När ställer ni in nylagad mat i kylen?

Permalänk
Medlem

Laga maten -> äta maten -> låt resterna stå framme i köket tills man orkar resa på sig -> in i kylen. Kan väl variera allt från 30min till 3 timmar

Aldrig haft några problem. Har maten stått i kylskåpet i någon dag för länge brukar jag bara bränna på som tusan i micron. Aldrig blivit matförgiftad.

Visa signatur

7600x | 32gb DDR5 | RTX 4080 | 27" LG OLED

Permalänk
Medlem

Varje år rapporterar Sveriges kommuner och Folkhälsomyndigheten ca 2000-3000 fall av matförgiftning till Livsmedelsverket.
Men de allra flesta drabbade kurerar sin magsjuka hemma utan att rapportera det vidare..

så gott folk.. gör om gör rätt...

Jag tycker Emil har koll på läget

Permalänk
Medlem

Beroende på vad det är för mat kan det ta allt ifrån tiden det tar att äta en portion, till typ ~6 timmar. Är det något som svalnar fort portioneras det direkt efter måltid och in i kylen. Är det något som är massivt, t.ex. lassange, så fixar jag i regel det innan jag går och lägger mig, om jag lagat det till kvällsmat då.

Mig veterligen har jag inte blivit sjuk av detta.

Visa signatur

Redbox: Asrock B650 Lightning ATX, 7800x3D -20CCO, XFX 6950XT, 2x32GB Corsair Vengence 6400 CL32, WD SN770 2TB, Corsair RMe 1000, Lian Li Lancool 216, Peerless Assassin 120 SE
Purpbox: Z87-Pro, I5 4670K@4.2, Sapphire 290 TRI-X, 2x8GB Crucial Tactical@stock, Deep Silence 1
Samsung Evo 250+500GB + QVO 1TB, 2x1TB 7200RPM backup/lagring
Det var bättre förr: E5300 2600MHz -> 3640MHz, Celeron 300A -> 450MHz

Permalänk
Skrivet av adfactory:

En bekant trodde det var okej att käka köttfärssås som råkat står framme i 12-16 timmar, han värmde på den ordentligt innan... hjälpte icke... bodde på toaletten ett dygn efter
Vissa bakterier ger fan i om dom kommer upp i 100 grader

Bakterierna kan mycket väl ha dött vid 100 grader, men de toxiner bakterier producerar som gör oss matförgiftade försvinner inte vid den typen av upphettning. Har bakterier hunnit producera toxiner kan man värma i en evighet och fortfarande få rännskita.

Permalänk
Skrivet av hal9000ii:

Bakterierna kan mycket väl ha dött vid 100 grader, men de toxiner bakterier producerar som gör oss matförgiftade försvinner inte vid den typen av upphettning. Har bakterier hunnit producera toxiner kan man värma i en evighet och fortfarande få rännskita.

Ja så var det nog

Visa signatur

Ryzen 5 3600|Asus X-470|32Gb DDR4|Asus 2060 Super
Ryzen 5 3600|ASRock B-450 itx|32Gb DDR4|2060FE
2xE5-2630v3|DL360G9|256Gb|8Tb|Server 2019|4 Windows 10 & 11 VM |
NES|SNES|N64|Wii|Switch|PsOne|PS1|PS2|PS3|PS4|PS5|Xbox|Xbox360s|Xbox One X|Xbox Series X|

Permalänk

Hade ingen aning om att det bästa är att kyla in den direkt. Enda nackdelen att göra så är alltså för kylens/kylvarornas skull när man ställer in något varmt i kylen, annars finns det ingen anledning att vänta, om jag förstår er rätt?

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av siglolmic:

Hade ingen aning om att det bästa är att kyla in den direkt. Enda nackdelen att göra så är alltså för kylens/kylvarornas skull när man ställer in något varmt i kylen, annars finns det ingen anledning att vänta, om jag förstår er rätt?

Nä, för maten i sig är det bästa att kylas ner direkt. Ju kortare tid den är ljummen, desto bättre.
Men ställer man in den varm i en vanlig kyl så värmer man ju upp allt annat i kylen istället, så det är ju inte optimalt. Storkök har oftast kylskåp som är till för att kyla ner mat sanbbt.

Visa signatur

Asus ROG STRIX B550-F / Ryzen 5800X3D / 48 GB 3200 MHz CL14 / Asus TUF 3080 OC / WD SN850 1 TB, Kingston NV1 2 TB + NAS / Corsair RM650x V3 / Acer XB271HU (1440p165) / LG C1 55"
Mobil: Moto G200

Permalänk
Medlem
Skrivet av siglolmic:

Hade ingen aning om att det bästa är att kyla in den direkt. Enda nackdelen att göra så är alltså för kylens/kylvarornas skull när man ställer in något varmt i kylen, annars finns det ingen anledning att vänta, om jag förstår er rätt?

Att sätta in den i kylen direkt är det bästa för maten, men är även det sämsta för övriga kylvaror i kylen.
Att vänta tills maten svalnat till rumstemperatur är det sämsta för maten i sig (ja, förutom att glömma bort den så den blir otjänlig), men bra för övriga kylvaror i kylen.

En av de bättre lösningarna är att som vissa tidigare nämnt att snabbt kyla ner maten (t.ex. genom att sätta ut den på balkongen/uterummet, varför inte ha den där samtidigt som man äter) och sen snabbt sätta in den i kylen.
Då är den nylagade maten både nerkyld när den sätts in i kylen (bra för varorna i kylen) och den blev nedkyld snabbt (så bra även för sin egen skull).

Bakterier i livsmedel trivs bäst i ca. 40 grader, så ju kortare tid man kan ha maten i den temperaturen desto bättre. (dvs, kyl ner det snabbt, men helst inte på bekostnad av det du redan har i kylen.)

Visa signatur

CPU: i9-13900K + Cooler Master ML360L ARGB V2 || GPU: Gainward RTX 4090 Phantom GS.
MoBo: Asus Rog Strix Z790-F Gaming || RAM 32 GB Kingston Fury Beast CL40 DDR5 RGB 5600 MHz.
PSU: Corsair RMe 1000W 80+ Gold || Chassi: Phanteks Eclipse P500A D-RGB.
Lagring: Kingston Fury Renegade M.2 NVME 2TB + Samsung 860 QVO 1TB.
Skärmar: 27" 1440p 144 Hz IPS G-sync + 27" 1440p 155 Hz VA || OS: Win 11 Home.

Permalänk
Medlem
Skrivet av cyklonen:

Vill minimera tiden som maten står exponerad för luftburna mikroorganismer, så det är lock på sekunden efter det är upphällt.
Tiden i "farliga" temperaturer passeras i kylen, under mycket kort tid.

Det leder till att den svalnar mycket långsammare. Det är mycket viktigare att det svalnar fort än att maten exponeras mot luft. Man kan värmehålla mat i 70c i öppen gryta, mer eller mindre i en evighet, det är just temperaturen 25-50 som är farligt så där vill man komma ifrån så fort som möjligt.

Vissa bakterier frodas i syrefattiga miljöer vid de temperaturerna, se bara på t.ex jäst som växer bäst vid 37c och helt försluten atmosfär

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ernesto:

Det leder till att den svalnar mycket långsammare. Det är mycket viktigare att det svalnar fort än att maten exponeras mot luft. Man kan värmehålla mat i 70c i öppen gryta, mer eller mindre i en evighet, det är just temperaturen 25-50 som är farligt så där vill man komma ifrån så fort som möjligt.

Vissa bakterier frodas i syrefattiga miljöer vid de temperaturerna, se bara på t.ex jäst som växer bäst vid 37c och helt försluten atmosfär

Jag garanterar att det passerar genom de "farliga" temperaturerna mycket snabbare med lock på i kylen än utan lock på diskbänken.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem
Skrivet av cyklonen:

Jag garanterar att det passerar genom de "farliga" temperaturerna mycket snabbare med lock på i kylen än utan lock på diskbänken.

Kan inte matten på den biten, men om det inte är för stor mängd så man påverkar temperaturen för mycket i kylen, ställer man med fördel in i kylen utan lock, och sätter på lock när temp 15-20c

Permalänk
Medlem

Jag brukar tajma mina överklockningsförsök med matlagningen, flytande kväve fungerar utmärkt även för att kyla ner matlådorna.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av CymbalCrasher:

Har hört olika om vad som är bäst; ställa in direkt, eller låta svalna så inte maten värmer upp kylskåpet.

Självklart! Snarare handlar det om att kylskåpet inte skall förbruka mer energi än nödvändigt till att kyla ned maten.

Maten kan inte värma upp ett kylsystem då det inte får någon sådan energi från annat håll till skillnad från kylsystemet.

(Ursäkta min petighet i min grundläggande gymnasiefysik i värmelära! )

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ernesto:

Kan inte matten på den biten, men om det inte är för stor mängd så man påverkar temperaturen för mycket i kylen, ställer man med fördel in i kylen utan lock, och sätter på lock när temp 15-20c

Jag tror att du är liiite för överdriven i den här frågan. Sen är det inte praktiskt möjligt, eller särskilt lämpligt, för mig att sätta in dem med lock. Jag måste stapla för att få plats. De få gånger jag gör omgångar med matlådor (kanske 8-10 tillfällen per år) så gör jag minst fyra, oftast sex åt gången. Det går inte rent fysiskt att ställa alla var för sig.

Men, som sagt, det är inget problem. De kyls ner väldigt snabbt i kylen, och jag vågar lova att maten i lådorna är mellanvarma under betydligt kortare tid än maten på tallriken är under en vanlig måltid!

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

Självklart! Snarare handlar det om att kylskåpet inte skall förbruka mer energi än nödvändigt till att kyla ned maten.

Maten kan inte värma upp ett kylsystem då det inte får någon sådan energi från annat håll till skillnad från kylsystemet.

(Ursäkta min petighet i min grundläggande gymnasiefysik i värmelära! )

Eh, maten är ju varm när man ställer in den. Där har du "energi från annat håll"...

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Skrivet av adfactory:

En bekant trodde det var okej att käka köttfärssås som råkat står framme i 12-16 timmar, han värmde på den ordentligt innan... hjälpte icke... bodde på toaletten ett dygn efter
Vissa bakterier ger fan i om dom kommer upp i 100 grader

Jag glömmer ofta mat framme på spisen till dagen efter. Jag blir aldrig dålig av detta.

Visa signatur

Kaffe Sjön: 9700K @ 5.1GHz | H150i Pro RGB 360 | Aorus Gaming 7 | Vengeance RGB Pro 32GB | XFX Merc 319 6960 XT | Xiaomi 3440x1400 | Samsung 4k VA | HX850i | K95 Platinum RGB | H500P "HAF II" | Oculus Quest 2 | S22 Ultra | Galaxy Watch 5
HAF: 2700K @ 5.1Ghz | Noctua NH-D14 | EVGA 1080 Superclocked | Asus Maximus IV Extreme Z | Dell 27" Ultrasharp | HX850i | Vengeance 32GB | Samsung EVO 850 256GB 3x | HAF 932 "Pitch black" | (+ 8st Amiga, A500 till 4000T Cyberstorm PPC)

Permalänk
Medlem
Skrivet av -=Sh/\rK=-:

Jag glömmer ofta mat framme på spisen till dagen efter. Jag blir aldrig dålig av detta.

Det är inte superofta, men rätt som det är har fel bakterier bajsat för mycket och det blir framobakfest

Permalänk
Skrivet av adfactory:

En bekant trodde det var okej att käka köttfärssås som råkat står framme i 12-16 timmar, han värmde på den ordentligt innan... hjälpte icke... bodde på toaletten ett dygn efter
Vissa bakterier ger fan i om dom kommer upp i 100 grader

Det låter bra skumt, ställer ofta stekpannan i ugnen när jag gjort köttfärssås och glömmer den.

Säkert stått 2 dygn ibland och jag har aldrig blivit i närheten av sjuk.

Rent generellt så när mat är tillagad är det ju inte så noga, rå mat däremot kan bli ganska otrevlig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av siglolmic:

Hade ingen aning om att det bästa är att kyla in den direkt. Enda nackdelen att göra så är alltså för kylens/kylvarornas skull när man ställer in något varmt i kylen, annars finns det ingen anledning att vänta, om jag förstår er rätt?

Vattenbad fungerar bra för att få ner tempen fort. En kastrull med mat som hade tagit timmar att svalna är kall på några minuter typ

Visa signatur

i9 11900k ||32GB 4000MHz CL15||ASUS ROG STRIX Z590-E||Noctua NH-D15s
Intel Arc a750 ||Samsung 980 pro|| EVGA Supernova G3 850W
Asus xonar essence STX|| Lian-Li O11 Dynamic XL
Asus VG27AQ 165Hz IPS, Sennheiser HD650, Logitech g502 Hero, fUnc f30r, Vortex TAB90M, Audio-Technicha ATR2500x-USB
Server: x10SL7-F, Xeon E3 1230v3, 32GB Samsung ECC ram, 6x3TB WD RED, FD Node 804.

Permalänk
Skrivet av SuperDuperKillen:

Det låter bra skumt, ställer ofta stekpannan i ugnen när jag gjort köttfärssås och glömmer den.

Säkert stått 2 dygn ibland och jag har aldrig blivit i närheten av sjuk.

Rent generellt så när mat är tillagad är det ju inte så noga, rå mat däremot kan bli ganska otrevlig.

Då har du haft tur, bakterier älskar lagad mat precis lika mycket som rå

Visa signatur

Ryzen 5 3600|Asus X-470|32Gb DDR4|Asus 2060 Super
Ryzen 5 3600|ASRock B-450 itx|32Gb DDR4|2060FE
2xE5-2630v3|DL360G9|256Gb|8Tb|Server 2019|4 Windows 10 & 11 VM |
NES|SNES|N64|Wii|Switch|PsOne|PS1|PS2|PS3|PS4|PS5|Xbox|Xbox360s|Xbox One X|Xbox Series X|

Permalänk
Medlem
Skrivet av emilakered:

"Annat", ish. Har faktiskt fått rutin på att om möjligt ställa maten på ett par stora kylklampar vi har. Då svalnar den rätt snabbt, sedan in i kylen eller frysen.

^
+
Bra rutin, ska ta till mig den.

Jag försöker göra plats när det är möjligt med lite tomt runt det som är lagat så att det inte värmer sådant som är känsligare, har lite av läsk, sylt utrymme där jag sätter varma saker.

Iofs. stund kvar till sommaren men kör då med kylväskor och klampar framförallt på landet då det tar runt 30min från kassan till kylskåpet, försöker hålla klampar i egen låda i frysen.

Visa signatur

Om jag råkar dö i någon FPS beror det uteslutande på problem utom min kontroll, för det kan absolut inte bero på mig ;)

Permalänk
Inaktiv

Kyler ibland maten i frysen på en egen hylla så det inte påverkar det andra i frysen (by the looks of it anyway, brukar bli en "smält fläck" kring maten men resten av frysen är så pass kall att det inte påvekar helheten). Förutsätter att frysen är hyfsat stor förståss.

Permalänk
Medlem
Skrivet av adfactory:

En bekant trodde det var okej att käka köttfärssås som råkat står framme i 12-16 timmar, han värmde på den ordentligt innan... hjälpte icke... bodde på toaletten ett dygn efter
Vissa bakterier ger fan i om dom kommer upp i 100 grader

Det är ju inte bakterierna i sig som är farliga utan gifterna de producerar när de "äter". Dessa finns ofta kvar även om bakterierna själva dör

Visa signatur

Ryzen 9 5950X, 32GB 3600MHz CL16, SN850 500GB SN750 2TB, B550 ROG, 3090 24 GB
Har haft dessa GPUer: Tseng ET6000, Matrox M3D, 3DFX Voodoo 1-3, nVidia Riva 128, TNT, TNT2, Geforce 256 SDR+DDR, Geforce 2mx, 3, GT 8600m, GTX460 SLI, GTX580, GTX670 SLI, 1080 ti, 2080 ti, 3090 AMD Radeon 9200, 4850 CF, 6950@70, 6870 CF, 7850 CF, R9 390, R9 Nano, Vega 64, RX 6800 XT
Lista beg. priser GPUer ESD for dummies

Permalänk
Hedersmedlem

Did you know that diarrhea is hereditary? It runs in your jeans.

Brukar att låta maten svalna lite innan jag ställer in den i kylskåpet. Är det en stor portion brukar jag däremot att ställa den nån timme i frysboxen innan jag flyttar den till kylskåpet. Detta då vår stora frysbox är betydligt bättre på att hålla temperaturen än kylskåpet (Ikea/Whirpool-skit som ska bytas ut asap).

Visa signatur

Danskjävel så krattar som en skrivare...

Permalänk
Medlem
Skrivet av SuperDuperKillen:

Säkert stått 2 dygn ibland och jag har aldrig blivit i närheten av sjuk.

Gör som du vill om det "funkar" för dig, men utsätt aldrig någon annan för det.

On topic:
Maten skall in så fort som möjligt efter tillagning, hur man kyler den är upp till var och en.

Permalänk
Medlem

Beror lite på vad det är för något. Har jag t.ex. ett par potatisar över åker de in i kylen direkt, de är såpass små och snabbkylda att det inte har någon negativ effekt på övrigt i kylen. Moderna kylskåp ska klara det utan problem. Har jag något större ställer jag grytan/kastrullen i kallvattenbad tills innehållet gått ner till kroppstemperatur och sedan in i kylen.

Visa signatur

Phanteks P400A RGB : Asus Prime X570-P : Ryzen 9 5900X : Corsair H100X : 32GB G.Skill Trident Z Neo 3600CL14 : Sapphire Nitro+ 6800 XT : Xiaomi 34" Curved 3440x1440 : Playseat Evolution Alcantara : Thrustmaster T300RS GT / Ferrari SF1000 Edition Add-on : HP Reverb G2

Permalänk
Inaktiv

Rätt metod:
Direkt in i avsvalningskylen (alt. kallvattenbad alt. ute (om utekylskåpet har rätt temp.)
...sedan in i kylen när kyltemp. uppnådd.

...hur man gör hemma: det är en annan sak.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av adfactory:

En bekant trodde det var okej att käka köttfärssås som råkat står framme i 12-16 timmar, han värmde på den ordentligt innan... hjälpte icke... bodde på toaletten ett dygn efter
Vissa bakterier ger fan i om dom kommer upp i 100 grader

Jag åt en köttfärspaj en gång som jag glömde i min väska under natten. Inga problem

Det enda jag är försiktig med är fisk.

Visa signatur

Mr. Scriptman

Permalänk
Medlem

För några dagar sen råkade vår förening ut för en vattenläcka på den ingående ledningen till byggnaden. Läckan är åtgärdad, men det har kommit in markvatten i ledningen, så vi ska koka allt vatten som ska förtäras tills vi fått provsvar som säger att det är ok att dricka som vanligt.

Jag kokade därför upp vatten och ställde in i kylen för att ha tillgång till kallvatten. Inte så lätt att dricka kokhett vatten...
Jag ställde in en kastrull på knappt två liter med nykokat vatten, ett halvliters dricksglas med nykokat vatten och en tvåliters glassburk med nykokat vatten i kylen. Samtidigt. Jag har en termometer i kylen, och den gick aldrig över +9 grader, och det var bara en kort topp på nån timme, sen var det tillbaks ner till 4-5 grader som normalt redan efter några timmar.
Detta alltså med runt fyra kilo hundragradigt vatten rakt in. Det motsvarar nog 10-12 normala matlådor i värmemängd...

Ställ ni in era matlådor och matrester direkt - det är inget problem i verkligheten!

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem
Skrivet av cyklonen:

Detta alltså med runt fyra kilo hundragradigt vatten rakt in. Det motsvarar nog 10-12 normala matlådor i värmemängd...

Ställ ni in era matlådor och matrester direkt - det är inget problem i verkligheten!

Det är dock väldigt olika mellan olika kylskåp och frysar hur de hanterar detta.