Permalänk

Diod fråga.

Tja.

Är på jakt efter nådra Dioder. (INTE LYSDIODER!)

Jag har en last som kommer dra runt 26Watt.
Dock så har jag en hel del diodrar här hemma, frågan är bara hur mycket en sådan tål? för de brukar klara runt 1000Volt innan de brinner upp. Men frågan är hur mycket effekt de tål?

eller hur säger lagen om diodrar? sätter man de i serie eller parallelt med varandra så ... Ökas effekten de kan ha hand om men klarar de en lägre spänning? sänks effekten de kan ha hand om men De klarar en högre spänning?

för på motstånd är det ju så sätter man 2 st likadana (100ohm) parallelt så ökas effekttåligheten med motståndet halveras.

Tack.

Permalänk
Medlem

En vanlig diod har 0,7V i framspänningsfall så även vid stora strömmar så kommer förlusteffekten i dioden inte bli speciellt hög. Om din last drar 26W så kommer inte dioden att utsättas för denna effekt. Det intressanta är hur mycket ström dioden klarar.

Eftersom du vet hur stor effekt lasten drar så kan du räkna ut strömmen, då vet du också vilken ström dioden måste klara. Sen måste dioden klara backspänningen. Om man ska likrikta en växelspänning så måste dioden palla toppvärden på växelspänningen i backriktningen.

I=P/U där I är strömmen, P effekten och U är spänningen

Genom att parallellkoppla två dioder så klarar de den dubbla strömmen jämfört med en diod, förutsatt att de är av samma typ.