Permalänk
Medlem

Trimpotentiometer

God kväll!
Har fått för mig att försöka fixa dammsugaren hemma, av ren pillsjuka på trasiga saker.
Vad jag har är en Philips FC9160, rätt gammal men ändå trogen. Vad felet är, är att trimpotentiometern på den har ballat ur och pendlar mellan varv hela tiden. Så tänkte försöka byta ut den. MEN. Frågan är nu. Vilken potentiometer är det!

Frågat Philips som inte är mycket till hjälp då de inte tillverkar det längre.. och inte vill dela med sig av lagrad data antagligen. Och tillverkaren, Piher, svarar inte.

Vad som står på den är "100k703ME".

Hittade själva kretskortet på denna hemsida;
https://www.reservex.se/artiklar.asp?id=9657

Har hittat några Som skulle kunna passa, Dock vet jag inte hur olika Watt kommer påverka allt. Vad tror ni som har kunskap inom området?

Permalänk
Medlem

Om den bara är glapp, och det är väl det troligaste (?), så kan du ju mäta vad den har för resistans.
100k låter annars som en vettig gissning.

Permalänk
Medlem

100Kohm vet jag att det är, dock vet jag inte om andra värden på den påverkar mycket då jag ser flera med olika Watt.
Misstänkte glapp, dock har jag inte lyckats felsöka exakt var det är, den pendlar när den får vibrationer på sig, vilket tyder på glapp men har inte haft möjlighet än att mäta resistansen då Multimetern är död tills batteri har inköpts.
Tänkte mest se om man kunde identifiera vilken del det skulle vara om den skulle behövas byta s ut

Permalänk
Medlem

här har du 1012 st att välja på
https://www.elfa.se/sv/passiva-komponenter/potentiometrar-och...

Det viktigaste är ju den fysiska dimensionen så att rätt del sticker ut och kan reglera dammsugaren
som troligen är en TRIAC-krets och då är det ju INTE dammsugaren hela motoreffekt som går genom trimpotten. Du kan försöka smörja trimpotten så den får bättre kontakt med sin "kolbana" t ex med 5-56 eller liknade.

Permalänk
Rekordmedlem

Om det är en trimpotentiometer så går det ingen större effekt genom den och det skulle ju krävas väldigt hög spänning för att det ska börja gå hela watt, du kan ju mäta vilken späning som finns vid den så går det nog att bedöma hur mycket effekt det som mest kan handla om, det går nog även att ersätta den med fasta resistorer om du vet hur poten varit inställd för det är väl inget som behäver ändras mer än vid den första intrimningen.
Ohms lag gäller.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Får nog återkomma efter jag fått igång Multimetern verkar det som. Precis börjat pilla med sådant här så är otroligt ny. Men lite skoj att lära sig lite nytt.
Har testat smörja in den med 5-56 nu ifall och kollat över alla anslutningar som går att kolla om det skulle vara en kabel.
Kollade dessutom genom allt, och får nog byta Hepafiltret, har några år på nacken, se om det kanske är värmegivaren på den så bråkade istället. Dåligt flöde. Men skall nog ändå ta mig en titt på Potentiometern för att lära mig hur man mäter och kollar.