ASUS Cerberus Gaming Keyboard, problem vid anslutning till äldre stationär dator

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2009

ASUS Cerberus Gaming Keyboard, problem vid anslutning till äldre stationär dator

Hej,
Jag har ett ASUS Cerberus Gaming Keyboard med problem vid anslutning till äldre stationär dator.
ASUS Cerberus Gaming Keyboard
Problemet är att tangentbordet inte svarar helt enkelt vid uppstart. Då jag startar datorn och vill gå in till Bios inställningar eller skriva in Bios lösernord vid uppstart som jag lagt in, eller trycka på F8 tangenten för att boota från Usb-minne eller cd/dvd skiva. Trycker jag på Num lock eller Caps lock lyster inte lamporna för dessa tangenter på tangentbordet. Bakgrundsbelysningen är det som bara fungerar vid uppstart innan operativet laddar. Sedan inne i operativet, som är Linux Mint 19.2 Xfce, fungerar tangentbordet som det ska verkar det som. Jag har behövt använda mitt gamla "standard" tangentbord för att komma förbi Bios lösenordet (och om avaktiverat lösenordet i Bios, går det att köra bara det nya Ceberus tangentbordet). Jag har testat olika inställningar i Bios för Usb och annat. Till och med kopplat en PS/2 adapter till Usb-tangentbordet med samma resultat, det fungerar inte vid uppstart innan operativet laddat klart.
Moderkortet som jag tror det är problemet med är ett ASUS M3A78 från år 2008:
ASUS M3A78 Motherboard
Uppdaterat till senaste Bios har jag lagt in för flera år sedan på detta moderkortet.
Om det kan vara Usb kontrollern på moderkortet kanske?
Senare testade jag ASUS Cerberus tangentbordet med en annan stationär dator. En Dell Optiplex 380, och där fungerar tangentbordet vid Bios lösenordet och inne i Bios, och senare i operativet Debian 10 Xfce. Så om det är problem med detta tangentbord för endast stationära datorn med ASUS M3A78 moderkortet, är det väl svårt att hitta en lösning kanske?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2009

Hittade några länkar angående detta:
https://forums.tomshardware.com/threads/usb-keyboard-will-not-work-before-boot-solved.1455023/
https://forums.tomshardware.com/threads/cant-use-keyboard-at-boot-cant-enter-bios.2000496/
https://forums.tomshardware.com/threads/keyboard-doesnt-work-in-bios.2942218/
Jag har testat det som står att plugga ur alla andra Usb-sladdar och bara tangentbordet på översta Usb-portarna på moderkortet. Det fungerade inte det heller. Testat alla Usb portar på moderkortet utan att tangentbordet svarar i Bios innan laddning av operativsystemet. Det står att man också kan nollställa CMOS med att ta ut 2032 batteriet och vänta några sekunder. Har inte testat detta, och varför skulle det fungera för ett tangentbord?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2009

Jag kontaktade Webhallen kundtjänst där jag köpt tangentbordet. Det är nämligen så att jag köpte två stycken ASUS Cerberus Gaming Keyboard för 299 kr styck då de hade kampanj på dessa. 598 kr totalt inkl. frakt är ju ett bra pris för två tangentbord tänkte jag, dock en öppnad förpackning med ett testat tangentbord som inte fungerar med min dator med ett moderkort ASUS M3A78 från år 2008. Svaret jag fick från Webhallens kundtjänst då jag påpekade att tangentbordet inte fungerade med min dator vid uppstart och i Bios, var att det är ett trasigt tangentbord. Men då skrev jag att sannolikheten att ett tangentbord är trasigt direkt ur förpackningen är nog väldigt liten. Fick då inget vettigt svar tillbaka. Men ASUS Cerberus Gaming Keyboard fungerar med en annan stationär dator jag har en Dell Optiplex 380 från år 2010, men det var inte den datorn jag ville ha tangentbordet på ändå. Typiskt.