USB-dongel för trådlöst nätverk som funkar på Linux

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2018

USB-dongel för trådlöst nätverk som funkar på Linux

Hej!

Har inte lyckats hitta någon USB-dongel för trådlöst nätverk som fungerar på Linux. Alla jag hittat saknar drivrutiner för annat än Windows.

Någon som kan länka till en som ni vet funkar?

Tack på förhand!

/Teapot

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2015

Drivrutiner behöver du inte leta efter, de ingår i kärnan om dongeln är byggd på rätt chipset. Plugga i och kör, rätt modul kommer att laddas automatiskt när hårdvaran upptäcks.

Jag har en 2.4 GHz-dongel till min gamla Raspberry Pi, men den är nog måttligt intressant för dig, du vill nog ha en för 5 GHz. Men som allmänt tips funkar det att leta efter dongels som funkar med Pi.

Det är ju dock inte jättesvårt att hitta produkter som säger sig funka med Linux. Den här till exempel: https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/natverk/tradlost-natverk/tradlosa-natverkskort/plexgear-tradlost-usb-natverkskort-433-mb-s-p61345. Använd öppet köp eller ångerrätt om det mot förmodan inte skulle funka.

Edit: Ovanstående produkt var visst inte ett fantastiskt tips eftersom tillverkaren inte underhåller driver som ingår i kärnan: https://efrecon.github.io/plexgear-AC600-nano/

Edit2: Nu förstår jag din fråga bättre. Uppenbarligen så är det extremt dåligt stöd för just 802.11ac-donglar i kärnan. Jag trodde det var lika enkelt som med gamla 802.11n-donglar. Hur som helst verkar det vara Mediatek-chipset som stöds av drivern mt76 som man ska leta efter.

Den här verkar gå att få tag på: https://m.prisjakt.nu/product/3316617

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2018

@KAD: Tack så mycket, ska köpa den du länkade och prova!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2018

Om det funkar beror på om det finns firware för din dongel eller ej.
Det som stöds helt är chips från Atheros och en del från Realtec, det finns en del firware att komplettera med men som inte är helt ”free”.

Not: ( https://wiki.debian.org/WiFi )
Currently there are only a few modern wifi chipsets readily available that work with free software systems. For USB wifi devices this list includes the Realtek RTL8187B chipset (802.11G) and the Atheros AR9170 chipset (802.11N). For Mini PCIe all cards with an Atheros chipset are supported.
Wifi has always been a problem for free software users. USB Wifi cards are becoming less free. With the older 802.11G standard many USB wifi cards had free drivers and did not require non-free firmware. With 802.11N there is only one chipset on the market, from Atheros, which is completely free.

Kolla på mer info på följande sidor:
https://elinux.org/RPi_USB_Wi-Fi_Adapters
https://www.acmesystems.it/dlink_wifi
https://wiki.debian.org/WiFi
https://www.debian.org/releases/jessie/i386/ch06s04.html.en

Ex. på koll efter firmware (på ubuntu18)
root@ub18x:~# apt search firmware | grep -i wireless -B 1

atmel-firmware/cosmic,cosmic 1.3-4 all
Firmware for Atmel at76c50x wireless networking chips.
--
linux-wlan-ng/cosmic 0.2.9+dfsg-6 amd64
utilities for wireless prism2 cards