätta mig vid datorn och klicka frenetiskt i nåt spel. Det har ingen läkare eller sjukgymnast sagt, de tycker att träning förebygger skador. Säkert, men väldigt tydligt precis tvärtom om man RSIar direkt efter fysiskt träning med armarna. Med åldern även senare samma dag. De få gånger jag tränar med kettlebell nu så utför jag ingen datoraktivitet resten av den dagen. Det märks att armen inte vill fastän ergo ställning och hjälpmedel.

Ang operation så har läkare och sjukgymnaster varit eniga: Det är inte alls säkert att det gör saker och ting bättre.

Edit. Eftersom jag skaffat gummiband gör jag den här övningen ibland med https://www.youtube.com/watch?v=IdDqdrGMFBw , den skadar åtminstone inte och känns bra att göra.

Ajdå det låter inte kul. Har själv inte haft just det problemet att jag inte kan sträcka ut armen helt eller svårigheter att ta på sig en tshirt. När det kommer till träning så har jag liknande erfarenheter som du haft. Har styrketränat i 2 månader men slutade förra veckan, kände att det gjorde mer ont i armen än vanligt men jag gjorde precis som du, satte mig vid datorn efter ett träningspass. Jag har faktiskt gummiband hemma så ska kolla igenom den där videon nu.

Permalänk
Medlem

Angående armstödet så var det sjukgymnasten som föreslog det men ingen speciell modell eller så. Så länge det är ett runt band du kan spänna runt armen så hjälper det. Sen kan vissa band vara i olika material, andas olika bra etc. Jag fick rådet att ha den på mig så gott som dygnet runt förutom när jag styrketränar. Dock tar jag ändå av den lite då och då för jag blir svettig, det kliar etc.

Visa signatur

Citera för svar

Permalänk
Medlem

https://nordicprostore.se/products/core-massage-gun?

Se om du kan låna av någon, kan ev hjälpa.
Därefter skulle jag säga att fysisk aktivitet kan hjälpa, ex.vis gym så om du inte gör det är det läge att börja

Visa signatur

WS: R7 5800X, 32GB, Suprim X 3080, Acer X38P+Acer XB271HU
FS: HPE ML110 Gen10 Xeon Silver, Qnap TS-h973AX ~100TB
NW: Fortigate, Ruckus, Zyxel XS1930HP 10Gb

Permalänk
Inaktiv

Det som jag reagerar på när man läser är att alla skriver "operation är sista utvägen" men min fråga är snarare hjälper en operation?
Jag har en svår knäskada och har opererat mig 7 ggr för det. Nu ska jag snart operera mig igen då dom ska ta bort alla titanplattor m.m. Skillnad mellan dig och mig är att mitt sitter i dom hårda delarna dvs brosk m.m. Musarm är något som du får gå till sjukgymnast med. Dom som har det i armbågen kan förmodligen OP pga det sitter i brosket.

Här har du:
https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/skelett-leder-och-muskl...
Så en operation kan du utesluta då det inte skulle hjälpa.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pukko:

Skönt att det löste sig för dig! Det får bli professionell hjälp nu och hoppas att det löser sig. När hon ändrade höjden på din stol var det som så att du kanske satt med armen lite uppåt lutat? Just nu sitter jag i en 90 graders vinkel med armen och har datormusen nära kroppen.

Ärligt talat så minns jag inte exakt vilket fel jag gjorde, men jag vill minnas att jag nog satt för lågt och att hon höjde stolen något. Mitt besvär var dock i handleden, inte armbågen, så det kan vara helt andra saker som styr. Besvären har inte återkommit efter att jag lämnat det jobbet, så jag föreställer mig att jag lärt mig något om hur jag ska sitta Men exakt vad som är skillnaden är jag inte säker på.

Visa signatur

Här hade jag en historik sen 1990-talet, men den blev tillslut för lång. Aktiva maskiner 2022-framåt:
Work/Play/Everythingstation: AMD Epyc 7443p, Pop OS host, Win10 + Linux guests (KVM/Qemu)
Work/Play nr 2: AMD Phenom II 1090t, Debian + Win 10 (dual boot)
Server x3: Epyc 7252 (TrueNAS Core), Atom 2550 (FreeBSD, backup), Opteron 6140 (Ubuntu, off prem backup)
Retrohörna under uppbyggnad: Dual Pentium Pro 200MHz, Pentium P54C 90MHz, Gravis Ultrasound MAX

Permalänk
Medlem

Stötvågsbehandling + träning löste mitt problem. Ingen rolig behandling men väldigt skönt efteråt. Var noga med att sköta föreskriven träning. Behandlingen kan ta bort inflammationen men du behöver bygga upp tillräcklig styrka så problemen inte uppstår igen.
Arbetsgivaren betalade all min behandling testade i ordning massage + stretching sen akupunktur och träning sedan stötvågsbehandling och träning. Viktigt att hålla i träningen även efter man blivit bra. Räcker med några minuter ett par gånger i veckan. Har en Captains of crush liggande vid skrivbordet som underhåller problemet.

Hade ont på samma ställe som dig men är inte läkare så kan vara olika skador.

Permalänk
Musikälskare

En "brödkavel" som jag brukar kalla den aka Roller Mouse kanske kan hjälpa

Visa signatur

❀ Monitor: ASUS Swift 27" @ 1440p/165Hz ❀ CPU: Ryzen 7700X ❀ Cooling: Corsair H170i ELITE 420mm ❀ GPU: MSI 3080 Ti SUPRIM X ❀ Memory: Corsair 32GB DDR5 Vengeance ❀ Motherboard: ASUS Crosshair X670E Hero ❀ M.2: Samsung 980 Pro ❀ PSU: Corsair HX1200 ❀ Chassi: Corsair 7000X ❀ Time Spy: 19 340

📷 Mina fotografier
🎧 Vad lyssnar du på just nu?

Permalänk
Medlem
Skrivet av bifrost11:

Jag blev av ortopeden diagnosticerad med tennisarmbåge för ung. 10 år sedan. Fick remiss till specialist på stötvågsbehandling. Väldigt obehagligt vid dom första två-tre behandlingarna för att sedan bara bli bättre. Efter tio besök var jag symtomfri och har varit det sedan dess. Kör några stretchövningar ett par gånger i veckan. Vet naturligtvis inte om det hjälper i ditt fall men tycker definitivt du ska överväga ett försök. Inga knivar ingen infektionsrisk och det går att svinga en bägare varenda kväll om man så önskar.

Fullständigt ot. men fyfasen vad stötvågsbehandling är obehagligt och gör ont.. Fick det för mitt knä för några år sedan. När specialisten spände fast mitt knä och sade att det här kommer att göra ont. Då var det bara att vänta...
men det blev bättre än nytt och har inte haft några problem sedan dess.. peppar peppar

Visa signatur

Hårdvaru och mjukvaru intresserad

Permalänk

pukko skrev:
"Har faktiskt inte hjälpt med strecthövningar för mig men om jag kombinerar det med andra tips jag fått i tråden samt med professionell hjälp så kan det säkert gå över. Var det en långvarig tennisarmbåge som du hade? Vart hade du smärtan?"

Det kom smygande under ca. ett år till slut blev det så illa att jag började tappa saker när jag försökte sträcka ut eller lyfta armen.
Man kan väl säga att jag väntade så länge att det inte fanns någon annan utväg. Jag och läkare är inte direkt kompatibla för att uttrycka det milt. Smärtan fanns ungefär i det område du markerade i första inlägget. Stretchövningen är till för att underhålla muskler och fästen runt armbågen så eländet inte kommer tillbaka. Peppar peppar men har fungerat så här långt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pukko:

Innan jag fick problemet så styrketränade jag en del men när jag slutade träna och mina muskler försvann så fick jag musarm så jag tror definitivt att det är bra för att förebygga musarm. Jag har styrketränat i 2 månader nu men slutade förra veckan för jag kände att jag fick mer smärta av det tyvärr. Blir jag av med smärtan ska jag börja igen för det ger så mycket positivt i livet. Och jag är väldigt tacksam för att ni har berätta detta med kortison och operation. Vet vissa som tagit kortison av andra anledningar men har

Innan du kan styrketräna som vanligt måste din mus arm smärta bort och det är där övningarna som du kommer få lära dig kommer in. börja med dom och glid sedan sakta in på styrka igen och lyssna på kroppen och stressa inte.
Min bror sitter i detta nu hos en naprapat eftersom han inte lyssnade på kroppen. han bytte till ett stillasittande jobb och slutade träna, fick ont och tänkte att han kan träna bort det. Han gick direkt på stora tunga vikter och styrka som han alltid gjort och nu har något gått riktigt fel och över telefonen lät han faktiskt lite orolig. hoppas verkligen det inte är något allvarligt.

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.