Teknikrelaterade idiomatiska uttryck som föråldrats

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Man har väl en ’gaspedal’ även i en elbil i och för sig, och att trycka den i botten/golvet betyder ju fortfarande något

Accpedal, inte gaspedal. Plattan i mattan!

Visa signatur

Nybörjare på Linux? Se hit! #15665841

Permalänk
Medlem
Skrivet av Elakekocken:

..
Kör så det ryker lär väl försvinna kanske, börja kännas utdaterad..

Jag syftar då på vägdamm/gummirök/grus med "Kör så det ryker" så de försvinner ju inte så länge vi håller oss på (eller i närheten av) marken.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Maaxan:

Tror det kommer från engelska "gaspedal". "Gas" betyder ju ordagrant bensin så rent tekniskt vore det felaktigt.🤓

Amerikanska i sådant fall, eftersom bensin heter petrol på engelska. Har aldrig hört någon engelskspråkig säga gas pedal, utan accelerator och jag har då bott i London i ca. 10 år.

Permalänk
Medlem

En teknikterm som väldigt få kommer använda i framtiden "Då vänder vi på bladet".

Visa signatur

AMD Ryzen 7800x3d | Asus Strix X670E-F | G.Skill DDR5 2x32GB @6000MT/s CL30 | RTX 4090 TUF | Sound Blaster AE-7 | WD SN850x 4TB | Corsair HX1500i | NZXT H7 Flow | Logitech G915 TKL | G502 X Lightspeed | LG 42" C2 OLED | Logitech Z-5500 | Epos H6Pro | Windows 11 Pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av dagas:

När jag var yngre tyckte jag det var lite roligt när någon sa färg-tv. Som att man skulle behöva klargöra att man inte pratar om en svartvit TV. Nu är det väl platt TV och HD TV som börjar kännas ålderdomligt för gamla tjock tv finns ju knappt längre utanför några retroentusasiters kretsar.

Min farmor vägrade färg TV och hade en svartvit fram tills 2005 då hon dog. Men hon var född 1911 så...
Tjock TV ser man fortfarande till och från i Asien.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mezzlock:

Sen så blir ju problemet att både bromsen och gaspedalen är accelerationspedaler.

Fast en del elbilar har bara en pedal som man sköter bägge funktionerna med...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sunix:

Tuff-tuff tåg

Fullt adekvat benämning på tåg som dras av ånglok. Används fortfarande i mindre omfattning.

Skrivet av Darc:

Program är väl utdaterat nu. Allt är appar, även på PC.

Inte att förväxla med applikation: En mindre tygbit som sys fast som lagning över ett hål i en större tygbit.
I datasammanhang borde "app" därför beteckna en renodlad buggfix till ett större program.

Skrivet av Exxovion:

Kan inte ens minnas när jag senast vevade/hissade ner en ruta på bilen. Besöker aldrig någon snabbmatsrestaurang med "drive through".

Jag tycker inte det är länge sedan jag hade bil med vevfönster. Gick som regel ett varv runt bilen och såg till att alla rutor var ordentligt stängda före tvätt.

... och nog besöker jag ganska ofta restauranger som har genomkörning, även om jag då som regel parkerar och handlar inne i restaurangen. (Ni har väl inte missat avsnittet av Top Gear där Richard Hammond gör en "konsumenttest" av Marauder och bland annat testar hur den fungerar på drive-through?)

Skrivet av Megamannens:

Det synar jag... På samma sätt som att "differens" inte är ett matematiskt begrepp, det är bara "negativ addition"?

Differens = Skillnad.
Det du beskriver som "negativ addition" hete subtraktion.
(I min lokala studentpub fick man lite rabatt om man betalade en summa i förväg. Man fick ett kort som visade att man betalat och på vars baksida bartendern löpande skulle notera hur mycket som fanns kvar att handla för. En del tyckte det var jobbigt att subtrahera, så då tipsade jag dem om att de i stället för att subtrahera 25 kr kunde addera -25 kr...)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Megamannens:

Det synar jag... På samma sätt som att "differens" inte är ett matematiskt begrepp, det är bara "negativ addition"?

("Det synar jag" lever nog kvar ett tag till )

Fast, differens är ett matematiskt begrepp, fast det betyder inte negativ addition Differens är svaret du får när du använder den matematiska termen subtraktion, eller om du har två mängder A och B så är differensen mängden element som finns i A men inte i B

Nu känns det som att jag har besserwissrat tråden tillräckligt långt offtopic. Tack och hej

Permalänk
Medlem
Skrivet av westrandy:

Bärbar datamaskin heter laptop i Norge

Fast nä, det är bara ett vanligt använt talspråksord (som i Sverige där det också ofta förekommer).
Ingen träff:
https://ordbokene.no/bm,nn/search?q=laptop&scope=ei
Bærbar datamaskin är den korrekta benämningen, som troligen ingen använder i talspråk

Visa signatur

Solen i africa! Hjälp snabbt. Tävling i klassen!
Det var High noon.
Om solen i Africa en truckförare kommer från East till Weast på huvudvägen. och exact vid eqvatorn vid Africa. Landskapet är totalt slät. På en tidpunkt var solen så ett par telestolpar gjorde så att det blev skugga.
3 gissar jag på, men kan inte förklara?

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Mezzlock:

Sen så blir ju problemet att både bromsen och gaspedalen är accelerationspedaler.

Skrivet av Joppis:

Bromsen är ju en retardationspedal.

Skrivet av Mezzlock:

Ska vi vara petiga är retardation bara negativ acceleration

Av detta följer att gaspedalen är en (negativ) retardationspedal!

Mitt inlägg i debatten är att gaspedalen ska heta "långsmal retardationspedal" och att bromspedalen ska heta "kvadratisk retardationspedal".

Alternativt "vänster retardationspedal" och "höger retardationspedal".

Permalänk
Medlem
Skrivet av hejsann:

Jag syftar då på vägdamm/gummirök/grus med "Kör så det ryker" så de försvinner ju inte så länge vi håller oss på (eller i närheten av) marken.

Sant faktiskt, tar tillbaka det

Visa signatur

If nobody hates you, you’re doing something wrong.

Permalänk
Inaktiv

Banan PC

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Massy:

Det jag menade (på skämt) var alltså att man skulle ha totalt en pedal som man får hovra i mellanläge för att varken göra det ena eller det andra. Det måste av uppenbara skäl finnas en bromspedal.

Annars, om du kör på farthållare och pedalen redan är full uppsläppt (full broms), hur bromsar du?

Enkelt. Du har en knapp som stänger av farthållaren, eller hur? I alla fall när jag kör bil (en ganska ordinär 15 år gammal manuellt växlad etanol/bensin-bil) så brukar jag stänga av farthållaren med rattknappen när jag behöver sakta in för att slippa behöva bromsa. Det är analogt med att släppa upp gasen fullständigt.

Men om jag bara vill stänga av farthållaren utan att bromsa och utan att släppa upp pedalen helt så kan jag trycka ner gaspedalen lagom mycket utan att bilen accellererar, och sedan stänga av farthållaren. Då har jag full kontroll över hastigheten. Det är så man skulle behöva göra på en enpedalsbil.

Att tvärbromsa för ett hinder skulle därför vara att trycka på "stäng av farthållaren"-knappen utan att trycka ner (den enda) pedalen alls.

Konsekvensen blir då att man måste känna till detta om man inte vill tvärbromsa av misstag, och jag har svårt att se hur det skulle vara bättre än den vanligare lösningen med en enda e-pedal som man använder för 99% av normal körning och en bromspedal bara för nödinbromsning, men det är inte omöjligt på något sätt. Möjligen kanske man vill ha en separat nödbromsknapp.

Skrivet av Massy:

Mina invändningar på växellådan var såklart inte riktade till elbilar utan mot modernare fossil-bilar. Har kört diverse automstlådor, ex VWs prisade DSG och tycker helt ärligt det är ren skit. Bilar överlag känns som de blir tråkigare och tråkigare att köra med mer och mer irriterande system som plingar, väljer konstiga varvtal och växlar och rycker i ratten för både det ena och det andra hela tiden. Otroligt egentligen att jag lyckats få tag i en årsmodell 2018/2019 som bara håller tyst och gör som man säger, det känns som det snart kommer höra till en svunnen tid.

Jag behövde en billig hyrbil på en utlandsresa och fick en automatväxlad Renault Clio som hade en erbarmerligt liten och svag motor till den grad att det var omöjligt att accellerera på motorväg utan att trycka pedalen i mattan så att bilen växlade ner. Även om man inte ville tappa fart i uppförsbackar. Sällskapet tyckte att jag körde aggressivt när hen hörde hur motorn varvade. "Det är nödvändigt för att det över huvud taget ska hända något alls i den här bilen", fick jag förklara. Det var nog den mest irriterande körupplevelse jag varit med om någonsin.

Då är jag inte direkt bortskämt med prestanda, jag är van vid en ganska normal svenssonbil som har typ 120 hk motor eller liknande.

Med det sagt är ju inte automatlåda endast negativt, det finns en hel del positiva aspekter som väger upp det. Att krypköra i en bilkö med en manuell växellåda är ju frustrerande till exempel. Inte för att jag inte vet hur man gör, utan det är bara inte kul på något sätt. Samma sak när jag gjorde misstaget att parkera i ett garage med säkert 30 graders lutning på utfartsrampen (jag överdriver inte ens), och där man dessutom var tvungen att stanna precis längst upp i rampen för att dörren skulle hinna öppnas. Var gränsfall att handbromsen orkade hålla bilen stilla, och det tog några försök att starta bilen i en sådan lutning.

Utöver det så är ju landsvägskörning och motorvägskörning bara att lägga in högsta växeln, ställa farthållaren vid hastighetsgränsen och styra bara, har svårt att se hur en automatväxlad bil skulle göra den upplevelsen sämre.

Adaptiv farthållare är definitivt något jag skulle vilja ha i nästa bil, väldigt nice att slippa behöva manuellt fippla med farthållaren för att någon framför en kör på känsla och inte konsekvent, men för snabbt för att lagligt köra om.

Jag har också erfarit såna där "lane assist"-system som rycker i ratten i tid och otid, och jag förstår inte poängen? Det är mer jobb att kämpas mot det systemet än att bara styra själv... jag fattar inte.

Oavsett, alla har ju olika preferenser. Vissa vill ju ha så lite abstraktionslager som möjligt mellan sig själv och bilen och känna vad bilen gör. Andra vill ha en bil som kör sig själv. Personligen vill jag ha en bil som gärna hjälper till men som fortfarande behåller mig i kontroll över vad bilen gör, i alla fall i normala körsituationer.

Skrivet av Massy:

För att vara lite mer on topic då, uttrycket "dags att växla upp" kanske är på dekis då både bilar, cyklar etc drivs mer och mer på el vilket ofta betyder inga eller få växlar.

Min elcykel är 8-växlad, och jag hade inte velat ha en cykel med färre växlar. Min förra elcykel var 3-växlad och jag ville absolut ha fler. Elmotorn hjälper bara till, vill du att det ska gå någorlunda fort får du jobba en hel del själv också. Men visst, om du menar en 100% eldriven cykel utan trampor, eller en hypotetisk elcykel där tramporna inte mekaniskt driver hjulet direkt, utan med någon slags pedal-elektrisk drivlina, så skulle det vara annorlunda. (En sådan cykel skulle ju dock vara kommersiellt meningslös, eftersom det är motorns maxeffekt som är reglerad i lag, så vill man att det ska gå fort och fortfarande vara en cykel så behöver man den direkta mekaniska driften.)

Permalänk
Medlem

Att använda klockan som a anologi för "medurs och moturs" kanske försvinner om alla använder digitala klockor, samt att beskriva riktngar, typ "klockan fem" = bakom dig och lite till höger.

Sen på temat mynt:
Att vända på varje slant.
Att vända på en femöring.
Inte för fem öre.

Visa signatur

mobo Asus M4A88TD-M EVO/USB3 cpu 1100T kylare Noctua NH-D14
gpu RX 460 passive ram 16GB DDR3 1600MHz ssd Samsung 850 EVO 250GB
psu Corsair AX 850 skärmar 3 * 40" NEC P401

Permalänk
Medlem
Skrivet av Andre_H:

Att använda klockan som a anologi för "medurs och moturs" kanske försvinner om alla använder digitala klockor, samt att beskriva riktngar, typ "klockan fem" = bakom dig och lite till höger.

Sen på temat mynt:
Att vända på varje slant.
Att vända på en femöring.
Inte för fem öre.

Bara säga medsols och motsols på första så länge du bor på norra halvklotet. Men urtavlan kommer hänga med, vad ska bilskollärarna annars skrika åt dig när du ska backa runt hörn.

Permalänk
Medlem

Balsamerad i pyjamaspapper

Ett humoristiskt hot om att bli balsamerad i pyjamaspapper kan nog kräva sin förklaring.
Radskrivarna matades med ett sammanhängande papper där sidorna hade tryckta rader i ljusblått för att lättare kunna läsas. Skriver inte alla skrivare rader kanske någon undrar men de hade ett mekaniskt "skrivhuvud" i alla teckenpositionerna på raden som därmed kunde skrivas samtidigt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av TheLostSwede:

Amerikanska i sådant fall, eftersom bensin heter petrol på engelska. Har aldrig hört någon engelskspråkig säga gas pedal, utan accelerator och jag har då bott i London i ca. 10 år.

Brittisk engelska kallar den mycket riktigt "accelerator". Det är mycket praktiskt eftersom de andra pedalerna heter "brake" och "clutch", så det blir ABC (fast från höger).

Amerikanerna kallar den dock "gas pedal" eller vanligare "the gas".

Visa signatur

5900X | 6700XT

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Öspedal kanske?

Velocitetsvariationskompressionsplatta?

Visa signatur

Akashiro 0.9: Ryzen 5 7600, Radeon RX 7800XT Pure: 64/2000
https://podcasters.spotify.com/pod/show/thomaseron

Permalänk
Medlem

Skärmtid...

Visa signatur

⚙️ Asus ROG Strix Maximus 13 Hero; Core i9, (11900K); ASUS ROG Ryujin 360mm; RTX 3090 ROG Strix; G.Skill Trident Z Royal DDR4-4600 CL20 DC - 64GB ; Samsung 980 Pro 2TB M.2; PSU: ASUS ROG Thor 1200W. CASE: ASUS ROG Strix Helios GX601. 🖥️Asus ROG PG279Q 2560x1440 🖥️, 🖥️🖥️HTC Vive Cosmos Elite, Vive Wireless. ⌨️Steelseries Apex Pro 🖱️Steelseries Rival 600

Permalänk

Jag vill slå ett slag för modermodem.

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Snudge_B:

Har för mig att knack var när man fick en eller flera extra kulor samtidigt. Frispel däremot var att man fick ett helt nytt spel (3 nya liv typ) , och att det då blinkade och plingade som "en galning" . Därav att få "frispel". Kan vara en okvalificerad killgissning också.

I mitt minne så kom det berömda knacket när du nådde det antal poäng som krävdes för att få spela en runda till, inte när du får flera kulor samtidigt.

Permalänk
Medlem

"Hold your horses"!! vissa uttryck dör aldrig

Visa signatur

AeroCool Bolt, Gigabyte X570 Aorus Pro, Ryzen7 3700X, Corsair Force MP600, Powercolor RX580, Corsair DDR4 3600MHz Vengeance RGB Pro AMD 16Gb.

Permalänk

Kul tråd!
Älskar idiomatiska uttryck och språkföreteelser ska tänka ut någon!

Kan däremot nämna att ord som cd-skiva och ram-minne kallas för tautologiska uttryck!
Där akronymen redan innehåller det senare tillkommande ordet.

Visa signatur

En shot på det, tack

Permalänk
Skrivet av Bjirn:

Japp, precis som elbil kommer bli bil inom en ”snar” framtid.

Skrivet av New Origo:

Jag vill slå ett slag för modermodem.

Modermodemet, själva hjärtat i hårdisken. På 90-talet kallade många datorovana själva chassit för hårdisken.

Permalänk

Mina bidrag till gaspedals-diskussionen:
Full matning?
AI:n på 255?
Juicen på full kräm? (Eller bara full kräm).

När vi ändå är här, var kommer begreppet kräm ifrån när man pratar om el?

Permalänk
Medlem
Skrivet av BMac:

Du glömde styranordningen

Som i viss mån också kanske påverkar hastighet?
Jag tänker mig att man styr upp för en backe!

Eller kanske sladdar runt! För inte tala om de som vrider så pass mycket att man stannar upp-och-ner efter att ha voltat!

Visa signatur

//
Tomas!

Permalänk
Skrivet av RakatKadaver:

Kul tråd!
Älskar idiomatiska uttryck och språkföreteelser ska tänka ut någon!

Kan däremot nämna att ord som cd-skiva och ram-minne kallas för tautologiska uttryck!
Där akronymen redan innehåller det senare tillkommande ordet.

Fanns en butik som jag störde mig fördärvad på som hette IT Teknik.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Erik_T:

"Medurs" och "moturs" - analoga klockor finns visserligen fortfarande, men känns som om de är på väg ut.

Det här min kära vän kommer aldrig att vara påväg ut.

Visa signatur

Fractal Design Define R4 | ASUS Z170-A | i7 6700K @ 4.6 GHz med CM Hyper 212 Evo
ASUS GTX 1070 Ti Cerberus Advanced | Corsair LPX Black 3000 Mhz 16 GB CL 14
Samsung m2 970 Evo 1 TB | EVGA Supernova G2 750W | Huawei Mate 20 X

Permalänk
Medlem
Skrivet av MickeBoy:

Accelerator på engelska?

Eller throttle med.

Visa signatur

Fractal Design Define R4 | ASUS Z170-A | i7 6700K @ 4.6 GHz med CM Hyper 212 Evo
ASUS GTX 1070 Ti Cerberus Advanced | Corsair LPX Black 3000 Mhz 16 GB CL 14
Samsung m2 970 Evo 1 TB | EVGA Supernova G2 750W | Huawei Mate 20 X

Permalänk
Medlem
Skrivet av jehuty:

OT men ett uttryck jag alltid kommer använda är "glödlampa". Kommer alltid kalla en LED taklampa för en glödlampa.

Det känns ju bara konstigt

Visa signatur

Fractal Design Define R4 | ASUS Z170-A | i7 6700K @ 4.6 GHz med CM Hyper 212 Evo
ASUS GTX 1070 Ti Cerberus Advanced | Corsair LPX Black 3000 Mhz 16 GB CL 14
Samsung m2 970 Evo 1 TB | EVGA Supernova G2 750W | Huawei Mate 20 X