Postnord vill att du ska vänta längre på dina brev

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alexraptor:

Förstatliga posten igen, det säger jag bara.

Postnord bildades genom samgåendet mellan Post Danmark A/S och Posten AB 2009. Koncernen ägs till 40 procent av danska staten och till 60 procent av svenska staten.

Så inget nytt där...

Däremot är skillnaden i dag jämfört med "förr":

1994 blev Posten ett affärsdrivande helägt statligt bolag i stället för en myndighet.

Som vi alla lärt oss genom årens lopp så är ju inte statens bästa egenskap att driva företagsverksamheter...

Förfallet började med sammanslagningen med Danska posten, som redan då var konkursmässig och som fortfarande inte går med vinst. Den största orsaken till dagens priser och kvalitetsnivå..

Postnords försök att modernisera hanteringen med nya maskiner blev ett dyrt fiasko som bara försämrade för såväl personal som kunder.
Med de nya maskinerna fick man köra samma post tre gånger i sorteringsmaskinerna för att det skulle bli någorlunda rätt sorterat. Förr sorterade man upp posten på distrikt, som sen sorterade på postkontor, där brevbärarna sorterade den så varje brevbärare fick posten till sitt distrikt så han/hon kunde sortera den efter hur utdelnings rundan såg ut.
Men det var ju på den tiden då folk kunde läsa och göra enkla sorteringar utan hjälpmedel...

Varje brevbärare kände till alla "sina" kunder, så även feladresserad post kom fram i tid..
Vi hade register över alla adresser i Sverige, där alla boende fanns angivna. Så det var lätt att lista ut vart posten skulle.

Införandet av maskiner ställde till mycket extraarbete och gör antagligen så än i dag.

En annan orsak som säkert spelar in är den försämrade kvalitén på medarbetarna. I dag ska det vara billigt. Kunskap och annat räknas inte så man anställer billigast möjlig arbetskraft. Precis som i övriga samhället så har kvalitén därför minskat i utbyte för högre vins för företaget.

Dumma politiska beslut och mycket byråkrati är också en bidragande orsaken till förfallet, inte bara inom Postnord utan i samhället som stort.