Svenska språket - Misshandlat eller under utveckling?

Permalänk

Svenska språket - Misshandlat eller under utveckling?

Skriver en liten passus från start, tråden handlar inte om tillfälliga felstavningar eller enstaka syftningsfel, ej heller om engelska ord uppblandat emellanåt. Den handlar om den - i mitt tycke - misshandel vårt språk går igenom i tidningar, TV, bland barn och ungdomar, på internet och den skrivna fysiska formen (ja, ni vet, penna och papper). Ja, jag är fullt medveten om dyslexi, har varit gift med en kvinna som är drabbad av det, och nej, det var inte därför förhållandet sprack. (:)) Men det är en term folk slänger sig med så fort någon kritiserar dem för deras skrivna språk, men denna tråd handlar inte om dyslexi, ej heller den så kallade vetenskapliga texten där bokstäverna är omkastade inne i orden och "man fattar ju".

1. Särskrivningar och sammansatta ord
Jag särskriver ibland, det händer, ibland stannar hjärnan upp och jag förbiser det helt. För en hel del andra verkar det vara helt tvärtom, det är systematisk särskrivning som det hela gäller. Påpekar man detta får man som svar "du fattar ju vad jag menar iallafall". Kanske, kanske inte, det kommer tillfällen där ord är otroligt viktiga för att undvika missförstånd, en text med särskrivningar kan vara av helt annan betydelse än med korrekt skrivna ord. Det handlar också om att vårt språk är uppbyggt av just sammansatta ord, det är inte unikt, men det är lite speciellt. Det är en sak att skriva och läsa ordet "full makt" kontra "fullmakt" i och ur sitt sammanhang. Eftersom vårt språk är uppbyggt på detta har det med läsflöde att göra. En text fylld av särskrivningar gör att textflöde försämras, vilket - i bästa fall - gör den svårläst, i värsta fall helt obegriplig. Är man osäker på om ett ord ska vara sammansatt eller ej kan man uttala ordet för sig själv och "känna" hur det flyter i uttalet.

2. Felstavningar - slarv eller folksjukdom?
Precis som med särskrivingar så är massiva rättstavningsproblem ett kommunikationsstörande element i vårt skrivna språk. Det finns ord som jag har kontinuerliga problem att stava till, till exempel "definitivt", i princip varje gång jag ska skriva det ordet så måste jag stanna upp och tänka till. Då undrar jag, stannar inte andra upp och tänker till när de skriver? Är det bara ett flöde som måste ur dem, klicka på "sänd" och sedan är det ur världen? Möts jag av en vägg av text med vart och vartannat ord felstavat orkar jag inte läsa texten till sista punkt (om det finns någon, men det återkommer jag till senare), ofta i vetskapen att det finns minst ett ord eller en mening som jag inte kommer att förstå på grund av felstavningar - och för att ta in föregående punkt i denna - och särskrivningar. Återigen, ordet fullmakt, särskrivet och felstavat kan lätt bli "ful makt". Nu förstod jag helt plötsligt ingenting, i sitt sammanhang, kanske, men med ordet lösryckt har det nu helt förlorat sin betydelse. Om man vet att man skrivit sin text i hast för man ska kuta iväg till skola, jobb eller krog, läs igenom texten vid ett annat tillfälle och se om det finns ord som helt eller delvis kan missförstås. Det finns editknappar av en anledning.

3. Kommatering och punktuation
Här finns det två grundproblem i som jag ser det, överflöd och total brist. Punkter, frågetecken och utropstecken skrivs antingen i ental eller som tre. De två sistnämnda kan kombineras och då i antalet två. Punkt används i flertal för att ge intryck av eftertanke och för att återuppta den pausen i följande mening. Utropstecken i flertal används för att tillexempel uttrycka en varning eller påbud, exempel "OBS!!!". Kombinatation av frågetecken och utropstecken används väl egentligen mest i Kalle Anka och dylika tidsskrifter, men jag tar med det iallafall.

Hursomhelst, för att börja med överflödet. När jag möts av en inte sällan allmänt slarvig text och punkter, komman och dess kamrater används som om det funnes fler tangenter på tangentborden för dessa tecken än faktiska bokstäver, så kan jag inte ta till mig det som faktiskt sägs i texten. Att skriva tretton punkter i rad mitt i sin text om och om igen minskar läsbarheten så grovt att det är i det närmaste obeskrivligt. Att använda uttropstecken i överflöd gör att jag avfärdar texten som barnslig, uppmärksamhetskrävande och helt intetsägande. Användning av fler utropstecken än ett sker i samband när något mycket viktigt, eller någonting ska förstärkas lite utöver det vanliga. Och då är det magiska numret tre (3) här och hälsar på igen, inte två, inte fyra, och, för bövelen, inte 25. "Observera! Uttaget kräver fullmakt!" kontra "Observera!!! Uttaget kräver fullmakt!!!". Det är viss skillnad i det. Och för att förstärka det ytterligare lägger vi in en särskrivning tillika felstavning i detta exempel och lite mer punkter och utropstecken: "Obsärvera...... utaget kräver ful makt!!!!!"

Sedan kommer vi till avsaknaden av dessa små kamrater i vårt språk. Att skriva ner en lång frågeställning om varför ens nybyggda dator inte vill starta och helt utelämna punkter samt komman i sin text gör att du sannolikt kommer att bli missförstådd, eller i värsta fall, inte få någon hjälp alls. Om jag inte med kommatering och punktuation enkelt kan förstå var den ena frågan slutar och nästa börjar tänker jag inte svara på frågan, även om jag så är den enda som sitter inne med det förlösande svaret på problemet (händer i ärlighetens namn inte så ofta ). Detta problem i det skrivna språker kombineras ofta med nästa punkt i tråden, nämligen...

4. Versaler och gemener - stort och smått
En mening påbörjas med stor bokstav (versal) och följs av små (gemener). Många har förbisett knappen "Shift" på sitt tangentbord, eller ännu värre, använder sin kusin "Caps lock" istället, vi återkommer till kusinen lite senare.

En text utan kommatering och inledande stor bokstav gör att det är en text helt utan mening, den fyller ingen funktion, det är bara text. Och det är höjden av oläsbarhet, tar man dessutom med punkt ett och två i detta så har man en text som inte bara från start är svår att läsa och/eller förstå, jag kan inte mentalt andas när jag läser den. När det dessutom saknas avslutande punkt i varje mening är det helt omöjligt att läsa texten till sista (i detta fall avsaknande) punkt. Meningsuppbyggnad är viktigt, men att göra det utan punkter och komman är som att försöka sätta tak på ett hus utan väggar. Att dessutom att göra det i kombination med avsaknande av versaler och gemener, ja, då är det som att försöka sätta parabolantenn på ett hus som saknar väggar, tak, fundament, bygglov och tomträttigheter. Huset är inget hus, och texten är ingen text, det är bara bokstäver, utan funktion, utan läsbarhet.

Att skriva sin text med stora bokstäver i mail, forum och andra snabbkommunikativa former vet vi alla vad det innebär och det tillrättavisas oftast snabbt, även av de som normalt inte bryr sig om hur språket ser ut i övrigt. Ingen gillar den som skriker efter uppmärksamhet. Men att göra det utan att texten egentligen har den innebörden, bara skriva på utan att titta på vad man skriver, gärna ett långt inlägg/mail, och caps lock har varit nedtryckt hela texten, jösses. Skriv om, gör rätt, vad som helst, klicka inte bara på skicka. Alla undertryckta signaler försvinner i texten, det blir svårläst och det blir svårt att ta till sig det som står. Att använda stora bokstäver för att förstärka ett ord i en mening är helt ok, tillochmed bra ibland för att poängtera innebörden av meningen för en person som kanske missat de tidigare i kommunikationen. Men att skriva hela mail med stora bokstäver, gärna ackompanjerat av felstavningar, särskrivningar och ett totalt missbruk av komman och punkter, ja, då är missförståndens tid här.

Blandningen av stora och små bokstäver mitt i rubriker och meningar tänker jag inte ens gå in på, det är min mentala allergen och jag blir nästan gråtfärdig när jag ser fenomenet.

5. Nätspråket - svenska språkets död?
Till punkterna ett till fyra kryddas ofta meddelanden och mail med nätslang. Det fyller sin funktion i MSN och liknande, i SMS likaså. Det är en snabb kommunikation, och det tänker jag inte säga så mycket om. Men att få ett mail där orden är kapade och förvrängda så att kinesiska fötter framstår som behagliga i jämförelse, tack för papperskorgen vem som än kom på tanken. Jag kan förstå att man kommunicerar med sin kompis med dessa förkortningar, ni har en plats att bestämma, där ska ni ses och ni båda förstår varandra. Men att skriva en text i ett forum, krydda det med punkterna 1 till 4 för att sedan smaka av med denna punkt. Varför? Nu har ni fulländat misshandeln av språket och gått över till tortyr. Att kommunicera "officiellt" på ett forum, där man söker hjälp och använda sig av de mest meningslösa förkortningar som finns övergår helt mitt förstånd. Det ser inte häftigt ut, det är helt eller delvis oläsbart och det är fullständigt respektlöst mot andra.

Ni som har dyslexi, känn er inte träffade, jag vet vilket helsicke ni har, även om jag vet att min ex-fru gott kunde läsa igenom sina mail innan hon skickar dem. Det jag är ute efter är hela den här "äh, du fattar ju vad jag menar ändå"-grejen. Jag är inte ute efter att klanka ner på enstaka felstavningar eller missade komman. Det händer även den bäste. Jag lägger ner ganska mycket tid på att vårda mitt språk, jag tycker det är kul att "leka" med språket, både på forum och i kommunicering med människor genom arbete och annat. Det som skrämmer mig är när jag sett ansökningar till arbeten och de innehåller allt som jag punktat upp ovan, ja, jag vet inte vad jag ska säga. Om man av ren lättja inte kan se över sitt språk när man skriver en ansökan kanske man skulle dra in a-kassan för dem om de inte får jobb.

Ni som vet med er att ni är "lata" när ni skriver, ser ni inte själva hur det för andra kan framstå? Bryr ni er inte eller gör ni det bara "därför att"? Jag har en son som är 10 år, jag försöker lära honom vikten av att handskas med språket på ett bra sätt, det ger ett mervärde för en själv, men även för mottagaren. Men när jag ser hur saker och ting behandlas textledes på forum och liknande känns det som att den ansträngingen är förgäves från start.

Är det lättja, är det slarv, eller bryr ni er helt enkelt inte?

Edit: Korrigerade lite felstavningar och en kommatering, attans. Jag kommer säkert komma på fler saker gällande språket, men jag fyller på detta efter hand, och om tråden uppskattas förstås.

Permalänk
Hedersmedlem

Jag tror att det i hög grad handlar om lättja. De allra flesta lyckas skriva på ett nästan helt tillfredsställande sätt när de väl försöker, även om det förstås finns undantag. Saken är väl den att olika personer har skilda uppfattningar om vilka sammanhang som ska uppfattas som seriösa. Jag skriver själv alltid med punkt och stor bokstav, eftersom jag inte uppfattar det som mer jobbigt att göra det, men där är det bevisligen många som har en annan uppfattning. De tycker väl helt enkelt att chatter och forum inte inte är tillräckligt "viktiga" för att motivera ett mer korrekt skrivsätt. Tyvärr tror jag inte att man kan göra så mycket åt det, utan man får nog nöja sig med att språket fortfarande hålls på en bra nivå i tidningsartiklar o. dyl.

För övrigt, ang. din punkt 3 kan jag inte hålla med dig om att det nödvändigtvis måste vara tre frågetecken/utropstecken om man ska ha mer än ett. Jag tycker att man ska vara mycket sparsam med att använda mer än ett av de här tecknen, men när ett lämpligt tillfälle någon gång uppkommer tycker jag nästan att tre tecken är för mycket. Två ser mycket bättre ut, tycker jag. (Samtliga exempel med flera frågetecken/utropstecken i Svenska skrivregler utgivna av dåvarande Svenska språknämnden visar just två stycken, inte tre.)

Permalänk

Angående punkt tre så får jag allt ge dig rätt. Men där kommer det ju alltid till punkten (.), används den två gånger för att ange eftertanke, eller har författaren sluntit i skrivandets hetta? Inte helt oviktigt.

Men, det är det som är grejen, inte ens i tidningsvärlden verkar det längre anses som dygd att sköta språket. Speciellt inte när steget är taget ut på internet i den omfattning som är nu. Jag jobbar en del på en av våra största tidningar och det är ganska skrämmande att se hur pass många reportrar som inte bryr sig om språkvett. Jag är inte journalistiskt utbildad, jag skulle ej heller kunna jobba som korrekturläsare, det kräver sin man eller kvinna. Jag hade ganska medelmåttiga betyg när jag gick ut gymnasiet för arton år sedan och min eftergymnasiala utbildning uppgår till skärgårdskepparexamen. Men jag bryr mig om att sköta mitt språk. Jag svär som en borstbindare, blandar ihop begrepp och ord när hjärnan rullar på högvarv, ibland är jag lat och orkar inte sväva ut i bokstavliga danser. Men, jag försöker alltid att tänka på att det jag skriver ska läsas av någon annan, som kanske kan vara mig till hjälp. Det handlar för min del lite om vanligt folkvett och respekt gentemot mina medmänniskor. Varför göra det lätt för mig när det i sin tur gör det svårt för andra?

Sedan så har vi ju tidningen Metros bilaga "Gringo". Den har nu funnits i några år, och skrivs fortfarande på "blattesvenska" (det är väl så de själva omnämner det har jag för mig, så skjut mig icke). Jag förstår att det fyller sin funktion, men när det nu talas om invandrare med problem i svenska, har då inte tidningen (den är fristående även om den distribueras som bilaga) börjat skjuta sig i foten? Den har utkommit i några år nu och jag vet inte, börjar väl bli gammal, men det känns som den - tack vare sitt språk - stjälper mer än hjälper.

Permalänk

Antingen så är 90% barn dyslektiker, eller så har de bara för låg intelligens för att kunna stava...
Har absolut ingenting med lathet att göra, de särskriver och kan inte ens stava till doktor, de stavar det "docktor". Varje gång jag ser mina kompisars stavfel/särskrivningar så rättar jag till dem, gissa om dem blir glada.

Nätspråket är dock inget allvarligt för de som kan dra gränsen mellan Irl/ msn, men om det går som i USA och England så blir det svårt att höra vad "1337.arna" säger...

Permalänk
Medlem

Jag tycker tyvärr att svenska språket på många sätt blir misshandlat och är på väg åt ett negativt håll. Jag anser att språk på MSN och i SMS mycket väl kan användas där och på nätet, men när det kommer i dagligt tal, skrift och liknande, då skall det vara fint och prydligt.

Jag kan inte säga att jag är expert på svenska, hade dåliga lärare i grundskolan och fick glapp, men försöker ta igen det så mycket som möjligt, mår bättre av att kunna uttrycka mig bra.

Ord som jalla och det där andra som de vill ta in i SAO, det går helt klart bort.
Bort med det och bort med ghettosnack som "boschan" "ey kompiz" och liknande som går runt i förorterna och som förorenar språket bland ungdomar.

Det skulle dessutom satsas mer resurser på svenskaundervisningen i skolan, visst det är inte så kul ämne men man uppskattar det efteråt!

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Rambos_hier
gissa om dem blir glada.

De/dem borde tas upp i den här tråden.

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Höken
De/dem borde tas upp i den här tråden.

Hehe, det gäller att vara på sin vakt om man skall klaga på stavning och språkvård.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Höken
De/dem borde tas upp i den här tråden.

Vilket du just gjorde, och jag håller med. Men, precis som jag tog upp i min passus, ibland blir det fel. Däremot finns det de som inte har den minsta aning om när, var och hur formerna ska användas. Och det bör belysas i mitt tycke. I vissa fall vore det nästan bättre om de höll sig till talspråk.

Kul att tråden genererar lite input.

Mental: Hehe, japp, så är det. Men jag tror att Höken var mer inne på att det ska belysas lite mer allmänt än att det var en åthutning mot en enskild person. Sådana här trådar är alltid en risk att dra igång, för helt plötsligt har man trampat i klaveret själv och någon påpekar det. Det är anledningen till att jag belyser att det inte har med enskilda misstag att göra utan snarare det "övergrepp" som pågår på vårt språk i stort.

Vidare: Ett problem som vi möts av idag är blandningen med engelskan. Jag läser i princip alla böcker på engelska, mycket av min kommunikation på internet är på engelska. Det kluddar till mitt språk emellanåt och jag finner mig ofta ta till engeska uttryck för saker och ting, och även stavningar/sammansatta ord kan hamna i kläm. Och för de "lättjefulla" är det än mer påtagligt.

Sedan har vi de klassiska felstavningarna "ända" gentemot "enda", "än" gentemot "en" samt "verkligen" gentemot "värkligen". Ett annat ord som jag sett felstavas på samma sett av flera personer i samma bekantskapskrets är ordet "användning" som kreativt utformas "andvändning", eh, handlar det om in- kontra utandning?

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Höken
De/dem borde tas upp i den här tråden.

Haha :(.
Lite pinsamt då. Kan dock säga att jag hade bråttom till frisören om det förändrar saken ;).
Lite väl mycket talspråk där.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Hakkenarsk

Vidare: Ett problem som vi möts av idag är blandningen med engelskan. Jag läser i princip alla böcker på engelska, mycket av min kommunikation på internet är på engelska. Det kluddar till mitt språk emellanåt och jag finner mig ofta ta till engeska uttryck för saker och ting, och även stavningar/sammansatta ord kan hamna i kläm. Och för de "lättjefulla" är det än mer påtagligt.

Sedan har vi de klassiska felstavningarna "ända" gentemot "enda", "än" gentemot "en" samt "verkligen" gentemot "värkligen". Ett annat ord som jag sett felstavas på samma sett av flera personer i samma bekantskapskrets är ordet "användning" som kreativt utformas "andvändning", eh, handlar det om in- kontra utandning?

Nu har jag inte sett folk stava fel på ett ord som användning, men det förekommer säkert ;). Att många har problem med ä/e är ett faktum, jag kommer ihåg att vi fick lära oss det i 1:an-3:an, men jag antar att de busiga ungarna inte lärde sig då de busade runt, det som liten som man lär sig grunden, t.ex. hur doktor stavas. För att utvecklas ännu mer i ett språk så är det bra att läsa, jag tror att alldeles för få "barn" läser böcker som de gillar, inte som de är tvingade att läsa av skolan. Jag gör som du, jag läser väldigt mycket engelska böcker och har utvecklat mitt språkförråd enormt.

Permalänk
Hedersmedlem

Jag tror också att det handlar om lättja, själv slarvar jag en del på t.ex. IRC. Kan handla om feltryck på tangenterna jag inte orkar rätta till eftersom det ska gå snabbt. Men på forum tycker jag det är viktigt att man gör sitt bästa så att budskapet går fram tydligt.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Hakkenarsk
Ett annat ord som jag sett felstavas på samma sett av flera personer i samma bekantskapskrets är ordet "användning" som kreativt utformas "andvändning", eh, handlar det om in- kontra utandning?

Jag tror det rör sig om en sjöfågel som byter riktning.

Permalänk
Medlem

Är det bara jag som reagerar på att språkbruket i denna tråden är bättre än de flesta andra trådar?

Visa signatur

Ryzen 7 3700x | ROG X470-F Gaming | Corsair 16GB 2666MHz/CL18 | GTX 1070 Ti 8GB | 250 GB M.2, 2TB MLC SSD, 2TB 7200rpm | RM750x | DeepCool Matrexx 55 | AOC 24G2U

Permalänk
Medlem

Denna misshandel av det skrivna språket kan jag helt hålla med om. Men jag anser också att språksnobberi är lika illa.

/ Swuppo

Visa signatur

BAAH

Permalänk

För att minimera mina stavfel brukar jag köra med rättstavningsfunktionen i firefox. Den vill dock gärna särskriva ord (föreslog "sär skriva" nyss) så det för man försöka passa sig för.
Annars brukar jag inte bry mig så mycket, så länge det går att förstå vad som menas.
Men jag ogillar överanvändandet av ä. Ord som tex mästervärk och värkligen, dvs ord som börjar låta som sjukdomar istället för vad dom egentligen betyder.

Men jag håller med om att språket börjar bli sämre, tyvärr anser inte mig själv vara så bra att jag har rätt att klaga på andra.
Men om någon börjar chatta med mig med massa förkortningar brukar jag säga till, mest för att jag inte förstår vad dom menar annars

Permalänk
Medlem

Jag tycker det är väldigt tråkigt med den språkfanatism som finns, att vi ska följa den enda rätta läran osv. Eller att kalla nån ointelligent för att dom inte kan stava, det äcklar mig!

Den tydliga gräns som fanns mellan skrift och talspråk som fanns förut har nästan försvunnit.
Det språk som talas på irc, anser jag är just ett skrivet talspråk.. likaså på msn eller viknande saker där skriften faktiskt ersätter talet ganska rakt av!

För faktum är ju att skriftspråket är en efterapning av talspråket, och är ett väldigt mycket sämre sätt att uttrycka sig på. Att jag nu på irc skulle va tvungen att följa några språkregler, så skulle jag ha väldigt svårt att uttrycka mig.
I skriftspråk finns ingen rythm i språket, det finns inga betoningar eller miner, eller kroppsspråk i allmänhet.
Jag ser absolut inte varför jag skulle behöva nedgradera det språk jag anänder föra att följa uppgjorda regler om hur språket ska skrivas.

I vissa sammanhang kan jag ju lätt förstå det, i arbetslivet, i kontakt med myndigheter.. att det är ju faktiskt jävligt jobbigt att läsa felstavat utan punkter os, och det funkar ju som inte.

Men kom ihåg att det inte bara är nu dessa språkliga styggelser som är hemska att läsa..
Ett högfärdigt språk med fina ord som är väldigt intetsägande där allting blir jättelångt, det är nog det som får mig att tappa lusten mest, en text utan innehåll. Ordbajseri kort sagt.

Edit: Sen får man ju kmoma ihåg att det är skillnad på att stava fel och att inte kunna stava.
Om alla skulle sitta och korrekturläsa allt dom skrier på irc skulle det bli väldigt mycket långsammare och ännu längre från talspråkets snabbhet och smidighet.

Permalänk
Medlem

Mitt språk ändras inte bara i olika sammanhang utan också med vad jag gör för tillfället. Ser jag på en serie samtidigt som jag skriver ett inlägg här på forumet så tenderar det att bli lite fler logiska missar och stavfel! Jag får även erkänna att min Svenska är långt ifrån perfekt, detta på grund av utebliven närvaro de första 3 åren i skolan och sedan ett starkt ointresse då de nästkommande 3 gick till försöka bli lärd skrivstil som jag ännu inte kan

Dock anser jag mig inte ha SÅ dålig svenska jämfört med vissa andra individer, jag kan om jag försöker. Just nu är jag lite stressad men annars helt koncentrerad på inlägget så jag tror jag lär ha färre missar i detta inlägg.

Men jag tror en stor del av dagens ungdomar har problem med svenskan på grund utav att de inte lärt sig skilja på det tillfällen då de bör använda ett slappare språkbruk med mer slang och när de bör använda mer korrekt svenska.

Kan även berätta att jag inte lärde mig de/dem föräns jag slutade 9an! Men nu efter otaliga gymnasie-uppsatser tror jag att jag har koll på det.

Visa signatur

Spel: Dell U2412M -:::- Intel i5 2500k, Corsair XMS3 16 GB 1600 MHz Ram, Samsung 830 256 GB, Asus P8P67-M B3, MSI GTX 660 Ti OC
Laptop: 2012 Macbook Air 13"

Permalänk

Eloge till trådskaparen!

Jag anser att det svenska språket misshandlas!

Och som det skrevs innan så tror jag att det beror på lättja, kombinerat med okunskap.

Visa signatur

Elektriska komponenter placerade i en stållåda.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av 13th.Marine
Eloge till trådskaparen!

Jag anser att det svenska språket misshandlas!

Och som det skrevs innan så tror jag att det beror på lättja, kombinerat med okunskap.

w0rd!

Jag kan inte annat än hålla med trådskaparen och flera andra som skrivit här. Många inser nog inte att det ofta inte handlar om "språksnobberi" utan om huruvida en text blir lättläst eller ej. Avsaknad av korrekt punktation, styckeindelning och tillkomst av särskrivning gör det svårt att läsa och förstå vad skribenten egentligen menade. Personligen hoppar jag ofta över sådana inlägg - det blir bara jobbigt att försöka förstå. Visst kan alla göra missar här och där, men det är skillnad på sådant och på människor som konsekvent ersätter "och" med "å" och "jag" med "ja" o s v. Det är skrämmande hur vanligt sådant "babyspråk" blivit.

Visa signatur

MacBook Air

Permalänk
Medlem

Jag kan med enkelhet säga att jag bara inte orkat super plugga in det svenska språket, är okunnig men folk fattar väll ändå vad man skriver.

Käna skäna sjäna är ett av dom orden jag gjorde bort mig mest med - Tjäna ska det vara ^^

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Robbaz
Jag kan med enkelhet säga att jag bara inte orkat super plugga in det svenska språket, är okunnig men folk fattar väll ändå vad man skriver.

Nu skall vi se... Super eller pluggar du?

Visa signatur

MacBook Air

Permalänk
Medlem

Tvärr måste jag säga att jag inte tar folk som stavar illa på allvar. Det spelar nästan ingen roll vad dom vill ha sagt. Jag struntar nästan hellre att läsa skiten på grund av mina svidande ögon. Dom som stavar illa eller har problem som inte relateras till dyslexi eller ordblindet vill jag ge tipset att läsa fler böcker. Det spelar ingen roll vad det är för bok så länge man bara är intresserad av ämnet. På så sätt ökar man sitt ordförråd samtidigt som man nog plockar upp stavningen.

Permalänk
Medlem

Språket utvecklas ständigt och det är vi som styr utvecklingen.

Det är alltid lika roligt att läsa vilka nya ord som tillkommit i SAOL. De skapas i regel av ungdomar på grund av lathet, eller är direktimporterade (ev. försvenskade för att passa bättre) från utlandet, och mest USA då.

Så jag skulle inte påstå att "nätspråket" är språkets död, snarare det som för språket vidare eftersom nätet idag är en stor del av våra liv och vår vardag.

Visa signatur

» Answer to Life, the Universe, and Everything.
» How can we balance the budget overnight? Easy. Put a tax on sex.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Swuppo
Denna misshandel av det skrivna språket kan jag helt hålla med om. Men jag anser också att språksnobberi är lika illa.

/ Swuppo

Det handlar inte om språksnobberi. Jag tycker att språk är kul, jag gillar att variera mitt skrivande/talande, använda synonymer och så vidare. Det innebär inte att jag ser ner på en person som inte har samma "höga krav" på sitt skrivande språk. Det jag är ute efter är att alltför många bara slafsar ihop sina texter utan något som helst hänseende till om deras text är läsbar överhuvudtaget.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av lleberg
[B] Jag tycker det är väldigt tråkigt med den språkfanatism som finns, att vi ska följa den enda rätta läran osv. Eller att kalla nån ointelligent för att dom inte kan stava, det äcklar mig!

Jag vill klargöra att jag absolut inte gör någon koppling mellan intelligens och språkvård. Det får stå för den person som yttrade det. Kommunikation handlar om att undvika missförstånd. Med en bra och tydlig kommunikation, i såväl i tal som skrift, undviks dessa i mångt och mycket.

Citat:

Den tydliga gräns som fanns mellan skrift och talspråk som fanns förut har nästan försvunnit.
Det språk som talas på irc, anser jag är just ett skrivet talspråk.. likaså på msn eller viknande saker där skriften faktiskt ersätter talet ganska rakt av!

För faktum är ju att skriftspråket är en efterapning av talspråket, och är ett väldigt mycket sämre sätt att uttrycka sig på. Att jag nu på irc skulle va tvungen att följa några språkregler, så skulle jag ha väldigt svårt att uttrycka mig.
I skriftspråk finns ingen rythm i språket, det finns inga betoningar eller miner, eller kroppsspråk i allmänhet.
Jag ser absolut inte varför jag skulle behöva nedgradera det språk jag anänder föra att följa uppgjorda regler om hur språket ska skrivas.

I vissa sammanhang kan jag ju lätt förstå det, i arbetslivet, i kontakt med myndigheter.. att det är ju faktiskt jävligt jobbigt att läsa felstavat utan punkter os, och det funkar ju som inte.

Men kom ihåg att det inte bara är nu dessa språkliga styggelser som är hemska att läsa..
Ett högfärdigt språk med fina ord som är väldigt intetsägande där allting blir jättelångt, det är nog det som får mig att tappa lusten mest, en text utan innehåll. Ordbajseri kort sagt.

Edit: Sen får man ju kmoma ihåg att det är skillnad på att stava fel och att inte kunna stava.
Om alla skulle sitta och korrekturläsa allt dom skrier på irc skulle det bli väldigt mycket långsammare och ännu längre från talspråkets snabbhet och smidighet. [/B]

Att skriftspråk skulle vara ett mycket sämre sätt att uttrycka sig på håller jag inte alls med om, tvärtom. I skrift har du det på pränt, du kan alternera det du försöker kommunicera under tiden du sätter det i pränt och det är också ett fantastiskt sätt att få ned saker för framtida bruk.

Jag poängterar än en gång att jag i denna tråd inte berör IRC, MSN, chatter i spel etc, det är en konversation mellan två eller flera parter. En aktiv diskussion, klart man inte sitter med rättstavning där (även om jag allt tycker att det faktiskt går ganska bra att stava rätt där också om man bara tänker på det). En tråd i ett forum är en helt annan sak, det är något som tas fram (genom sökningar etc) vid senare tillfällen. Folk vrålar ofta "sök" när de ställer en fråga. Hur sjutton ska man kunna söka och få reda på svar när folk stavar som de gör? "Grafikkort" kontra "grafick kort" säger sig ju självt.

Att man inte skulle kunna i skrift kunna uttrycka känslor, rytm och annat håller jag inte alls med om, men, det kräver en del av den som skriver. På internet (mail/forum) har vi smileys som hjälper till dessutom.

En text med "fina" ord kan vara ordbajseri, absolut. Men det beror ju på den som skriver, om personen vet vad orden har för betydelse och använder dem i sin rätta miljö kan det tvärtom fördjupa och även underhålla i högre bemärkelse. Det tror jag mer handlar om läsaren om den är mottaglig eller inte. Men jag håller med dig till viss del.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Derox
Mitt språk ändras inte bara i olika sammanhang utan också med vad jag gör för tillfället. Ser jag på en serie samtidigt som jag skriver ett inlägg här på forumet så tenderar det att bli lite fler logiska missar och stavfel! Jag får även erkänna att min Svenska är långt ifrån perfekt, detta på grund av utebliven närvaro de första 3 åren i skolan och sedan ett starkt ointresse då de nästkommande 3 gick till försöka bli lärd skrivstil som jag ännu inte kan

Dock anser jag mig inte ha SÅ dålig svenska jämfört med vissa andra individer, jag kan om jag försöker. Just nu är jag lite stressad men annars helt koncentrerad på inlägget så jag tror jag lär ha färre missar i detta inlägg.

Men jag tror en stor del av dagens ungdomar har problem med svenskan på grund utav att de inte lärt sig skilja på det tillfällen då de bör använda ett slappare språkbruk med mer slang och när de bör använda mer korrekt svenska.

Kan även berätta att jag inte lärde mig de/dem föräns jag slutade 9an! Men nu efter otaliga gymnasie-uppsatser tror jag att jag har koll på det.

Jag stör mig mindre på stavfel om meningarna åtminstone är hyggligt uppbyggda. Jag skulle kunna lista en mängd exempel på hur det vrider sig inom mig härifrån Sweclockers, men jag vill inte hänga ut någon. Men visst är det så. Ibland skriver man inlägg när man sysslar med annat samtidigt, men, som jag skrev i mitt första inlägg, man kan alltid gå tillbaks vid ett annat tillfälle och läsa igenom det man skrivit för att se om man skruvat till det alldeles. Speciellt om det är en informativ tråd. Lite jobbigt om man ska hjälpa någon med att få igång sin dator, och man märker att tack vare sin undermåliga kommunikation i ett inlägg sabbat en hel windows-installation på grund av att man inte ansträngde sig tillräckligt när man skrev inlägget.

Permalänk
Medlem

Ungdomar födda efter 88' och även vissa 87' skriver ohyggligt dåligt enligt mina erfarenheter. Det är helt enkelt MSN/chatt språk över allting.

EDIT: Givetvis menar jag 'efter'

Permalänk

Jag antar att du menar "efter" 1988.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av maDa
Ungdomar födda innan 88' och även vissa 87' skriver ohyggligt dåligt enligt mina erfarenheter. Det är helt enkelt MSN/chatt språk över allting.

Något som är ännu värre är dock folk som drar hela grupper över en kant.

Visa signatur

Jag tänkte skriva något klyftigt här

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av 4bstract
Något som är ännu värre är dock folk som drar hela grupper över en kant.

Det är helt sant, men jag ser bristande språkbruk (inte att förväxla med kunskaper inom detsamma) mycket mer vanligt förekommande bland 15-20-åringar än de som är säg 10 år äldre. Framförallt det lättjefulla språket med utelämnande av bokstäver i ord och icke vedertagna förkortningar. Så en liten poäng finns det i det Mada säger, men inte en självklar sanning.

Permalänk
Testpilot

När man chattar över ICQ/IRC tycker jag inte det är så viktigt att man använder stor bokstav och punk då det som sagt är mer vardagligt och ska gå snabbt. På forum (som här) tycker jag dock man kan anstränga sig att kolla igenom det man skriver för att se till att man inte har fått med några allvarliga stavfel och liknande.

Sen kommer vi till den viktigaste delen, särskrivning. Jag blir grymt irriterad varje gång man ser en särskrivning, här finns det ingen ursäkt, det går inte snabbare att särskriva så man sparar ingen tid alls eller får nån annan fördel. Jag själv kan inte fatta hur man kan tycka att "över klocka" ser rätt ut, för mig sticker det liksom i ögonen. Likaså när man går förbi affärer där dom skriver "billiga sommar skor", där är det nästan värre, har dom ingen som läser igenom affisher innan dom trycker upp skiten?

Är själv medveten att jag använder talspråk ibland så som "dom" och "nån" i inläggen här men det tycker iallafall inte jag är i närheten av särskrivning

Visa signatur

Kolla gärna in min RGB-LED-ljusstake i galleriet
[Gigabyte GA-Z97MX-Gaming 5][Intel Core i5 4690K][Corsair XMS3 16GB][Asus GeForce RTX 2060 Super Dual Evo OC]

Permalänk

Särskrivningar är inte något jag bryr mig om, så mycket.

Det som i så fall är värre, är alla som verka tycka att bokstaven C ska in i många ord, fläckt - fläkt t.ex.

Sedan har vi ju även alla de som verkar köra stenografi, genom att bara skriva en-bokstavs-meningar. D e juh så d e - Det är ju så det är, märks ju tydligt vilken mening man hellre läser.

Okej, man kan vara lat, när man skriver på ICQ, men när jag skriver i forum eller mail, så är det alltid korrekt stavade ord, som används.

Kom på en sak till, de som hällre eller var det hellre? använder ä istället för e.

Visa signatur

Asus ROG Crosshair VIII Dark Hero...AMD Ryzen 7 5800X @ 4600MHz / 1.23V...Phanteks P600S
G.Skill Trident Z RGB 2x16GB 3600MHz CL14...Sapphire Radeon RX 7900XT Pulse Gaming OC
LG 34'' UltraGear 34GN850...Logitech MX Keys S...Logitech MX Master 3S...Corsair RM750x
Kingston KC3000 2TB M.2 + Kingston KC3000 4TB M.2...Filserver - WD Gold 6TB x 4 + Seagate IronWolf PRO 8TB x 4

Permalänk
Testpilot

Ja, just ja. Det är ju nästan i samma klass, en annan favorit verkar vara "värkar" när man egentligen menar verkar, det har ju en helt annan innebörd

Visa signatur

Kolla gärna in min RGB-LED-ljusstake i galleriet
[Gigabyte GA-Z97MX-Gaming 5][Intel Core i5 4690K][Corsair XMS3 16GB][Asus GeForce RTX 2060 Super Dual Evo OC]

Permalänk
Medlem

"nätvärk" Har jag sett många gånger i Nätverks-delen på forumet.