Permalänk

Jag har två debuyer kolstål jag är sjukt nöjd med. En 26cm och en 32cm

Visa signatur

AMD Ryzen 5 5600x
32gb ram
Asus Rog Strix B550-e gaming
Asus Rog Strix RTX 2070 oc

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Olja är värdelöst i gjutjärn och kolstål. Du behöver smör. En blandning funkar också, men aldrig bara olja.

Ja, jag var inte vidare tydlig där men jag använder alltid rapsolja OCH smör.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem
Skrivet av eFoppa:

Jag säljer inte stekpannor själv men har alla större restauranggrossister som kunder och eftersom jag är intresserad av matlagning själv brukar jag diskutera lite med inköparna. Teflon verkar ovanligt i restaurangkök.

Ändå lite märkligt att många av "TV-kockarna" använder non-stick pannor. Flera av dem driver egna restauranger.

Skrivet av eFoppa:

Jag har inga problem att steka pyttipanna i mina rostfria.

Jo, det där har man ju hört par gånger men det visar sig alltid att man har olika krav på resultatet. Kommer man från en teflon panna så blir man smått chockad hur mycket olja\fett som krävs i en stålpanna. Jag har använt kolstål och gjutjärn par år men har aldrig lyckas steka pytten i det utan att lämna en minst sagt oaptitlig film av olja\fett på tallriken.

Nu låter det som att vi inte använder något fett, så är det givetvis inte, problemet är att vi tvingas använda mycket mer än än vad vi önskar med kolstål\gjutjärn.

Skrivet av eFoppa:

Belagda pannor (som teflon) har en tendens att släppa ifrån sig beläggningen och håller inte lika länge. Personligen tycker jag det är en dålig investering både för plånbok och miljö.

Absolut, man kan dock vända på det, mycke olja\fett är inte bra för kroppen. Egentligen tror jag att en teflonpanna kan hålla bra många år om man lär sig hantera dem, det handlar inte bara om att hålla sig inom vissa temperaturer utan även om hur man använder verktygen i pannan. Använder man dessutom andra pannor ex stål\gjutjärn för de mesta andra så får man än längre hållbarhet på teflonpannan.

Skrivet av eFoppa:

Det är ju lite en smaksmak hur man gillar handtag osv men jag är barnsligt förtjust i Demeyeres Proline-serie. De har även några billigare serier också om man tycker prislappen är hög. Jag tyckte själv det va lite mycket tills jag fick en i present. Då vart det bara att gå ut och köpa en till i en annan storlek.

Annars har du Scanpan som också är ett schysst alternativ.

IKEA:s för 500 kr verkar vara ganska omtyckta men annars är säkert Scanpan för runt 800 kr ett bra mellansteg som första stålpanna kanske. Så länge som de har iallafall 3 lager så verkar alla steka fast maten lika mycket typ

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem

Skippa stekpanna och använd ugnen till allt så slipper man besvär.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Olja är värdelöst i gjutjärn och kolstål. Du behöver smör. En blandning funkar också, men aldrig bara olja.

Jaså? Jag kör nästan uteslutande rapsolja i min skepshult-panna, och det fungerar hur bra som helst. Kör iofs oftast rätt feta saker i pannan så behövs inga större mängder olja.

Visa signatur

Intel i7 10700KF (Noctua NH-D15) | Asus RADEON RX 7900 XTX TUF | 32 GB DDR4 HyperX Fury | Corsair RM1000X | Fractal Design R3 | Arch Linux, Win11

Permalänk
Medlem
Skrivet av Neon:

Ändå lite märkligt att många av "TV-kockarna" använder non-stick pannor. Flera av dem driver egna restauranger.

Jag ska inte säga att det är så för jag vet inte gällande TV4, men det är inte ovanligt att man får bistå kockar med utrustning. Jag får ibland förfrågan gällande liknande om vi vill vara med på så kallat ”marknadsstöd” med produkter och pengar som kockar i olika sammanhang ska använda.

Skrivet av Neon:

Jo, det där har man ju hört par gånger men det visar sig alltid att man har olika krav på resultatet. Kommer man från en teflon panna så blir man smått chockad hur mycket olja\fett som krävs i en stålpanna. Jag har använt kolstål och gjutjärn par år men har aldrig lyckas steka pytten i det utan att lämna en minst sagt oaptitlig film av olja\fett på tallriken.

Absolut är det så. Ingen teflonpanna jag använt har gett samma goda resultat som mina rostfria, men jag antar det är upp till var och en att bedöma. Vad som e gott osv är ju subjektivt

Skrivet av Neon:

IKEA:s för 500 kr verkar vara ganska omtyckta men annars är säkert Scanpan för runt 800 kr ett bra mellansteg som första stålpanna kanske. Så länge som de har iallafall 3 lager så verkar alla steka fast maten lika mycket typ

Inte testat Ikeas, eller i vart fall så länge sen att jag inte minns. En sak som kanske inte är viktig för alla men som iaf jag bryr mig om är hur handtagen är fastsatta. Jag vill inte ha bultar inne i pannan utan att handtaget är svetsat på utsidan. Det är dels ett kvalitetsmärke men också en fråga om hygien.

1299:-känns väldigt rimligt för denna. Visserligen ”bara” 5-lager och inte 7 men den lär göra jobbet utmärkt.

https://bagarenochkocken.se/kokkarl-stekpannor/stekpannor/dem...

Visa signatur

Dator: 7800x3d | RTX 4090 | 32gb ram | 1tb ssd
Simrig: NLR Elite | Simucube 2 Pro | Ascher F64 V3 | Heusinkveld
Monitorer: Samsung Neo G9 | Alienware AW2723DF
Ljud: Røde NTH-100M | Roland Bridge Cast
Media: Zidoo Z2000 Pro | Apple TV | PS5

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Neon:

Ändå lite märkligt att många av "TV-kockarna" använder non-stick pannor. Flera av dem driver egna restauranger.

Är väl skillnad på när de steker i TV-rutan, då vill de väl ha något där det inte riskerar att fastna och se oaptitligt ut, och/eller - som du noterat - kräver extra fett. Att en släppalätt-panna har kortare livslängd spelar ju då i sammanhanget ingen roll alls. I restaurangköket kör de väl med gedignare grejer skulle jag tro.

Citat:

Jag har använt kolstål och gjutjärn par år men har aldrig lyckas steka pytten i det utan att lämna en minst sagt oaptitlig film av olja\fett på tallriken.

Vet inte vad du har för gräns för vad som är oaptitligt, men man kan ju tippa pannan och skjuta upp pytten en bit så fettet kan rinna ned i botten, sedan skedar man ut överskottet och suger upp resten med hushållspapper. Brukar jag göra efter jag stekt felix krögarpytt kryddat med extra bacon. Helt fettfritt blir det ju såklart inte jämfört med att steka på teflon helt utan något tillsatt alls, men huvudparten kan man iallafall få bort.

Skrivet av eFoppa:

1299:-känns väldigt rimligt för denna. Visserligen ”bara” 5-lager och inte 7 men den lär göra jobbet utmärkt.

Hm, sju lager? Varför i hela fridens namn...? Och vad finns i alla de lagren?

Annars brukar det ju vara så att värmeöverföringen försämras ju fler övergångar mellan olika material man har - är ju därför direktkontakt funkar bäst vid kylning av diverse kiselchips i datorer med mera...

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon132576:

Vet inte vad du har för gräns för vad som är oaptitligt, men man kan ju tippa pannan och skjuta upp pytten en bit så fettet kan rinna ned i botten, sedan skedar man ut överskottet och suger upp resten med hushållspapper. Brukar jag göra efter jag stekt felix krögarpytt kryddat med extra bacon. Helt fettfritt blir det ju såklart inte jämfört med att steka på teflon helt utan något tillsatt alls, men huvudparten kan man iallafall få bort.

Men det är ju detta som är grejen, du har tvingats använda mer olja\fett än vad du egentligen önskat. Dessutom så är pyttipanna(framförallt med små bitar som Felix) väldigt effektivt på att binda upp olja och fett mellan bitarna som sedan hamnar i magen eller på tallriken. Vissa har föreslagit att sila maten men då har det gått på tok för långt, jag förstår att man gör det när man friterar men jag vill inte fritera min mat.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ostbullen:

Jaså? Jag kör nästan uteslutande rapsolja i min skepshult-panna, och det fungerar hur bra som helst. Kör iofs oftast rätt feta saker i pannan så behövs inga större mängder olja.

Skeppshults pannor bränns in med rapsolja (det som gör dem svarta) så att använda rapsolja i sin skeppshult är inga konstigheter. Tror mer det syftade på att det kanske är godare att steka med smör + en liten del olja

Visa signatur

Dator: 7800x3d | RTX 4090 | 32gb ram | 1tb ssd
Simrig: NLR Elite | Simucube 2 Pro | Ascher F64 V3 | Heusinkveld
Monitorer: Samsung Neo G9 | Alienware AW2723DF
Ljud: Røde NTH-100M | Roland Bridge Cast
Media: Zidoo Z2000 Pro | Apple TV | PS5

Permalänk
Medlem
Skrivet av eFoppa:

Skeppshults pannor bränns in med rapsolja (det som gör dem svarta) så att använda rapsolja i sin skeppshult är inga konstigheter. Tror mer det syftade på att det kanske är godare att steka med smör + en liten del olja

Ah. det makear sense! Och ang. smaken av smör så kan jag inte säga emot, alltid godare med smör

Visa signatur

Intel i7 10700KF (Noctua NH-D15) | Asus RADEON RX 7900 XTX TUF | 32 GB DDR4 HyperX Fury | Corsair RM1000X | Fractal Design R3 | Arch Linux, Win11

Permalänk
Inaktiv

Om man har en induktionsspis med (jag tror) 21cm värmezon, hur påverkar det om man har en större panna och ska steka något som kräver kraftig värme - till ex djupfryst pytt? Man fattar ju att den mesta hettan hamnar i den delen av pannan ovanför själva induktionszonen, men hurpass bra funkar det utanför denna? Vet inte hur stor stekplattan var på min gammeldags spis, brydde mig aldrig om att mäta den - kanske var ganska motsvarande? Ingen aning faktiskt!

Permalänk
Medlem

Vad zon-printen på hällen visar behöver inte representera storleken på de faktiska induktions elementen. Enligt tillverkaren så är ex värmeelementen i flexizoben på vår häll 13 cm breda bara medan orienten visar 24.

Har man dock en panna med tjock botten och ger den tid att värma upp så ska det inte vara några större problem.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon132576:

Om man har en induktionsspis med (jag tror) 21cm värmezon, hur påverkar det om man har en större panna och ska steka något som kräver kraftig värme - till ex djupfryst pytt? Man fattar ju att den mesta hettan hamnar i den delen av pannan ovanför själva induktionszonen, men hurpass bra funkar det utanför denna? Vet inte hur stor stekplattan var på min gammeldags spis, brydde mig aldrig om att mäta den - kanske var ganska motsvarande? Ingen aning faktiskt!

Har du en bra panna med bra värmeledning så spelar det ingen roll, ytorna värms upp bra då.
Har du en billig panna med kass värmefördelning och värmehållning så ja, då blir det ju inte så bra över hela ytan.

Permalänk
Medlem

Och då ska tilläggas att de flesta pannorna har ojämn och dålig värme fördelning, iallafall enligt min erfarenhet. Kolstål som många använder har generellt inte jätte tjock botten, de e lite som ultralight gjutjärn, däremot klassiska gjutjärn lär vara ett bra val likaså har jag hört att AMT ska vara rejält tjocka(även om det är non-stick).

Förövrigt, de har hela 36% rea på Cervera just nu så jag slog till på en Scanpan CTX med en silikon stekspade. Cerveras ordinarie priser är dock crazy så priset blev inte mycket rea jämfört med prisjakt, kanske 50 kr Vi har lite nya tankar runt hur vi ska hantera teflonpannan och jag tänkte också mäta upp vilken effekt grad på hällen som MAX får användas med teflon pannor.

Jag var nära på att köpa en rostfri istället men det hade aldrig gått hem här hemma, vad jag förstår är de än svårare att steka i och med tanke på att vi använder teflon pannor bara för de mer känsliga råvarorna så var det fel väg denna gången. Jag kände dock lite på dem och kan konstatera att handtaget på Scanpan rostfria var inte skönt, skulle tro att om jag köper en rostfri blir det nog först en IKEA, de verkar generellt ganska omtyckta trotts priset.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem
Skrivet av Neon:

Och då ska tilläggas att de flesta pannorna har ojämn och dålig värme fördelning, iallafall enligt min erfarenhet. Kolstål som många använder har generellt inte jätte tjock botten, de e lite som ultralight gjutjärn, däremot klassiska gjutjärn lär vara ett bra val likaså har jag hört att AMT ska vara rejält tjocka(även om det är non-stick).

Yep, det stämmer vad jag har läst också, i alla fall när det gäller gjutjärn. Detta är vad Kenji Lopez-Alt skriver:

Citat:

Actually, cast iron is terrible at heating evenly. The thermal conductivity—the measure of a material's ability to transfer heat from one part to another—is around a third to a quarter that of a material like aluminum. What does this mean? Throw a cast iron skillet on a burner and you end up forming very clear hot spots right on top of where the flames are, while the rest of the pan remains relatively cool.

Källa: https://www.seriouseats.com/the-truth-about-cast-iron

Permalänk
Medlem

Beställde två stekpannor, blev ett litet impulsköp. Kolstål De Buyer, 20 cm och 28 cm.

Letar också efter en Sautépanna på typ 32cm. Funderar lite på denna, men kanske ska provsteka lite först innan man bestämmer sig
https://www.cervera.se/produkt/mineral-b-element-sauteuse-32-...

Visa signatur

Solen i africa! Hjälp snabbt. Tävling i klassen!
Det var High noon.
Om solen i Africa en truckförare kommer från East till Weast på huvudvägen. och exact vid eqvatorn vid Africa. Landskapet är totalt slät. På en tidpunkt var solen så ett par telestolpar gjorde så att det blev skugga.
3 gissar jag på, men kan inte förklara?

Permalänk
Medlem

Om du bara kört med teflon tidigare så gör du nog rätt i att testa först, det är inte alla som orkar med jobbet det innebär.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Skrivet av glemmy:

Beställde två stekpannor, blev ett litet impulsköp. Kolstål De Buyer, 20 cm och 28 cm.

Letar också efter en Sautépanna på typ 32cm. Funderar lite på denna, men kanske ska provsteka lite först innan man bestämmer sig
https://www.cervera.se/produkt/mineral-b-element-sauteuse-32-...

Skrivet av Neon:

Om du bara kört med teflon tidigare så gör du nog rätt i att testa först, det är inte alla som orkar med jobbet det innebär.

Bränn in ordentligt så är det bara att köra på.
Undvik sura varor som tomat i den då det tar bort beläggningen.

Visa signatur

AMD Ryzen 5 5600x
32gb ram
Asus Rog Strix B550-e gaming
Asus Rog Strix RTX 2070 oc

Permalänk
Medlem

@Lellebror: tack för tipset! Ska se till att det blir ordentligt

Visa signatur

Solen i africa! Hjälp snabbt. Tävling i klassen!
Det var High noon.
Om solen i Africa en truckförare kommer från East till Weast på huvudvägen. och exact vid eqvatorn vid Africa. Landskapet är totalt slät. På en tidpunkt var solen så ett par telestolpar gjorde så att det blev skugga.
3 gissar jag på, men kan inte förklara?

Permalänk

Köpte på Dollarstore. Någon Tefal. Ganska tjock. Funkar prima om man använder den på rätt sätt, dvs INTE hetta upp innan man lägger i kall mat, INTE skölja med kallt vatten på varm panna, INTE använda metallredskap, INTE bränna maten.

Tror jag gav 250 kr. Känns mkt mer premium än så. Men gjutgärnspannan kommer fram när det ska stekas kött "på riktigt".

Visa signatur

AMD Ryzen 5600X // BeQuiet Pure Rock // ASUS TUF OC 3060 Ti // ASUS B450-F (I) // 2 x 16Gb DDR4 Kingston Fury CL16 3600 // LG 27GL83a // 512Gb Samsung 860 EVO (System) 1Tb Samsung NVMe 980 3500mb/s EVO (Övrigt) // Fractal Design Define C // Corsair K55 RGB Pro // Nån trådlös, sjavig mus från Kjell & Co. Windows 11 Home. Macbook Pro M1 13" 8/256, MacOS Sonoma

Permalänk
Skrivet av spacedebree:

Köpte på Dollarstore. Någon Tefal. Ganska tjock. Funkar prima om man använder den på rätt sätt, dvs INTE hetta upp innan man lägger i kall mat, INTE skölja med kallt vatten på varm panna, INTE använda metallredskap, INTE bränna maten.

Tror jag gav 250 kr. Känns mkt mer premium än så. Men gjutgärnspannan kommer fram när det ska stekas kött "på riktigt".

Inte hetta upp innan man lägger i kall mat?
Hur menar du nu?

Visa signatur

AMD Ryzen 5 5600x
32gb ram
Asus Rog Strix B550-e gaming
Asus Rog Strix RTX 2070 oc

Permalänk
Medlem

Är keramiska stekpannor något att ha om man vill bort från teflon och liknande? Fastnar mat som i en vanlig stekpanna?

Permalänk
Medlem

Såg denna tråden idag och hittade denna bilden 15 minuter senare, bara hörde hemma här:

Permalänk
Medlem

Jag har köpt denna modell till mig själv och min familj

https://www.kitchentime.se/p/stekpanna-o-28-cm-gjutjarn-med-h...

Tycker den är cool, gjutjärn fast non-stick
Diskar den endast med varmt vatten.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ostbullen:

Jaså? Jag kör nästan uteslutande rapsolja i min skepshult-panna, och det fungerar hur bra som helst. Kör iofs oftast rätt feta saker i pannan så behövs inga större mängder olja.

Ren rapsolja eller en såndär flytande margarin-variant? Om du stekt mycket fet mat i pannan kan det ju vara så att du jobbat upp en gosig fettbeläggning som motverkar rapsoljans hemskheter.

Innan jag lärde mig vad jag gjorde för fel så har jag haft pannor med jättefin beläggning. I med rapsolja och stek något däremot, och det känns som att göra en glidtackling på ett klibbigt gympasalsgolv.

Permalänk
Expertgissare
Skrivet av Simoneriksson:

Jag har köpt denna modell till mig själv och min familj

https://www.kitchentime.se/p/stekpanna-o-28-cm-gjutjarn-med-h...

Tycker den är cool, gjutjärn fast non-stick
Diskar den endast med varmt vatten.

Skrotade exakt en sådan stekpanna för två dagar sedan där non-stick'en börjat lossna efter lite mindre än ett år.
Trevlig panna men hållbarheten föll mig inte i smaken

Visa signatur

FD Meshify C -|- X570 AORUS ELITE -|- Ryzen 7 3700X -|- FD Celsius S24 -|- Crucial Ballistix Sport 32GB -|- Radeon R9 380X -|- WD Black SN750 1TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Simoneriksson:

Jag har köpt denna modell till mig själv och min familj

https://www.kitchentime.se/p/stekpanna-o-28-cm-gjutjarn-med-h...

Tycker den är cool, gjutjärn fast non-stick
Diskar den endast med varmt vatten.

Min höll 6 mån. Den va cool när den kom. Minns när vikingsun demade dem där och stekte pannkakor utan fett. Sen såg jag att de där görs i kina och säljs under flera olika varumärken.

Visa signatur

Dator: 7800x3d | RTX 4090 | 32gb ram | 1tb ssd
Simrig: NLR Elite | Simucube 2 Pro | Ascher F64 V3 | Heusinkveld
Monitorer: Samsung Neo G9 | Alienware AW2723DF
Ljud: Røde NTH-100M | Roland Bridge Cast
Media: Zidoo Z2000 Pro | Apple TV | PS5

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lellebror:

Inte hetta upp innan man lägger i kall mat?
Hur menar du nu?

Haha kall mat på kall stekpanna
Det där förstod inte jag heller 😁

Tur man har gått en kockutbildning🙂

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Ren rapsolja eller en såndär flytande margarin-variant? Om du stekt mycket fet mat i pannan kan det ju vara så att du jobbat upp en gosig fettbeläggning som motverkar rapsoljans hemskheter.

Innan jag lärde mig vad jag gjorde för fel så har jag haft pannor med jättefin beläggning. I med rapsolja och stek något däremot, och det känns som att göra en glidtackling på ett klibbigt gympasalsgolv.

Hm naj vanlig rapsolja Använder den dock oftast till feta saker så har inte varit något större problem, och diskar enbart genom att skölja ur med varmvatten sedan torka med papper. Borde kanske testa en vända med stekfett och se om det blir någon skillnad!

Visa signatur

Intel i7 10700KF (Noctua NH-D15) | Asus RADEON RX 7900 XTX TUF | 32 GB DDR4 HyperX Fury | Corsair RM1000X | Fractal Design R3 | Arch Linux, Win11

Permalänk
Medlem

Vill jag steka något i extremvärme så är det min "mineral" från De Buyer som gäller.

Vill jag laga köttfärssås eller bara värma på en pytt eller nåt så duger i princip vilken non-stick panna som helst. Har bl.a. en från Ica som är identisk med en "Jamie Oliver" och den fungerar hur bra som helst. Man måste bara veta att non-stick/teflonpannor inte ska köras på extrem värme. På en 12 gradig skala så brukar jag ha värmen på 8-9 och det fungerar hur bra som helst, utan att skada pannan.

Vill man köpa en Scanpan för 2500 så går ju det med. Men det är absolut inte nödvändigt.