Efter mer än 30 år har SJ pensionerat sitt betalsystem Petra. Det nya systemet, S3 Passenger, är på plats sedan den 4 juni och ska enklare hantera högre mängder bokningar.

SJ förklarar att Petra inte var anpassad för digitala bokningar och att systemet överbelastades för enkelt under stora biljettsläpp, som inför julen. Enligt Jenny Gejke, ansvarig för digital kundupplevelse på SJ, var det på tiden att bytet skedde.

– Vi arbetar kontinuerligt med vidareutveckling av våra lösningar och kanaler. Under hösten kommer vi göra förbättringar utifrån insikter om våra kunders behov och också återlansera ett antal funktioner som vi inte ännu utvecklat klart, men som vi vet att våra kunder vill ha, säger hon.

Förutom att S3 Passenger ska enklare hantera biljettköp, kommer biljetterna du köper via systemet även att ha mer information om eventuella trafikändringar som sker under din resa, såsom banarbete.

– Om resan ändras får resenären uppdaterad information på sin digitala biljett. Det kan handla om en ändrad tid, perrong eller andra förutsättningar. Även när resenären bokar om sin resa kommer informationen i biljetten att uppdateras, säger Jenny Gejke.

Jenny_Gejke.jpg

Jenny Gejke, ansvarig för kundupplevelse på SJ.

Framöver ska SJ fokusera på att förenkla biljettköp till utlandet med hjälp av en ny bokningsstandard som samverkansorganisationen Samtrafik har tagit fram.

– I och med att vår leverantör Sqills har byggt integrationen mot Samtrafikens nya Nationella Distributions System (NDS) baserat på den nya branschstandarden, OSDM, är grunden lagd för att gå vidare och skapa förutsättningar för enklare bokning av internationella resor, säger Jenny Gejke.