En objektiv syn på en psykotisk mamma

Permalänk

En objektiv syn på en psykotisk mamma

Tiden är kommen, glaset är fullt, sista droppen har droppats:
Det är dags att skriva en tråd på Swec.

Under mitt snart nitton år långa liv har jag bott med min mor, och endast haft henne som ensamstående förälder. Hennes sätt att se på världen, och hennes sätt att uppfostra mig har gjort mig till den jag är. Jag är stolt över mig själv, och att jag inte är som min mor, men det är nog inte schizofrenin jag ska tacka.

Till början:
Min moders problem går långt tillbaka i tiden, ända tillbaka till 50-talet. Hölass och nypotatis med grädde. Min mor blev bortadopterad i tidig ålder, till en bondefamilj i södra Sverige. Under hela hennes uppväxt, som faktiskt var ganska bra, men kanske lite "obekväm", fick hon inte veta vilka hennes föräldrar var. Detta skapade en stor klyfta mellan henne och hennes adoptivföräldrar som varade tills de dog. När min mor blev myndig tog hon kontakt med både mor och far, men hennes mor var inte riktigt det hon väntat sig. Min mor var konstnärlig, och hade höga drömmar om sig själv som modedesigner i Paris, men hennes biologiska mor var inget speciellt. Där kom en stötesten.

Min mor ville utbila sig, gå på gymnasium och sånt, men det ville inte hennes adoptivföräldrar. Mor skulle gå i en skola där man lär sig att vara hemmafru. Det var viktigt, att kunna laga mat, städa, stryka och tvätta. Att vara designer och utbilda sig, det var för annat folk.

Efter sin realexamen träffade min mor ett riktigt svin. En alkoholiserad ung man som gillade att ragga på yngre tjejer. Denna man blev min mor förälskad i, skaffade ett barn med, och gifte sig. Detta var i början på 70-talet. Äktenskapet höll i över tio år innan det sprack. Maken var alkoholiserad, arbetslös, köpte horor, och ett drägg. En dag blev det nog. Min mor tog ut en skiljsmässa, och flyttade med min syster till en lägenhet.

Inte kort efter detta åkte min mor till Finland för att hälsa på sin biologiske och väldigt snälla far. I Finland träffade min mor också på en släkting till min morfar. Den mannen skulle bli min pappa. Inte kort efter att mor hade kommit hem från Finland ringer min blivande far till henne och säger att han kommer till Sverige för att bo. Detta finner sig min mor i totalt, och efter kanska kort tid gifter de sig. Året är nu 1986.

Det visade sig att min far redan hade tre barn i Finland, och att två av dessa skulle komma till Sverige, för att bo här permanent. Familjen flyttade till en större lägenhet. Min far visade sig vara bättre på att hålla alkoholen i styr än min systers pappa, men min far var ändå en riktig jäkel. Familjen bestod nu av min blivande mor, min blivande far, min blivande halvsyster, min blivande halvbror (från pappas sida), och någon katt.

Året är 1988. Jag föds. Något år tidigare hade min mor och far startat ett bageri, och det gick väl med sådär inkomst. På det stora hela var väl alla i familjen missnöjda med någonting. Min halvsyster och min halvbror flyttade ihop (de var ej släkt, olika sidor av familjen), dels för att min halvsyster var trött på min paranoida mamma (jag känner inte till mycket från den tiden), och att det jämt och ständigt var bråk. Detta sårade min mor djupt, men hon insåg inte att det var hon som drivit bort min syster.

Några år går. Min far tar ut en skiljsmässa och flyttar till norra Sverige. Min mor blir ännu mer förkrossad. Under de följande åren hälsar jag på min far några gånger varje år, tills han år 1996 flyttar till ett annat land ute i havet. 1997 tar han mig dit för att stanna där över sommaren, men håller mig kvar ändå till slutet av oktober. Mor får hem mig genom en rättegång.

Jag var även då för ung för att se att min mor var psykiskt instabil. (Inte för att min far var mycket bättre.) Rättegången handlade om vem som skulle få vårdnaden över mig, eftersom min mor ansågs vara okapabel till att uppfostra mig.

Jag var hemma i Sverige till den första november 1997.
Efter detta gick saker bra. faktiskt mycket bra, i alla fall för mig. Glipan mellan min mor och min syster växte större för varje år, men det märkte inte jag av.
Och då kom 1999 och 2000. 1999 dog min morfar. 2000 dog min mors bästa vän. Mor var förkrossad. Ord kunde inte beskriva hennes depression.

Året blev 2001. Min mor träffade en gammal skitstövel, föll pladask för honom, och vi flyttade. Att denna skitstövel redan var gift fick jag veta efter det att vi flyttat. Livet blev ett helvete för mig. Mors liv gick inte som hon ville, skitstöveln behandlade henne som skit, och jag råkade illa ut. Mors aggressioner började vändas mot mig. Jag började förstå att det var något fel med henne, men kunde verkligen allt hon sagt om alla som var dåliga tidigare vara fel, illusioner som bara mor såg?

Mor började anklaga mig för saker, jag var nu tretton år. Första gången anklagade hon mig för att ha haft sex med en kvinna i 30-årsåldern. En kvinna jag inte kände. Att min mor anklagade mig, som var oskyldig var något jag inte kunde förstå, och jag var både arg och ledsen. Mor fortsatte med sina anklagelser, men denna gången inte mot mig. Mor anklagade min syster för att ha sex med skitstöveln, något som hon fortfarande tror stenhårt på. För ett tag sa min syster upp bekantskapen med mor.

Tiden gick, och vi flyttade igen. Mor träffade en ny man, som hon föll för. Mannen var från utlandet, jobbade svart och kunde inte prata svenska. Ett halvår senare gifte de sig. Jag mådde skit. Ett halvår senare hämtade mannen hit sin ena son. Jag mådde ännu sämre. Vi flyttade till en ny lägenhet. Jag började gymnasiet. Saker började bli bättre, i alla fall i skolan. Och så hittade jag Tao, och österländsk filosofi. Jag började meditera, jag mådde bättre.

Livet gick vidare, tills en för nästan två år sedan. Vi flyttade igen, nu till en egen lägenhet. Mannen och hans söner (de var två nu) skulle åka till baka till utlandet över semestern. Semestern tog slut. Mannen kom tillbaka till Sverige, men inte till Mors lägenhet. Mannen hade ordnat en egen lägenhet för sig och sina söner. Min mors liv gick i spillror. Senare på hösten visade det sig att mannens ex-hustru hade flyttat till Sverige. Mor gick in in en djup depression.

Jag slutade gymnasiet, och här sitter jag och skriver detta, efter min mors senaste psykos, som denna gången handlade om att jag är sjuk i huvudet för att jag tar promenader på nätterna, och att min syster manipulerar mig för att hon är en häxa.
Om det inte hade varit allvar hade jag skrattat.

Min mor har även anklagat LotR för att vara hednisk och hemsk, och plockat undan saker från mitt rum för att ersätta de med bilder på Jesus.

Jag flyttar i sommar.

På vilka sätt kan jag få min mor att förstå att hon behöver medicinera oftare?

Over and out.

Visa signatur

There is a Swedish conspiracy.
http://forum.theswedishconspiracy.com

Permalänk
Medlem

Låter ju inte alls kul det där Ska du flytta till egen lägenhet den här gången? Skönt för dig i sådant fall.

Be strong !

Visa signatur

Phenom II X6 1055t @ 3,5GHz
Sleeva.se »

Permalänk
Medlem

Jag tror knappast att det är en objektiv syn.

Men försök få henne förstå att du verkligen bryr dig om henne. Vet inte riktigt hur du annars ska få henne ta sin medicin men jag tror inte att det är så smart att bara säga det rakt ut.

Visa signatur

alla forumedlemmar skapar glädje.
vissa när de loggar in.
andra när de loggar ut.

Permalänk

kanske genom att visa henne denna text. Det framgår rätt mycket faktiskt

Visa signatur

Our life is what our thoughts make it

Permalänk

Hm... Märkte nu att hon dragit ner alla persienner i hela lägenheten, utom i mitt rum då förstås.

Soulnut:
Jag flyttar för att börja på högskola i höst.

Angående att resonera med henne, tja, ni har troligtvis inte försökt er på att resonera med en schizofren person. Om man försöker ta fram något som tillhör personens psykotiska tillstånd när denne är "normal", är det väldigt lätt att denne börjar falla in i en psykos.

Visa signatur

There is a Swedish conspiracy.
http://forum.theswedishconspiracy.com

Permalänk
Medlem

Jävlar asså. har läst igenom det nu, och det kan inte ha varit en kul uppväxt

Vet tyvärr inte hur jag ska tipsa dig, då du säger att det är svårt att förklarar för henne hur det ligger till. Annars så hade jag gått med stiligamannens tips.

hoppas allt löser sig!

Permalänk
Medlem

ojojoj, vilken uppväxt...svårt för någon som inte varit med om liknande saker att tipsa om något =/

Men du verkar iaf. vuxit upp och blivit normal, tur det

Visa signatur

Antingen ska du hålla dig lugn, eller slå så det känns.

Permalänk
Medlem

Re: En objektiv syn på en psykotisk mamma

Citat:

Ursprungligen inskrivet av mr_padawan

Jag flyttar i sommar.

Det är nog en bra idé.

Permalänk
Hedersmedlem

Låter ju inte så värst roligt direkt.
Jag har inga tips själv (har, tack och lov, noll erfarenhet), men jag kan tipsa om http://viska.se/modules.php?name=Forums .

Visa signatur

Asus ROG STRIX B550-F / Ryzen 5800X3D / 48 GB 3200 MHz CL14 / Asus TUF 3080 OC / WD SN850 1 TB, Kingston NV1 2 TB + NAS / Corsair RM650x V3 / Acer XB271HU (1440p165) / LG C1 55"
Mobil: Moto G200

Permalänk
Medlem

Har din mamma varit intagen på mentalsjukhus? Ring till någon på närmsta sådant och stämm träff med någon att prata med. De har väl så pass stor erfarenhet av liknande problem att de troligen kan hjälpa dig att bestämma vad som bör göras.

Vet hon om att hon är sjuk? Jag har inte någon erfarenhet av psykisk sjukdom, men går det att resonera med dem och få dem att förstå att det är sjukdomen som får dem att tro saker i stil med "sjukheten" i dina nattpromenader samt anklagelserna mot er?

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Låter rent ut sagt för jävla jobbigt. Hade du inte redan påpekat att du flyttar hade det blivit mitt första tips direkt. Jag skulle heller inte flytta tillbaka om jag haft en sådan mor.

Har tyvärr inte mycket erfarenhet om sådant här själv. Mina föräldrar tror jag har bråkat tre gånger totalt under min uppväxt och hållit ihop så jag har nog haft tur.

Keep strong.

Permalänk

Flytta (done), sök hjälp/bidrag från socialen och skapa ditt eget liv.

I feel you mon.

Permalänk
Medlem

Dessa människo öden. Ett tips dock. Gå inte och bli bitter över din barndom det hjälper absolut inte!

Permalänk
Medlem

Herregud, vilken barndom... Du kan vara stolt att att du inte har klappat ihop själv, utan orkat gå vidare med studier osv.
Jag tror det kan vara bra att få komma ifrån din mamma ett tag. Var tydlig med henne att du inte menar något "illa" med att du flyttar bara. Håll kontakten med henne och försök gör ingen stor sak av flytten. Det är väldigt bra att du har förståelse för din mammas psykiska tillstånd.
Hon kommer säkert förlåta dig och din syster senare i livet när det har blivit stabilare för henne.
Stå på dig!

Permalänk
Medlem

Jobbigt läge. Jag tycket det borde finnas någon stanns du kan vända dej, typ sjukus eller liknaned. Det måste ju finnas hjälp att få någonstanns.

Permalänk

Jag vill bara klargöra några saker, så att ni inte missuppfattar situationen.

Visst, det är jobbigt att leva med en förälder som har psykiska problem till och från, men det gör dem inte till dåliga människor när de är normala.

Man måste ha ett extremt tålamod för att kunna se mellan fingrarna när de gör misstag.
Majoriteten av tiden är min mor inte psykotisk, utan väldigt snäll.

Kanske är jag mer förstående nu än vad jag var för några år sedan, men det är nog för att jag har lärt mig att hantera det.

Som jag tidigare har nämnt flyttar jag senare i sommar för att börja plugga, och det ska bli skönt att få starta "ett eget liv", men jag oroar mig ändå för morsan, och hur hon kommer att klara av att leva ensam - något hon aldrig gjort under längre perioder innan.

Visa signatur

There is a Swedish conspiracy.
http://forum.theswedishconspiracy.com

Permalänk
Medlem

Fan killen, de kan inte varit lätt.. Stackare..

Blir skönt för dig att flytta iväg

Permalänk
Medlem

Det var som fan, är själv i nästan samma situation. Min mor lider av bipolärt syndrom med hela kakan till (maniskt beteende, psykoser, storhetsvansinne, total avsaknad av ansvar och resonemang), hon har varit manisk hela sitt liv men det var för 5 år sen som det bröt ut ordentligt. Det förvånar mig att folk föreslår "resonera" eller "prata om det", vilket visar exakt hur lite allmänheten känner till om psykiskt sjuka människor. Min mor t.ex. har fått för sig att hon är smartast i världen, ett tag var hon guds fru. Läkare, poliser, släktingar och alla andra är fullständiga idioter. Dömd för olaga hot, indraget körkort och det bryr hon sig inte om, hon står nämligen över lagen och kan göra exakt vad hon vill. Det att hon vissa stunder inte ens vet vad hon heter, "händer alla" (alla kan bli förvirrade tydligen... right).

Senast jag såg henne hoppade hon på mig för första gången, "misshandel" enligt polisen jag pratade med efteråt (vad tror ni själva, hur mycket skada kan en tant på närmare 50 år göra? Inte så mycket mer än rivsår, lite blåmärken och ont i käften efter en näve). Det tragiska med Sverige är att ingen agerar, hur mycket vi (vi som resten av familjen) än försökt få henne till tvångsvård så bryr sig myndigheterna inte ett piss, jag antar att det kommer krävas en överkörd småbarnsfamilj innan någon vaknar upp.

Jag har sedan länge tappat respekten för henne och nu får det iaf vara nog, jag behöver inte henne i mitt liv, faktum är att mitt liv har endast blivit bättre och bättre sen hon försvunnit, och efter överfallet så skiter jag fullständigt vad som händer henne, hon är nu död för mig.

Nåja, jag hoppas du finner en lösning som passar dig, för jag har gett upp.

Visa signatur

qw q b

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mr_padawan
Jag vill bara klargöra några saker, så att ni inte missuppfattar situationen.

Visst, det är jobbigt att leva med en förälder som har psykiska problem till och från, men det gör dem inte till dåliga människor när de är normala.

Man måste ha ett extremt tålamod för att kunna se mellan fingrarna när de gör misstag.
Majoriteten av tiden är min mor inte psykotisk, utan väldigt snäll.

Kanske är jag mer förstående nu än vad jag var för några år sedan, men det är nog för att jag har lärt mig att hantera det.

Som jag tidigare har nämnt flyttar jag senare i sommar för att börja plugga, och det ska bli skönt att få starta "ett eget liv", men jag oroar mig ändå för morsan, och hur hon kommer att klara av att leva ensam - något hon aldrig gjort under längre perioder innan.

Jag tycker du skall vända dig till en kurator eller liknade. Kan vara bra att få stöd och vägledning. Hon kan säkert hjälpa din mamma också på nått sätt. Det är jättejobbigt att vara anhörig till psykiskt sjuka människor, man vill ju inte bara strunta i personen och dra vidare i livet. Men samtidigt får ju inte ditt eget liv stanna upp helt och hållet, du är värd ett bra liv.

Jag tror att man i många fall kan få ett jättebra liv och ändå vara ett stöd för sin anhörig, men man kanske inte klarar det på egen hand. Därför kan en kurator vara jättebra.

Jag önskar verkligen dig och din mamma lycka till.

Visa signatur

On my lap: DELL Studio XPS 16 (Numera stendöd efter utspilld burk med oliver. R.I.P).

Efter 2 år utan stationär är nu Sandy + Sapphire 6950 beställd. :)

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mr_padawan
Jag vill bara klargöra några saker, så att ni inte missuppfattar situationen.

Visst, det är jobbigt att leva med en förälder som har psykiska problem till och från, men det gör dem inte till dåliga människor när de är normala.

Man måste ha ett extremt tålamod för att kunna se mellan fingrarna när de gör misstag.
Majoriteten av tiden är min mor inte psykotisk, utan väldigt snäll.

Kanske är jag mer förstående nu än vad jag var för några år sedan, men det är nog för att jag har lärt mig att hantera det.

Som jag tidigare har nämnt flyttar jag senare i sommar för att börja plugga, och det ska bli skönt att få starta "ett eget liv", men jag oroar mig ändå för morsan, och hur hon kommer att klara av att leva ensam - något hon aldrig gjort under längre perioder innan.

Har läst vad du skrivit, du har verkligen mina sympatier.

Känner igen delar av scenariot.
Se till att du inte bryter totalt och försök ha en iallafall ngt fungerande kontakt med din mor.
Går det fel, så kan man aldrig ångra sig sen, jag vet den saken.

Visa signatur

Don´t do this, don´t do that. Do this and think that.
Serious, do you really think I give a shit?

Permalänk
Medlem

Tja, jag har inte så mycket att säga, vill bara påpeka att du är en stark person som klarat av det här.

Och jag önskar dig all lycka med skolan osv.
Håll styrkan inom dig vid liv, godhjärtade vän.

Visa signatur

» Bytt namn ifrån "cyme"
» Citera mig vid svar så jag hittar tillbaka!
» Gillar du Trance/Vocal-Trance? Spana in min playlist på Spotify här.

Permalänk
Medlem

Trist att läsa

Vet inte riktigt vad jag ska skriva, men hoppas det ordnas till sig

Peace! Ha en skön sommar!!

Visa signatur

Laptop : Macbook Pro M1